Rast i razvoj četverogodišnjaka

Od momenta kada žena postane majka ona postane opčinjena svojom novom bebom. Odmah se zaljubi i osjeća kao da nekoga treba zaštititi.

Ukratko ona već troši svu svoju energiju da bi njeno dijete imalo sve što mu treba da se pravilno razvija i raste. Ona proučava šta bi njeno dijete trebalo raditi svakog novog mjeseca. To se umanji kada dijete napuni 2 ili 3 godine, a mama se opusti. 

Međutim, uvijek postoje prekretnice i informacije o razvoju djeteta je nešto što bi mame trebale imati na umu dok dijete odrasta. Kada dijete napuni 4 godine čini se kao da ulaze u novi svijet. Iza sebe ostavljaju period dok su bili bebe i predškolsku uzrast. Ulaze u svijet koji postaje uzbudljiviji, ali i anksiozniji. 

Treba znati da niti jedno dijete nije isto i da savjeti mogu varirati, ali i da su sljedeći savjeti općeniti i da biste se o djetetovom razvoju trebali savjetovati sa stručnjakom, tj. doktorom ili pedagogom.

Visina i težina

Iako svako dijete raste svojom brzinom, postoje neke brojke kojima se roditelji mogu voditi. Prosječni 4-godišnjak je težak oko 18kg i visok oko 1m. Bitno je naglasiti i da su djeca ove dobi više fokusirana i manje energična nego kad su bili mlađi. Djeca ove dobi mogu dobiti oko 1.8 kg godišnje. 

Djetetov rast zavisi i od genetike, zbog čega se roditeljima ne savjetuje da hrane dijete više ukoliko je dijete prirodno manjeg rasta, ili im davati više vitamina ako su niži od vršnjaka. Kad su u pitanju težina i visina 4-godišnjaka, doktor će obratiti pažnju na daljnji normalni razvoj. Dokle god dijete raste ne postoje razlozi za brigu.

Razvoj

Uz fizički razvoj, još uvijek postoje razvojne prekretnice na koje bi se trebalo paziti. Ove prekretnice možda nisu uočljive kao prije, ali neke će se sigurno desiti. 

  • Isprobavanje novih stvari i uživanje u njima
  • Zainteresovanost za kreativnost u igri pretvaranja, igrajući se ‘mame i tate’
  • Želja za igrom s drugom djecom 
  • Verbalno izražavanje o tome što ih interesuje i šta vole

Ako postoje brige o razvoju, preporučuje se savjetovanje s doktorom. Međutim, normalno je da svako dijete dostigne prekretnice svojim tempom, i malo je stvari koje su ‘zabrinjavajuće’. Ako vaše dijete ne može jasno pričati, ignoriše drugu djecu ili gubi vještinu koju je nekada imalo, roditelj bi to trebao spomenuti na idućem pregledu kod doktora.

Komunikacija i jezik

Mogućnost pričanja i prenošenja poruke je veoma bitna vještina kod djeteta u razvoju, ali i za roditelje. Njihova mogućnost da komuniciraju s djetetom i otkriju ono što žele, trebaju i u kakvom su emocionalnom stanju bitne su stavke koje im pomažu da rastu i stvaraju odnose s drugima. Djeca ove dobi trebala bi:

  • Razumjeti koncept između ‘istog’ i ‘različitog’
  • Razumjeti osnovna pravila gramatike
  • Sastaviti rečenicu od bar 5 ili 6 riječi
  • Moći ispričati priču

Također mogu pričati na način koji je razumljiv strancima. Razlog zašto je ovo bitno je zato što mama i tata mogu razumjeti dijete bolje jer su u korak s njegovim načinom izražavanja. Dijete možda neće pričati jasno i koristiti tačne riječi ali će ih roditelji razumjeti. Bitno je da djeca mogu biti razumljiva i drugima. 

Očekivano ponašanje 

Kad je u pitanju ponašanje, roditelji znaju šta mogu očekivati od novorođenčeta, djeteta predškolske uzrasti i djeteta u vrtiću. Međutim, s 4 godine još postoje neka ponašanja koju oni mogu pokazati i to je sasvim normalno.

Jedno od najčešćih ponašanja je ‘izazivanje’ roditelja. To za roditelje može biti frustrirajuće, ali se to i očekuje. Kako počinju školu, više će biti svjesni pravila i veće su šanse da će ih poštovati.

Mame također mogu očekivati da njihovo dijete postane više neovisno, mogu sami uzeti obrok ili se odvesti na spavanje. Moglo bi doći i do promjene u karakteru. Ovo je također dob kada će roditelji vidjeti zahtjevnije ponašanje koje se poprilično brzo mijenja. Dijete u jednom trenutku može biti zahtijevajuće, a mirno u idućem.

Ukoliko ste propustili, pročitajte i ovaj članak: Kako djeca mijenjaju nas i naš život?

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave