Trebaju li blizanci biti u istom razredu? 

Roditelji koji imaju blizance reći će vam koliko je to iskustvo drugačije od samo jednog djeteta, ponekad poput lude karnevalske vožnje. Sve je duplo i sve se radi dva puta.

Dva puta mijenjate pelene, hranite dvije bebe i uspavljujete dvije uplakane bebe u sred noći. Ipak, najteži je zadatak usmjeriti dva mala čovjeka na pravi put i naučiti ih kako da donose za sebe najbolje odluke. 

Roditelji blizanaca često se ‘nađu zatečeni’ kad shvate da bi se njihovi mališani mogli razdvojiti kad dođe vrijeme za školu. To i nije iznenađujuće s obzirom da zajedno rastu u stomaku, i od tad su nerazdvojni. Ipak, blizanci su, pripadaju jedno uz drugo zar ne?

Šta roditelji blizanaca trebaju znati?

Trebaju li biti u istom razredu ili različitom? Odgovor je da nema jasnog odgovora. Sva djeca su različita i svi parovi blizanaca su različiti. Roditelji trebaju najbolje poznavati svoju djecu. 

Ipak, ono što se često ne uzima u obzir su njihova mišljenja. Mnoga istraživanja ukazuju na to, iako i odvojenost i neodvojenost imaju svoje prednosti i nedostatke, da bi blizanci trebali biti uključeni u odluke svog obrazovanja. Ipak, oni su najbolji izvor informacija koje vam trebaju da se odlučite. 

Zašto blizanci trebaju biti u istom razredu?

 • Konsistentnost: Roditelji znaju da njihovi blizanci uče iste stvari, na istom nivou, i podučava ih se na isti način.
 • Zgodnost: Ako su blizanci u istom razredu, roditeljima će lakše biti da ih kontrolišu. 
 • Komfor: Veza između blizanaca je nešto što se može objasniti samo ako imate svog blizanca. Neki od njih jednostavno trebaju jedni druge dok su mali. 
 • Potpora: Blizanci nisu što i dvoje zasebno rođene djece. Često se igraju jedni s drugima i imaju veoma čvrstu povezanost. Prema nekim istraživanjima, ako odvojite blizance moguće je da će ‘posrnuti’. U većini slučajeva, dinamika između 2 blizanca se mijenja i evolvira kako odrastaju i sazrijevaju, ali je to nešto što definitivno trebate imati na umu. 
 • Stres: Ponekad porodice trebaju uzeti u obzir ono što se dešava u njihovim životima i postoji li stres. To bi moglo biti teško za blizance, a dodatni stres nije dobar. 

Zašto blizanci trebaju biti u različitim razredima?

Ovo se možda ne čini kao dobra odluka, pogotovo ako djeca imaju jaku vezu. Iz tog ih je razloga, prema istraživanjima, bitno što prije razdvojiti. Ne trebaju se igrati sami, tu uskaču porodica i prijatelji! 

 • Ovisnost: Blizanci mogu postati previše ovisni jedan o drugom, što može negativno utjecati na njihov rast i razvoj. 
 • Dominantni blizanac: Ponekad postoji dominantni blizanac, ‘lider’ para. On ili ona vjerovatno više priča i donosi odluke od drugog blizanca. To također može stvoriti problem kod razvoja. 
 • Društvenost: Blizanci bi se trebali družiti s drugim djecom, odvojeni jedno od drugog. 
 • Individualnost: Da bi blizanci stvorili sopstveni karakter, ponekad ih je najbolje razdvojiti. Mogu postati jaki karakteri, ali i dalje zadržati snažnu vezu. 
 • Distrakcije: Ponekad mogu biti distrakcija jedno drugom, što bi moglo unazaditi učenje i razvoj. 
 • Takmičenje: Ako se pokušavaju „nadjačati“, biti prvi, sve odgovoriti tačno – to može utjecati na to kako sami radi. Ako su u stanju da sami dostignu cilj, to pokazuje za šta su tačno sposobni. 

Ne postoji ispravna ili pogrešna odluka kad su u pitanju blizanci i škola. Ipak roditelji poznaju svoju djecu najbolje. Bitno je da ne osjećate stres, jer iako se u početku čini kao teška odluka, sve se na kraju uvijek posloži kako treba.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave