Šta će vaše dijete naučiti u vrtiću?

Otkrijte koje vještine spadaju u vrtićki program i kako pomoći vašem djetetu da ga razvije izvan učionice.

 

Kada dijete krene u vrtić to je prva službena godina vašeg djeteta, a zadivit ćete se koliko cvjetaju u vrtiću. Kako možete pomoći svom djetetu da uspije od svog prvog vrtićnog dana?

Pomozite im da izgrade samopouzdanje kada je u pitanju učenje, tako što ćete biti njihova najveća podrška, usadite im ljubav prema učenju koja će trajati cijeli život i pomoći im da svake godine ispune određene ciljeve.

Tokom godine fokus će biti na savladavanju slova, zvukova i riječi, naravno sve kroz igru. S oduševljenjem ćete gledati kako poduzimaju prve korake prema pravilnom čitanju i pisanju, posebno kad su te aktivnosti povezane, kako u vrtiću, tako i kod kuće.

Obrazovni se standardi razlikuju u kantonima, vrtićima i školama, a niti jedno dijete ne uči potpuno istom brzinom, tako da ne treba paničiti ako vaše dijete ne počne čitati istovremeno sa drugom djecom.

Evo važnih koraka učenja koje djeca obično postižu u vrtiću:

Čitanje zajedno njeguje druženje i zabavu te gradi koncentraciju, fokus i vokabular. Potražite knjige o posebnim zanimanjima vašeg djeteta i potražite prijedloge od knjižničarka, ali pazite da knjige nisu previše tvrde.

Uvijek je bolje pokrenuti ih s lakšim knjigama, jer se oni tada osjećaju uspješnima i to ih podstakne, pa će čitati više. Knjige sa rimama i jednostavnim riječima savršene su za ovo doba. Djeca uče kroz ponavljanje, pa čitajte iste omiljene knjige iznova i iznova, postavljajte pitanja i potičite dijete da izgovara jednostavne riječi naglas. Tokom cijelog dana neka izgovora riječi koje vidi na uličnim znakovima, panoima i ekranima računala ili potražite visokofrekventne riječi u časopisu.

 

Brojevi i brojanje

Djeca ove dobi naučit će prepoznati, pisati, poredati i brojati predmete do broja 30. Moći će sabirati i oduzimati male brojeve (sabirati sa zbrojem 10 ili manje i oduzimati od 10 ili manje); usredotočenost na sabiranje i oduzimanje nastavit će se kroz školu naravno ali u ovom dobu počinju usvajati znanje.

Oblici i predmeti

Djeca će naučiti kako imenovati i opisivati ​​uobičajene oblike (krug, kvadrat, trokut, pravokutnik) te prepoznavati, sortirati i klasificirati predmete prema boji, veličini i obliku.

Vrijeme i godišnja doba

Vrtićka djeca će moći prepoznati vrijeme svakodnevnih događaja do najbližeg sata. Razumjet će, na primjer, da kreću u školu u 7:00 ujutro ili da večeraju u 6:00 navečer. Ali njima će i dalje biti teško u potpunosti shvatiti pojam vremena jer su oni konkretni mislioci, a vrijeme je apstraktno.

 

Pored učenja vremena, petogodišnjaci mogu imenovati i četiri godišnja doba, pa zajedno pratite vremenske promjene na posebnom vremenskom kalendaru kako biste pomogli vašem djetetu da nauči kako se godišnja doba mijenjaju. Pronađite slike koje prikazuju godišnja doba (šareno lišće, snijeg, cvjetanje cvijeća) i razgovarajte o tome što vaše dijete vidi u njima. Razgovarajte o tome koju odjeću možete oboje nositi tijekom svake sezone.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave