Medina Husaković: Biti mama je za mene poseban dar i najljepša uloga ovoga svijeta

 Sada kada ih je troje moram da budem dosta organizovanija da bih  mogla svakome od njih posvetiti ljubav, pažnju i vrijeme“

„Postoji DOBRA mama  koja u pravilu dosljedno odgovara na potrebe djeteta i razvija topao, njegujući odnos.“

Medina Husaković, intervju

Medina Husaković na Instagramu poznatija kao @mommythecoolest je menadžer prodaje i asistent u marketingu iz Sarajeva. Medina je prije svega supruga i majka troje djece koja kaže da u slobodno vrijeme pravi nakit, plete dekice za bebe te na instagramu uživa u editovanju i pravljenju reelsa (kratkih video snimaka) gdje na poseban i kreativan način predstavlja svoju svakodnevnicu. U nastavku Vam donosimo intervju sa Medinom.

Roditelj: Na instagramu ste poznati kao mama tri mališana? Kako je biti majka troje djece? 

Da, to je ono po čemu sam prepoznatljiva upravo na instagramu jer svi zajedno učestvujemo u stvaranju kontenta na mom profilu.  Biti mama je za mene poseban dar i najljepša uloga ovoga svijeta. Sada kada ih je troje moram da budem dosta organizovanija da bih  mogla svakome od njih posvetiti ljubav, pažnju i vrijeme te stići sve obaveze koje imam. Biti mama troje djece je predivan osjećaj, ali i veliki izazov. Majčinstvo je za mene najveća škola u kojoj svaki dan učimo nove lekcije i pripremamo zadaće svaku noć da utvrdimo gradivo. Moja želja je uvijek bila da imamo veliku porodicu i da budem ta “cool” mama koja uživa u majčinstvu dok ih gledam kako rastu bezbrižno i igraju se zajedno. 

Roditelj: Možete li nam predstaviti Vaše mališane? Kakvi su? Možete napisati i neku angdotu?

Oni su jedna vesela djeca, puna ljubavi. Svako je posebno na svoj način i u svakom od njih vidim nešto svoje. Din, plavooki dječak ima 6 godina i u septembru kreće u školu. Jako je pametan i bistar. Veliki veseljak, brižan i pažljiv brat koji jedan dan želi da bude doktor, drugi dan policajac a treći dan želi da bude kao svoj tata. Isa je naš mali, slatki i nasmijani zvrkić koji ima 2 godine i u fazi je učenja da priča pa je sa njim svaki dan avantura. Veliki istraživač i pametnica. Nur, naša najveća maza sad u kući oko koje smo svi zajedno najviše okupirani.

Roditelj: Nedavno ste postali majka po treći put. Kakva je bila trudnoća? Da li se razlikovala od prethodne dvije?

Tako je, evo već mjesec dana prođe kako je naša princeza stigla. Trudnoća je prošla sasvim uredno kao i prethodne dvije. Jedino trudnoća sa Nur mi je  nekako najbrže protekla vjerojatno jer sam ovaj put bila previše zauzeta oko posla i Instagrama.  Sve u svemu kao treće iskustvo trudnoće super sam podnijela. 

Roditelj: Kako se slažu mališani? Kako su prihvatili dolazak seke? 

Super su. Din i Isa su razlike 3 i po godine i već duže vrijeme unazad se lijepo slažu i igraju zajedno. Naravno redovno se i svađaju, ali se vole najviše. Nerazdvojni su. Nestrpljivo su čekali svoju sestru obojica i kad je stigla bili su presretni. Din posebno. Isa je prvih dana pokazivao malo ljubomoru ali već poslije par dana kada smo se bolje svi upoznali to je nestalo. Sad je glavni kad mazi sestru.

Roditelj: Koliko su danas roditelji posvećeni svojoj djecu uzimajući u obzir ubrzan tempo života? Kako Vi provodite svoje vrijeme? 

Ubrzani način života, (ne)ravnoteža poslovnih i porodičnih obaveza, savremene tehnologija dovode do manje posvećenosti prema djeci svakako. Ali uz dobru organizaciju i raspored sve se može postići. Nekada nismo svjesni koliko vrijeme brzo teče i da se gubimo u vremenu. Mi najviše volimo da provodimo vrijeme u prirodi, negdje na planini na svježem zraku. Zadnjih mjeseci zbog moje trudnoće, korone i samog poroda smo više zatvoreni u stanu te jedva čekamo lijepo vrijeme i radujemo se što se bliži proljeće jer ćemo onda stalno biti u prirodi.

Roditelj: Šta Vam je bitno u odgoju djece? 

U odgoju djece bitno je da se nauče poštovanju i davanju ljubavi svemu oko sebe. Kad u sebi imaju imana, kad znaju za poštovanje i kad izrastu iz iskrene ljubavi, bit će ljubav. Bit će dobri ljudi. 

Roditelj: Za kraj imate li neki savjet za trudnice i mame?

Za kraj želim da poručim svim trudnicama i mama da slušaju svoje instikte, da slušaju svoje tijelo i rade po svom osjećaju. Da ne podliježu današnjim trendovima “savršenstva” jer savršena mama ne postoji. Postoji DOBRA mama  koja u pravilu dosljedno odgovara na potrebe djeteta i razvija topao, njegujući odnos. Ujedno da misle na sebe najviše tj. da rade sve da budu dobre i psihički i fizički jer zdrava mama znači zdrava djeca.  I da ponavljaju sebi i kada misle da nisu, da su NAJBOLJE mame na svijetu. 

Ukoliko ste propustili, pročitajte i ovaj tekst: Naida Kadić Klico: Uživajte u vašim mališanima i pružite im neograničenu ljubav i sigurnost

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave