Prve minute nakon rođenja djeteta

Ono što će se dogoditi odmah nakon rođenja zavisit će o vašem trudu, načinu na koji se vaša beba rodila i koliko se brzo vaša beba prilagodi životu izvan maternice.

Nekomplikovano vaginalno rođenje

Većina beba diše i plače nekoliko sekundi nakon rođenja. Ako vaša beba dobro diše, bebu možete staviti golu, kožu do kože, na prsa ili trbuh odmah nakon rođenja. Kontakt koža na kožu održava vašu bebu toplom, pomaže u stabilizaciji bebinog disanja i otkucaja srca te vam i djetetu omogućuje fizičku vezu odmah. Također je okidač za dojenje. Babica će osušiti vašu bebu dok je vaša beba na vama, a oboje će vas pokriti toplim pokrivačem ili peškirima.

Ako želite, bebu možete osušiti, umotati u tople peškire ili deke da ih držite.

Rođenje vakumom

Većina beba rođenih pomoću pinceta ili vakuuma disat će i plakati pri rođenju. Ali, neke bebe mogu biti malo ošamućene ili sporo disati, pogotovo ako su uznemirene tijekom poroda. Možete držati svoju bebu kada dijete pravilno diše. Možete zatražiti kontakt koža na kožu.

Planirani carski rez

Većina beba rođenih putem planiranog carskog reza diše i plače jako pri rođenju. Ako beba dobro diše, možda ćete moći doći u dodir s kožom prije nego beba ode na posebnu stanicu za zagrijavanje kako bi se osušila i provjerila. Možete zatražiti da svoju bebu držite na sebi, koža na kožu, ili je možete umotati u tople deke ili peškire u kojima ćete je držati dok ste na operacijskom stolu.

Ponekad će vam možda trebati dodatna medicinska pomoć, pa bi prvo maženje moglo pričekati.

Neplanirani (hitni) carski rez

Bebe rođene neplaniranim carskim rezom vjerovatnije će trebati pomoć pri disanju pri rođenju. Babica ili pedijatar odvest će vašu bebu na posebnu stanicu za zagrijavanje na sušenje. Također će provjeriti kakvu vrstu pomoći vaša beba treba. Kad vaša beba dobro diše i vaše je zdravlje stabilno, možete držati svoju bebu. Čak i ako ste još uvijek na operacijskom stolu, u redu je zatražiti kontakt koža na kožu ili maženje.

Ako ste imali opću anesteziju, moći ćete držati svoju bebu nakon oporavka.

Rezanje pupčane vrpce

Nakon rođenja vaše bebe pupčanu vrpcu potrebno je stegnuti i prerezati. To se obično radi minutu ili dvije nakon poroda. Vrpcu je prilično teško rezati, ali nije bolno ni za vas ni za vašu bebu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave