Spa baby –massage – Poseban tretman za bebe

Prvi put u Bosni i Hercegovini nešto posebno i drugačije.

Piše: Tanja Stojnić, dip. fizioterapeut, certifikovan instructor za masažu beba (IAIM) i djece (MISP).

Tanja Stojnić, diplomirani je fizioterapeut. Majka je dvoje djece od 7 i 1 godinu. Diplomirala je na radu: ”Fizioterapija kod stres inkontinencije”. Usavršavanje je nastavila u Zagrebu završivši za “Voditelja tijesnih aktivnost kod trudnica”, tj. psihofizička priprema trudnice, kao i program “Mame i bebe vježbaju”. U Beogradu je završila program masaže beba (IAIM), program masaže djece (MISP), zatim masaža trudnica, limfna drenaža i Kinezio tajping. Tanja Stojnić ili poznata kao “FIZIOTANJA”.

Opuštajuća kupka u posebnoj kadici i ambijent, uz divne mirise i laganu muziku u kojoj  bebe uzivaju sastvni su dio wellness tretmana za bebe. Hidromasažna kadica uz vazdušne mjehuriće i vibracije omogućava vrhunski wellness efekat. O wellense efektu  za bebe za časopis Roditelj piše Tanja Stojnić, diplomirani fizioterapeut.

Topla opuštajuća kupka

Svako, ali prvenstveno bebe vole da se kupaju. Bebe vole vodu. Voda ih čini sretnim i opuštenim. Uz naše samostojeće hidromasažne kadice, opuštajuću kupku laganih mirisa, beba dobija kompletan tretman. Pored toga što ćemo dijelovati na opuštanje mišića, što nam je važno kod hipertonusa, bebu ćemo i da izmasiramo i ona će biti potpuno opuštena. Tretman kupke traje oko 20 minuta i 20 minuta masaža. Mama masira svoju bebu, a mi im pokazujemo kako. Bebe imaju ugođak kao da su u spa wellnes. Tu su –mini bademantili, peškiri, opustajuća svijetla i muzika. Prvi put samo u Banja Luci u Edukativnom Fiziobaby centru Magični dodir.

Refleksologija stopala bebe

Refleksologija stopala podrazumjeva pritisak na određene tačke i zonu na stopalu, sa ciljem da utičemo na druge dijelove tijela u cijelini. Razlika kod beba je u samoj dijelovanju tijela na stopalu. Refleksolofija prestavlja posebnu stimulaciju određenih tačaka na tijelu u želji da se dobiju rezultati poboljšanja dobrog osjećanja i zdravlja. Kod bebe možemo masiranjem stopala preći sve zone, čak i preko čarapica, blagim kružnim pritiskom, možete koristiti i baby kremu ili ulje. Ukoliko beba ima grčiće više ćemo raditi zonu stomaka. Refleksologija je i pomoć pri nicanju zubića. Radi se tako da uradimo pritisak na savaki prstić. Redovnom masažom stopala možemo smiriti bebu i zbližiti se više sa njom. Beba će se opustiti i spavati poslije masaže.

 

Dodir kao sredstvo komunikacije

Dodir je veoma moćan element vezivanja. Masaža novorođenčadi obuhvata i podržava sve aspekte vezivanja. Masaža kao dodir može biti korisna za vezivanje bebe i roditelja, kako dalje djeca rastu. To može  olakšati dublje razumjevanje, interakciju i vezu. Masaža pruža očevima šansu da se povežu i komuniciraju sa bebom na dubljem nivou nego što je to obično. IAIM instruktori uče roditelje rutinu masaže, da se naglasi instruktor ne masira bebu, ukoliko nije njena. Instruktor koristi uglavnom veliku lutku tokom obuke.

Dodir snižava razinu hormona stresa kortizola u ljudskom mozgu. Kada se priča o IAIM masaži govorimo o dodiru i njegovom djelovanju. Jedna od bebinih najvažnijih potreba je da bude dodirivana i nošena. Bebe uživaju u fizičkoj bliskosti danju i noću i ova vrsta povezanosti je esencijalna za sigurno povezivanje. Bebama je potrebna veza i usklađenost da bi izgradili sigurnu povezanost. One pozivaju na povezivanje kroz pogled, pokret, vokalizaciju i kasnije osmjehivanje. Usklađenost je kada beba iskazuje emocije, a roditelj ponovi isto. U prvih devet meseci roditelj uglavnom uzvrate bebi izraz emocije na isti način na koji to beba radi. Ovo je od neizmerne važnosti i ukazuje bebi da su njena osjećanja shvaćena i uzvraćena. Grljenje i dodir kožu na kožu između majke i njihovih beba može da umanji bol, pokazuju najnovija istraživanja. Da bi zagrljaj bio efikasniji majke moraju biti opuštene, da drže bebe blizu svog tijela, uz blag ali siguran pritisak na leđa.

Benefiti za bebu i roditelje

Za bebu:

 • Masažom stimulišemo glavne sisteme u organizmu,
 • veća koncentracija,
 • masaža ublažava gasove,grčiče,
 • smanjuje nelagodnosti pri nicanju zuba,
 • utiče pozitivno na reflekse bebe
 • na psihomotorni razvoj,
 • na opuštanje,bolje spavanje,manje plača,
 • smanjuje koncentraciju hormona stresa.

Za roditelje:

 • Povezuju se na poseban način,
 • smanjuje hormone stresa,
 • olakšava laktaciju,
 • olakšava razumjevanje bebe,
 • umanjuje posporođajne simptome,
 • olakšava samopuzdanje.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave