Zašto trogodišnjaci i dalje jedu iz bočice za bebe?

Bočice djeci pružaju komfor, pa zato nije ni začuđujuće ako se neka djeca teško odvikavaju od njih.

Roditeljima se preporučuje da počnu odvikavati djecu od bočice između 12 i 24 mjeseca. Nekoj je djeci to teže od druge djece. I s obzirom da je nekim roditeljima teško ili nemaju vremena da se bore s djecom, puštaju ih da i dalje koriste bočicu čak i kada navrše tri godine. Iako je to odabir i roditelja i djeteta, postoje neke stvari tj. razlozi zašto trogodišnjaci i dalje koriste bočicu za bebe.

Bočice se inače koriste kao pomoćna stvarčica za unos hranjivih stvari kod beba i manje djece. Djeca se često vežu za nju ako je dugo koriste. Sippy šolja može olakšati prelaz s bočice, umjesto da se djetetu oduzme bočica bez neke zamjene za nju. Ali što roditelji budu duže čekali, dijete će se teže odvići od boce, zbog čega bi djeca mogla biti iz nje u godinama kada im to utječe na oralno zdravlje. 

Evo šta trebate znati. 

Djeca bočicu koriste kao predmet utjehe

Do treće godine bočica više ne služi samo da dijete pije, već kao neki predmet utjehe. To je bitno znati jer ako im oduzmete bočicu bez da im date nešto u zamjenu može negativno utjecati na dijete. 

Prema istraživanjima, ako dijete odabere neki predmet koji im pruža sigurnost to se zove ‘prelazni predmet’. Taj predmet pomaže bebama i manjoj djeci da nauče biti neovisni tako što će predmet držati uz sebe da bi se opustili, da bi osjetili utjehu i da bi im bočica pomogla u stresnim situacijama. 

U ovom slučaju su trogodišnjaci odabrali bocu kao taj predmet, umjesto deke ili plišane igračke. Zbog ovoga oduzimanjem tog predmeta djeca ne gube samo ‘predmet za jelo’ već mehanizam sigurnosti. Zbog toga, ako želite da uzmete bočicu od djeteta, nađite drugi predmet koji će im biti zamjena, inače će taj prelaz biti težak. 

Bočica im je postala navika

Iako bebe nemaju drugog izbora nego da piju iz boce ili doje, trogodišnjaci imaju izbor s kojim priborom da jedu. Iz tog razloga bočica za njihov uzrast nije neophodna već je postala navika. Mnogim je roditeljima teško odvići dijete od boce jer je ona postala dio noćne rutine. U tom slučaju roditelji dopuštaju djetetu da čuva bocu, ne misleći na moguće rizike od kvarenja zuba i dobitka kilograma. Ako im se boca oduzme dijete ne želi spavati, ali razmišljajte ovako – što je boca duže uz njih, to će se teže od nje kasnije odvići. Trogodišnjaci su u razdoblju kada donose sami svoje odluke, zbog čega je oduzimanje boce još teži zadatak. 

Boca može utjecati na usta i zube

Većini trogodišnjaka narasli su mliječni zubi. S obzirom da mliječni zubi ispadaju mnogi roditelji se ne brinu šta će biti s njima, jer poslije svakako rastu stalni zubi. Ali čak i kod mliječnih zuba boca može imati negativan efekt koji nije samo kvar zuba. 

Prema istraživanjima, djeca koja piju iz boce nakon dobi za koje je određena, mogu imati problem s rasporedom stalnih zuba. To dalje može utjecati na nepravilan razvoj vilice, a ako dijete pije iz boce i nakon 3. godine postoji šansa da će se pojaviti dugotrajne posljedice.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave