Maja Gerin: Rođenje djevojčice Naje sa 34 godine mi je dalo snagu da pokušam ostvariti svoje snove

Za mene je odgoj ljubav. Onoliko koliko ljubavi i vremena uložite u svoje dijete toliko će im život biti kvalitetniji.

Maja Gerin je supruga i majka i kreatorica krpenih lutki Peptuška. Maja za sebe kaže da je prije svega zaista sretna žena jer je sa godinama naučila da cijeni ono što je zaista pravo bogatstvo. Rođenje djevojčice Naje sa 34 gododine dalo joj je  snagu, sigurnost i krila da pokušam ostvariti svoje snove i raditi nešto što volim. Sa Majom smo razgovarali o Pepetuški, o odgoju i roditeljstu.

Roditelj: Kako je nastao brend Pepetuška?

Brand Pepetuška je nastao zaista iz jedne šaljive ideje gdje sam pomislila da bi svaka djevojčica trebala da ima posebnu krpenu lutku sa kojom će zdravo rasti. U godinu dana od hobija i igre Pepetuške su postale ljubav, opsesija, stil života, posao… Ali ništa od toga ne bi bilo da nisam imala vojsku podrške iza sebe.. Suprug, roditelji, prijatelji i moja Arnela koja je sa mnom bila zadnje dvije godine i gradila sa jednakom ljubavlju ovu priču.

Roditelj: Zašto ste odabrali ovaj naziv?

Naziv je nastao jer je moja Naja u tom periodu govorila da je sve “pepo” i onda jednostavno uz pomoć prijateljice Lane koja je u produkt dizajner napravila je prijedlog i logo.. Na prvu smo se zaljubili u Pepetuške.

Za mene je odgoj ljubav. Onoliko koliko ljubavi i vremena uložite u svoje dijete toliko će im život biti kvalitetniji. Ja sam se odlučila raditi ovaj posao kako bi imala više vremena za nju. Mislim da se sve može kupiti osim vremena.

Roditelj: Kako nastaje jedna Pepetuška?

Na početku je to bio baš dug proces i kolika god da je bila cijena bilo je malo za koliko truda i vremena je uloženo. Danas nakon 5 godina (iako nas je situacija sa Covidom unazadila jako puno) doveli smo lutku po našem mišljenju do savršenstva pa ide sve lakše. Potrebna je fotografija osobe koju pravimo, također odjevna kombinacija ako se radi totalna personalizacija a sve dalje je vjerujte magija.

Roditelj: Vi ste i mama a uskoro očekujete i prinovu. Kako protiče trudnoća?

Ja kao mama jedne sjajne djevojčice Naje mislim da sam uspjela. To je jedna sjajna mudra djevojčica sa nestvarnim smislom za humor. Po meni samo jako inteligentni ljudi mogu nasmijati druge tako da mislim da je već sa 6 god posebna. Nemam lijepu priču iz porodilišta sa Najom tako da o drugoj trudnoći zaista nisam razmišljala najviše radi straha.. Nedavno smo Naji kupili i psa jer je veliki ljubitelj životinja (na mamu) i to znam da nije zamjena za brata ili seku, ali je bio kao neka utjeha i najbolji prijatelj. Nakon 6 mjeseci ostajem u drugom stanju sa svojih 40 godina.  Moja trudnoća nije išla tokom kako bi željela, većinu mjeseci sa preležala što je za lično mene stresno, ali nestali su strahovi i čekamo još jednu malu djevojčicu.

Roditelj: Kažu da su sve trudnoće različite. Po čemu se razlikuje Vaša prva trudnoća od druge trudnoće?

Prva trudnoća je desila sa 34 godine. Sjajne godine za postati mama. Na početku prva tri mjeseca bilo je loše jer su mučnine bile strašne, gubila sam na kilaži i mnogo povraćala. Nakon 16 sedmice sam bila najjača trudnica. Do zadnjeg dana sam radila sve sto sam željela, voljela sam svoj stomak i pomisao da ću biti mama.  Situacija je bila dosta sigurnija i drugačija a ja sam bila zdrava trudnica.

Druga trudnoća je počela isto s tim da su nastale komplikacije radi prvog carskog, pa sam dobila Covid i upalu pluća. Uz sve to sam morala ležati kako bi dočekala 7. mjesec trudnoće, a bilo je jako upitno hoću li. Mnogo teže podnosim drugu trudnoću, ali sam jednako sretna jer smo tu pri kraju.

Ja Naju ne forsiram na bilo šta. Ne smatram da mora govoriti 3 jezika, igrati šah, trenirati 3 sporta, svirati klavir i biti najbolja sa svojih 6 god niti ikada. Naja bira sama šta želi i kad želi. Ima izbor. Naravno da je savjetujem ali je učim da razmišlja svojom glavom.

Roditelj: Šta je za Vas odgoj? Kako odgajate svoju djevojčicu (predstavite nam malo djevojčicu, njeno ime, godine)

Naja sad ima 6 godina i ove god kreće u školu. Za mene je odgoj ljubav. Onoliko koliko ljubavi i vremena uložite u svoje dijete toliko će im život biti kvalitetniji. Ja sam se odlučila raditi ovaj posao kako bi imala više vremena za nju. Mislim da se sve može kupiti osim vremena. Ja Naju ne forsiram na bilo šta. Ne smatram da mora govoriti 3 jezika, igrati šah, trenirati 3 sporta, svirati klavir i biti najbolja sa svojih 6 god niti ikada. Naja bira sama šta želi i kad želi. Ima izbor. Naravno da je savjetujem ali je učim da razmišlja svojom glavom. Želim da bude što duže zaigrana djevojčica jer i ja sam sa svojih 40 godina. Imam za nju samo želju osim zdravlja da upozna svijet, religije, vjere, nacije, da cijeni različitost i nikada nikoga ne osuđuje.

Roditelj: Koliko su danas roditelji posvećeni svojoj djecu uzmajući u obzir ubrzan tempo života? Kako Vi provodite svoje vrijeme?

Iskreno mislim nedovoljno a opet imam i razumijevanja za sve. Mnogo se radi, ciljevi su visoki, karijere su bitne a mobiteli i sve dostupno oduzima jako puno vremena. Ja se iskreno trudim i ne smatram se savršenim roditeljem ali znam da dajem sve od sebe da budem dobra mama. Suprug je taj koji je malo strožiji, ali je također sve svoje vrijeme posvetio Naji i prekrasan je tata.

Roditelj: Za kraj nam recite koji su Vam planovi kada je u pitanju razvoj brenda Pepetuška?

Arnela i ja smo imali zaista sjajne planove. Kao što sam već spomenula dosta naš malih biznisa Korona je nekako stjerala u ćosak ali sam ponosna sto smo opstali na bilo koji način. Plan mi je jednog dana da Pepetuska bude čokolada, sok, voda, sveska, torba i da to bude brand koji će zapošljavati sjajne žene. To mi je želja u budućnosti a sad samo da na svijet donesem zdravu djevojčicu.

Ukoliko ste propustili, pročitajte i ovaj članak: Prve minute nakon rođenja djeteta

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave