Školovanje za učenike koji se nalaze na dužem bolničkom liječenju

Školovanje za učenike koji se nalaze na dužem bolničkom liječenju

Hospitaliziranoj djeci omogućiti kontinuitet u usvajanju nastavnih sadržaja te da dane u bolnici provedu sadržajnije

 

Djeca koja se nalaze na dužem bolničkom liječenju, nakon ozdravljena vrlo teško se vrate u školu. Tokom borbe za svoje ozdravljenje propuste školske časove te im se kasnije teško uklopiti u školsku sredinu.  Zeničko-dobojski kanton je prvi u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je donio Pravilnik o organiziranju rada škole u bolnici, čime je uređen način školovanja za učenike koji se nalaze na dužem bolničkom liječenju.

Prema ovom pravilniku predviđa se organizovanje nastave u okviru odjeljenja, grupe ili individualno za osnovce koji su hospitalizirani duže od tri sedmice. Također, djecu koja se nalaze na kućnom liječenju imati će adekvatno prilagođeno obrazovanje iz najbliža škola mjestu stanovanja, uz primjenu adekvatnih oblika nastavnog rada.

Razlog ove odluke ministarstva ministar za nauku, obrazovanje, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona jeste da hospitaliziranoj djeci omogući kontinuitet u usvajanju nastavnih sadržaja te da dane u bolnici provedu sadržajnije.

Naravno, uz ovu odliku hospitaliziranoj djeci će se olakša odvojenost od porodice i primarne socijalne sredine, umanjiti stres od boravka u bolnici kao i omogući kontinuitet u usvajanju nastavnih sadržaja.  Sve ovo će osigurati lakšu reintegraciju u matičnu školu nakon povratka iz bolnice i prelazak u viši razred bez polaganja razrednih ispita ili ponavljanja razreda.

Školski program hospitalizirane djece organizovati će i voditi škola geografski najbliža ustanovi u kojoj je učenik hospitaliziran. Ranije nije bilo sličnih mehanizama, zbog čega su mnoga djeca zbog zdravstvenih poteškoća i boravka u bolnici ponavljala razred.

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave