Važnost igračaka u odrastanju

Igračke daju vašoj djeci nove ideje, viđenja i zvukove i pomažu im da savladaju nove vještine

 

Ono što se vama i nama čini samo kao obična igračka, to je zapravo veoma interesantno iskustvo za bebe i pomaže im da nauče više o svijetu.

Igračke služe da bi se djeca pomoću njih naučila kretati i kontrolisati svoje reflekse. Daju vašoj djeci nove ideje, viđenja i zvukove i pomažu im da savladaju nove vještine, kao pomjeranje i slaganje predmeta.

Većina roditelja slože se da je mnogo igračaka previše. Najbolje je odabrati čvrste, sigurne i kvalitetne igračke, povremeno ih izlagati djetetu i ne uvijek sve zajedno. Dok jedne dajete djetetu druge stavite u ormar ili negdje gdje dijete ne može doći do njih.

Knjige, zvečke i igračke sa zvukom koje su obojene raznim bojama u kontrastu, najbolje su za male bebe dok je malo odraslijim bebama najbolje dati malo komplikovanije igračke poput loptica, kockica i igračaka gdje mogu slagati boje, oblike i slično.

0-6 mjeseci

Dok beba ne bude mogla sjediti i sama uzimati stvari i predmete, igračke za gledanje i slušanje su idealne za njih. Odaberite muzičku igračku ili pokretnu igračku da pridobijete pažnju bebe. Pričajte im o igračkama, dok oni tako uče i jezik kojim im pričate.

Tipovi igračaka za ovaj period su mobilni telefoni, mekane knjige u raznim blještavim bojama, slikama i uzorcima, igračke koje imaju zvuk ili svijetle, zvečke za noge ili ruke, sigurna ogledala za krevetac

 

6-12 mjeseci

Sada kada vaša beba može sjediti i dohvatati stvari, vrijeme je da im proširite svijet igračkama na koje mogu reagovati. Pustite ih da „lupaju“ igračkama ili da zveckaju ključevima od auta (ne koristite svoje u slučaju da sadrže olovo u boji ili metal). Bebe sada mogu birati svoju omiljenu životinju.

Tipovi igračaka 6-12 mjeseci su plišane igračke ili mede (tražite zašivene umjesto plastičnih očiju), knjige s dodacima i umecima, mekane ili tvrde kockice za slaganje, kotrljanje ili bacanje, kotrljajuće igračke, igračke za senzore koje se pokreću same i puštaju muziku.

 

12-24 mjeseca

Ako vaša beba još uvijek nije prohodala, uskoro će. Igračke koje mogu pomoći bebama da održe ravnotežu i da se pokreću su veoma popularne za ovaj uzrast.

Tipovi igračaka za period od 12-24 mjeseca igračke za guranje ili da se vuku, hodalice, hodače sa senzorima i igračkicama, igračke koje oponašaju predmete odraslih (telefoni, daljinski), knjige s umecima (da se nešto može povući, izvući, staviti), ubacivanje oblika u odgovarajuće rupe, igračke za slaganje i muzičke igračke.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave