Vaše dijete kod stomatologa – vodič za roditelje, prvi pregled i šta da očekujete?

Piše: dr stomatologije Ena Filipović

Ena Filipović po zanimanju je doktor stomatologije, a pored osnovnog posla bavi se digitalnim marketingom i copywritingom. Piše vlastiti blog o temi oralnog zdravlja, zdrave ishrane i higijene, “Moj Osmijeh – Magazin o oralnom zdravlju”, koji je nastao iz želje da čitaocima prenese zanimljive i korisne informacije iz svijeta oralnog zdravlja, higijene i pravilne ishrane. Kroz mnogo projekata, edukacija i aktivnih učešća na programima, kongresima i simpozijumima, imala je priliku steći bogato iskustvo kako u struci tako i na drugim poljima, koje joj je uveliko pomoglo za lično i profesionalno usavršavanje.

Oralno zdravlje djece je važno. Iako se radi o mliječnim zubićima roditelji treba da vode računa o oralnom zdravlju svoje djece. U nastavku Vam donosimo tekst dr. stomatologije Ene Filpović.

Statistike su poražavajuće kada govorimo o karijesu ranog djetinjstva i pojavi prvog pokvarenog zuba – mnoga djeca već prije dvije godine starosti imaju bar dva pokvarena zuba, a do pete ili šeste izgube mliječne molare.

Kada kažemo prva posjeta stomatologu, ne mislimo nužno i na stomatološku intervenciju.

Čak je i poželjno da prva posjeta ne uključuje ikakav rad – to treba da bude upoznavanje djeteta sa ambulantom, prostorom, stolicom i instrumentima. Obično traje kratko i služi da se dijete opusti u ambijentu ambulante i da stekne povjerenje u svog doktora.

Međutim, scenario vrlo često nije ovakav – djeca prvi put dolaze kod stomatologa sa bolom, otokom i uplakani ulaze u ambulantu.

Da vam se ovo ne bi desilo, i još važnije, da vaše dijete ne bi steklo traumu i strah za čitav život, u nastavku vam donosim nekoliko savjeta kako da od malena svoje dijete naučite i naviknete na redovne kontrole i brigu o zubima.

Roditelji igraju ključnu ulogu

Djeca ne mogu ništa sama – vi ste njihov uzor, vodilja i autoritet.

  • Ako vi smatrate da je higijena tijela važna, redovno se kupate, perete kosu i čistite uši – isto će i ono raditi.
  • Ako jedete zdravu hranu, vježbate i provodite što manje vremena ispred telefona – isto će i ono raditi.
  • Ako vidi da vi četkate svako veče zube, vodite brigu o njima i redovno idete na kontrole – isto će i ono raditi.

Dakle, oralna higijena nije ništa drugačija nego higijena bilo kojeg drugog dijela tijela, ili bilo kakva druga zdrava navika. Sve svoje dobre navike trebate prenijeti i na svoje dijete.

Jedna jako bitna stvar – ako ne i najvažnija – djetetu treba da četkate zube sve do 8. godine – tek oko 8. godine, oni dobijaju finiju koordinaciju pokreta gdje mogu samo shvatiti koja je pravilna tehnika četkanja. Sve do tad, vi ste ti koji detaljno moraju oprati zube djetetu, a nakon vašeg četkanja njemu dozvoliti da on sam pere.

Dijete dovesti prije pojave hitnog stanja – bola i otoka

Ne čekajte da zub zaboli – ne čekate ni nekoliko dana da se okupate ili umijete – jednostavno shvatite oralnu higijenu kao bilo koju drugu, neka to bude redovna navika, dio zdravlja i neka postane rutina.

Zato je važno dovesti dijete na prvi pregled kada nema potrebe za intervencijom, kako bi se ono što više opustilo.

Prva posjeta

S razlogom ne pišem prvi pregled, jer upravo prva posjeta i ne bi trebala biti to.

Najidealnije je da dijete s vama posjeti prvi put ambulantu. Neka posmatra kako vama stomatolog popravlja zube, smijete se i ohrabrujte ga.

Neka doživi to da stomatolog nije ništa strašno i da je tu da mu pomogne, a ne da mu naudi. Sjetite se riječi sa početka teksta – vi ste njegov autoritet i uzor, sve što radite vi, dijete će da kopira.

Prvi pregled

Kada je dijete već spremno da prvi put sjedne u stolicu, kad se oslobodilo i vidjelo da to nije ništa strašno, posjetu treba dobro isplanirati i pripremiti.

Razgovor ovdje, kao i za bilo koji dječiji prvi put, igra veliku ulogu – objasnite mu šta će stomatolog da radi, na primjer, izbrojaće zubiće, vidjeće da li se neki pokvario ili se klima, da li ima crvića i pohvaliće ga kako dobro pere zube.

Sjedite s njim u stolicu i neka se dodatno opusti i na taj način, a stomatolog će pravilnim pristupom znati kako da stekne povjerenje kod djeteta.

Pravo vrijeme za prvi pregled, kako knjige kažu je kada nikne prvi zubić, a to je 6 mjeseci. Međutim, u praksi to može biti teže izvodivo – dijete je još beba, sigurno je da neće dozvoliti pregled i da će to biti neugodno iskustvo i za njega i za vas.

Opet uloga roditelja ovdje igra ključnu ulogu – ako održavate rednovnu higijenu zuba i učite dijete da je to sastavni dio lične higijene, prvi pregled može biti i kontrola, gdje nema nikakve potrebe za intervecijom – zubi uopšte ne moraju da se kvare, samo ako je higijena dobra.

Kada nikne prvi zubić, pa u narednih godinu do dvije, gazom brišite zubiće djetetu i tako uklanjajte plak. Neka se i na taj način nauči da se već od malih nogu briga o oralnom zdravlju mora voditi jednako kao i broga o zdravlju bilo kojeg drugog dijela tijela.

Zubić Vila je uvijek dobro došla!

Prva posjeta neka bude razgovor sa stomatologom, upoznavanje sa ambulantom i instrumentima. Pronađite strpljivog stomatologa koji će biti voljan da zajedno s vama i djetetom krene u obilazak ambulante, predstavljanje instrumenata i opreme i detaljno objašnjenje šta ga to sve čeka i kako će izgledati njegov pregled, a Zubić Vila je tu da nagradi svako dobro dijete – pa to i ispoštujte – nagradite ga nekom igračkom ili poklonom o kojem dugo priča, i neka mu na taj način prva posjeta ostane u lijepom sjećanju.

Pripremite vaše dijete, jer ćete tako olakšati njegov prvi dolazak koji neće biti zastrašujuće iskustvo. Uvijek budite pozitivni, podržavajte i ohrabrujte dijete.

I igračka učestvuje u pregledu

Mnoga djeca se mnogo sigurnije osjećaju ako na pregled ili intervenciju ide i njihova omiljena igračka – neka bude uz njih svo vrijeme jer je sigurno da će se dijete osjećati bezbrižnije i zadovoljnije, a stomatolog će sigurno pristati da “popravi” zubiće i igrački, što će djetetu biti posebno interesantno.

Što ranije – to je bolje!

Zapamtite da je cilj dovesti dijete što ranije – tada je intervencija manje invazivna, ili je uopšte nema, pa se dijete priprema i navikava na redovne kontrole, ali i ako treba sprovesti neku intervenciju, ona će svakako biti manje stresna za dijete kada karijes još uvijek nije uznapredovao.

Obavijestite vašeg stomatologa o bilo kakvim lošim navikama djeteta, poput sisanja palca ili dude, jer to može uticati na rast i razvoj vilica i nepravilan položaj zuba.

Šta kada je ipak kasno?

Ipak nije nikada kasno!

Iako je dijete pod bolovima i otokom, morate ga dovesti na pregled. Svaki stomatolog će se potruditi da intervencija bude što je moguće više bezbolnija, brža i bezbrižnija, koliko takva situacija dozvoljava, ali i ovdje veliku i ključnu ulogu igra upravo roditelj – pripremite dijete i ohrabrite ga, nemojte galamiti ili biti agresivni iako ste možda i vi nervozni zbog situacije u kojoj ste se našli.

Sjetite se da je i ono pod bolovima i neka vam ta situacija bude nauk za kasnije da se naviknete na redovne kontrole kako se slične situacije ne bi ponavljale.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave