Kako djeca mijenjaju nas i naš život?

Dijete je jedna od najvećih promjena u našim životima na više načina.

U trenutku kad se rodi vaša beba znate da se stvari sada drugačije i da nikada neće biti iste, ali ne shvatate koliko dok vam se to ne desi. Velike i manje promjene se dešavaju dok se navikavamo na roditeljstvo, a ponekad nam je i teško prihvatiti neke od njih. 

Evo sedam načina na koji su nas djeca promijenila. 

Novac ne traje dugo

Djeca su skupa. Stalno trebaju toliko stvari, čak ponekad postane i smiješno. Ali, to očekujemo kao roditelji. Sve dok djeca ne postanu odrasla roditelji moraju da pokriju sve što se tiče djece a to znači da im ostane nedovoljno za njih, kao nekada prije. 

Nema više spontanosti

Sjećate se spontanih odlazaka na odmor vikendom? Ili putovanja s prijateljima koje ste organizovali sedmicu prije? Ili kad ste s partnerom bježali preko vikenda? Ako želite otići na putovanje s djecom to se mora detaljno isplanirati. Djeca se ne mogu voziti dugo bez dovoljno hrane i sna. Pored toga, još je teže napustiti kuću kada negdje idete s djecom. 

Zaboravite spavanje do kasnijih sati

Mnoge se mame slažu kako im sad najviše nedostaje. Bebe i djeca mogu biti veoma zahtjevni i nije ih briga što ste spavali svih 6 sati u zadnja 2 dana. Ali to nije sve. Istraživanja su pokazala da roditelji gube san u prvih 6 godina djetetovog života. Dijete će eventualno odrasti i neće vas trebati svakog momenta svog života, ali ćete se i dalje morati ranije ustajati vikendom da ih vodite na aktivnosti ili događanja.

Vaše tijelo je drugačije

Svjesni ste da vaše tijelo nije isto kao prije trudnoće. Post-porođajna tijela skoro uvijek iznenade mame i treba dosta truda da ih prihvate. Majčino tijelo je snažno. Trebat će vremena ali budite nježni prema sebi. 

Više stresa

Nakon što ste postali roditelj sad toliko stvari morate učiniti i još se više očekuje od vas. To uključuje posao i rad od kuće, a da ste ujedno i roditelj. Mnogo više brinete kao roditelj. Brinete za svoju djecu, kako su, šta rade čitav dan, ali brinete i za račune i da pružite djeci sve što im treba. Jedna od najvećih briga roditelja je sumnja u sebe da ne nešto ne rade kako treba ili da nije dovoljno.

Recite ‘zbogom’ nemarnom duhu 

Ne, ne mislimo da ste sada manje smiješni, pametni ili dovitljivi. Roditeljstvo mijenja sve u vezi s vama i to uključuje i vaše interese i hobije. Možda ste voljeli izlaziti u klubove, istraživati nove gradove, a možda ste samo voljeli odgledati čitavu sezonu jedne serije u jednom danu ili pročitati knjigu. Sada ste umorni, a to je veliki dio roditeljstva. Kada djeca odrastu ponovo ćete imati vremena za sebe. 

Želja za promjenom

Neka istraživanja su pokazala da djeca mijenjaju i utječu na roditelje više nego što roditelji utječu na djecu. Roditelji mijenjaju svoj stil i pronalaze želju za promjenom. Vidimo stvari u roditeljstvu koje funkcionišu ili ne funkcionišu, i prema tome se mijenjamo. Roditeljstvo budi želju da postanemo bolji i suočimo se sa sopstvenim brigama. Želja za promjenom je jedan od najboljih načina na koji nas djeca mijenjaju. 

Ukoliko ste propustili, pročitajte i ovaj članak: Medina Husaković: Biti mama je za mene poseban dar i najljepša uloga ovoga svijeta

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave