Vještine koje trebate naučiti vašeg predškolca

 

Djeca odrastaju prebrzo, zar ne? Čini se kao da u tren oka prelaze iz beba u tinejdžere, dok mi ostajemo u pozadini pokušavajući ih stići

Predškolske godine su važan dio života vašeg djeteta, posebno u smislu učenja. Zbog toga morate zapamtiti da ih naučite ovih pet važnih vještina.

Njihovo puno ime (i kako ga napisati)

Ovo može zvučati besmisleno, ali mnoga djeca idu u vrtić bez ovog općeg znanja koje se često uzima zdravo za gotovo. Ipak, postoji mnogo razloga zašto će vašem djetetu možda trebati ime i prezime do polaska u školu, posebno što se tiče sigurnosti, i da ne miješaju svoje ime s imenom jednog od kolega koje bi moglo biti slično. To možete vježbati na mnogo načina, poput označavanja predmeta u kući ili pisanja pisama na zabavan način. Što više vježbe možete raditi, to bolje!

Adresa i broj telefona

Baš kao što znaju svoje ime, vaše će dijete također morati znati njihovu adresu i broj telefona iz mnogo razloga do trenutka kada uđe u učionicu. Poznavanje njihove adrese i telefonskog broja može pomoći vašem djetetu u hitnim slučajevima, a može im pomoći i da znaju kako da vas kontaktiraju ili komuniciraju sa školskim osobljem, poput školske sestre ili vozača autobusa. Najbolji način da ih zapamtite je ponavljanje. Broj možete recitovati svakodnevno, a vaše dijete ga može ponavljati. Također možete vježbati telefonski broj i upućivati ​​jednostavne pozive tako što ćete djetetu dati drugi telefon s kojim vas može nazvati – što također može pružiti priliku da nauči osnove razgovora preko telefona.

Vještine slušanja

Vještine slušanja su tako važne za savladavanje male djece. Moraju naučiti slušati kako bi mogli slijediti jednostavne upute i započeti smislene razgovore sa svojim vršnjacima. Međutim, vještinama aktivnog slušanja se moramo naučiti – ne samo da ih prirodno prihvaćamo. Najbolji način da naučite predškolce kako da slušaju je pomoću tehnike koja se naziva slušanje cijelog tijela. Ovom tehnikom učite svoje dijete kako pripremiti cijelo tijelo (ne samo uši) za slušanje. To može pomoći u smirivanju djece i pružiti dodatnu podršku svima.

Osnovna priprema hrane

Jesu li kasnonoćne grickalice u redu za djecu? Bilo da se radi o otvaranju vrećice čipsa ili pakovanju ostataka u posudu, većina djece može obaviti osnovnu pripremu i raspakivanje hrane do svoje četvrte godine. Poznavanje ovih osnovnih vještina definitivno će vam dobro doći kada vaše dijete krene u školu i počne jesti svoj ručak, ali vam može pomoći i u kuhinji.

Jutarnja priprema

Predškolci moraju početi učiti kako obavljati osnovne svakodnevne aktivnosti poput oblačenja i obuvanja cipela. Moraju znati obući odjeću, hlače s dugmadima i rajferšlusom te cipele ili čičak cipele kako bi mogli obući i skinuti sve po potrebi. Možete ih naučiti kako to učiniti, a zatim im dopustiti da sami prođu cijelu jutarnju rutinu.

Ako se djeca bore s redoslijedom događaja, preporučuje se pravljenje jednostavnog grafikona sa slikama svake aktivnosti kako bi ga vaše dijete moglo lako pratiti. To pomaže vašem djetetu da i dalje samostalno obavlja zadatke i izbjegava vašu potrebu da stalno stojite uz njega/nju.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave