Naida Kadić Klico: Uživajte u vašim mališanima i pružite im neograničenu ljubav i sigurnost

Jako je bitno naći vrijeme (za kafu, frizuru, shopping), kako bi bile svojoj djeci sretne majke i kako bi im prilazile sa ljepšom energijom. Kada je žena sretna, onda su svi oko nje sretni.

Naida Kadić Klico, intervju

Naida Kadić Klico je ekonomistica koja uspješno vodi porodičnu firmu. Vječiti je zaljubljenik mode, prirode i putovanja. Naida je supruga i od nedavno je majka djevojčice Ajlin.  Sa Naidam smo ragovarali o  trudnoći, poslu odgoju djece. 

Roditelj: Javnosti u BIH poznati ste po Vašim objavama na Instagramu tj. po elegencijom i trendy kombinacijama kojima ste privukli pažnju bh. javnosti. Možete li nam ukratko reći kako se to desilo?

Od malih nogu me privlačila ljubav prema modi i lijepim fotografijama. Moda za mene predstavlja kreativnu igru u kojoj pravila ne postoje. Svaki dan donosi nove izazove u kojima stvaram nove modne kombinacije. Tokom trudnoće sam imala dosta vremena i u tom periodu sam se više aktivirala na Instagramu sa objavama. S obzirom na velike količine lijepih poruka koje su pristizale svaki dan, odlučila sam da pored svog posla ubacim i Instagram kao hobi.

Roditelj: Naida, pored toga što je veliki zaljubljenik u modu, postala je majka. Možete li nam reći kako ste se snašli u novoj ulozi, u ulozi majke?

U početku je bilo jako naporno. Porodila sam se carskim rezom i trebalo mi je par dana da povratim snagu. Na svu sreću, u tom periodu su mi suprug i majka bili najveća podrška i pomoć. Kroz te prve dane sam shvatila da sam ušla u potpuno novi svijet, kojeg sam trebala istražiti. Slušajući svoj instinkt i potrebe bebe, nakon samo nekoliko sedmica je sve bilo puno lakše.

Roditelj: Kako je prošla trudnoća? Da li je bilo stresno biti trudnica u doba Covid-a 19?

Trudnoća je bila uredna, bez poteškoća i viška kilograma. Uživala sam maksimalno u njoj i radila sam skoro sve stvari koje sam radila u prije trudnoće. Posvetila sam se planiranju, dekoracijama i kupovinom baby stvari. To je bila jedna nova i čarobna faza u mom životu. Što se Covida 19 tiče nije bilo stresno iz razloga što sam prije trudnoće imala koronu i prošla sam sa blagim simptomima.

Roditelj: Kako je trudnoća specifičan životni period, trudnice često imaju čudne želje, da li ste Vi imali neku „čudnu“ želju?

Nisam imala “čudne želje”, osim što sam stalno jela lubenicu i sladoled.

Roditelj: Možete li nam reći nešto više o Vašoj djevojčici?

Naša Ajlin je nedavno napunila tri mjeseca i imamo osjećaj kao da je oduvijek s nama. Ona se brzo mijenja i razvija iz dana u dan. Trenutno je u fazi gugutanja i otkrivanja svog glasa, pa stalno razgovaramo, mazimo se i smijemo. Jako je znatiželjna, vesela i zabavna beba.

Roditelj: Šta vam je najvažnije kod odgoja? Na šta posebno obraćate pažnju?

U odgoju mi je najvažnije provođenje kvalitetnog vremena sa djetetom. Mnogo priče, pjevanja, zagrljaja, smijeha, nježne discipline, empatije i ljubavi. Smatram da se na taj način djeca najbolje razvijaju, žive slobodno i istražuju svijet oko sebe. Roditeljska emocionalna pismenost je također jako bitna za razvoj djeteta u sretno i samoaktualizirano biće.

Roditelj: Kako se Vaš suprug snašao u ulozi oca? Da li vam pomaže i na koji način?

Amer se od samog početka savršeno snašao u ulozi oca. Svi poslovi oko bebe su podijeljeni podjednako. Uključen je u njen odgoj podjednako kao i ja, i zna sve što znam i ja. On je mnogo zanimljiviji i zabavniji od mene. Skupa smo uigran tim.

Roditelj: Imate li poruku za mlade mame, kako na koji način pružiti svome djetetu sve najbolje?

Svaka majka najbolje poznaje svoje dijete i njegove potrebe, i zato je najbolje da sluša svoj instinkt. Uživajte u vašim mališanima, upoznajte ih bolje iz dana u dan i pružite im neograničenu ljubav i sigurnost.

Roditelj: Poruka za naše čitateljke, neki savjet. 

Mislim da su se sve mame navikle na konstantan umor i da rijetko nađu vremena da napune baterije. Jako je bitno naći vrijeme (za kafu, frizuru, shopping), kako bi bile svojoj djeci sretne majke i kako bi im prilazile sa ljepšom energijom. Kada je žena sretna, onda su svi oko nje sretni.

Ukoliko ste propustili, pročitajte i ovaj članak: Maja Gerin: Rođenje djevojčice Naje sa 34 godine mi je dalo snagu da pokušam ostvariti svoje snove

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave