Savjeti koji će Vam pomoći prilikom ishrane školske djece:

Školskoj djeci, uzrasta od šest do dvanaest godina potreba je zdrava hrana i zdrava užina. Oni su u stalnom razvoju i obično jedu pet puta dnevno, uključujući užine. Mnoge navike prilikom ishrane (voli, ne voli) se uspostavljaju u ovom periodu. Porodica, prijatelji i mediji (posebno televizija) utiču na izbor hrane i navike prilikom ishrane. Školska djeca obično jedu više vrsta hrane od njihove mlađe braće i sestara. Ishrana zdravom hranom u školi je veoma važna jer ona predstavlja jednu trećinu unesenih kalorija tokom dana

Uvijek poslužite doručak, čak i ako žurite i ako će taj doručak  biti „u trku“, kao npr.:

  • voće
  • mlijeko
  • pecivo
  • tost sa sirom
  • žitarice
  • sendvič sa maslacem
 • Nakon škole Vaše dijete je jako gladno. Iskoristite to kao prednost i poslužite mu neku zdravu užinu koja može sadržavati:
  • voće
  • povrće
  • jogurt
  • sendvič sa sirom
  • mlijeko i žitarice

 

 • Budite mu primjer. Ako Vaše dijete vidi da se Vi zdravo hranite, zasigurno će i ono pratiti Vaš primjer.
 • Dozvolite djeci da Vam pomognu u planiranju i pripremi hrane.
 • Servirajte hranu na trpezarijski stol, ne servirajte ispred televizije, kako bi djete bilo skocentrisano samo na obrok.

Zdrav izbor hrane

Piramida ishrane vam može poslužiti kao vodič koji će Vam dati smjernice koje će vam pomoći da i vaše dijete jede zdravu hranu. Ona će pomoći vašem djetetu da jede raznoliku hranu, istovremeno potičući odgovarajuću količinu kalorija i masnoća.

Piramida ishrane je podijeljena u šest boja koje predstavljaju 5 grupa namirnica i masnoće.

Narančasta predstavlja žitarice: Žitarice u ishrani obezbjeđuju djeci više energije. Žitarice su složeni ugljikohidrati, koji čine osnovu u piramide ishrane i glavno tjelesno „gorivo“. One obezbjeđuju školskoj djeci energiju za igru, pažnju u školi i bolju koncentraciju prilikom učenja. Žitarice sadrže vi­ta­mi­n B kom­plek­s, fosfor, cink, magnezij, fol­nu ki­se­li­nu koja je veoma važna za is­ko­rištavan­je pro­te­i­na, ko­ji su po­treb­ni za građu dječjih mišića. Žitarice pretežno sadrže ugljikohidrate, ali njihova količina varira od vrste žitarica. Bogate su vitaminima i mineralima, naročito njihova ljuska i klica.. Ljuska žitarica je jako bogata vlaknima koji su veoma važni za funkcionisanje sistema za varenje. Također snižavaju nivo holesterola u krvi. Nizak nivo šećera u krvi ujutru je jedan od prvih razloga za jutarnju nervozu kod djeteta. Međutim, to možete izbjeći tako što ćete mu pripremiti doručak od žitarica koji će popuniti rezerve i tako uticati na djetetovo raspoloženje. Doručak bogat ugljikohidratima i siromašan mastima, obezbjeđuje sitost i smanjuje žudnju za slatkim užinama.

Palačinke od heljdinog brašna

Potrebno je:

– pola šolje heljdinog brašna

– pola šolje kukuruznog brašna

– dvije kašike kukuruznog griza

– pola šolje mlijeka

– pola šolje vode

– dvije kašike ulja

– kašičica sode bikarbone

– četvrtina kašičice cimeta

– četvrtina kašičice soli

Priprema: Pomješati  sastojke i pecite palačinke.

Zelena predstavlja povrće: Povrće je bogato vitaminima, mineralima i drugim fitonutrijentima, posebno izoflavonoidima kao jakim antioksidansima. Povrće je velik izvor energije. U ishrani Vašeg djeteta kombinirajte razne vrste povrća:

 • korjenasto (mrkva, peršun, cvekla, repa, celer, rotkva);
 • krtolasto povrće (krompir);
 • lukovice: crni (crveni) luk, bijeli luk);
 • lisnato (kupus, kelj, spanak, prokula,blitva, zelena salata i dr).
 • cvjetasto (karfiol, brokula);
 • plodasto (paradajz, paprika, patliđan, krastavac, tikvica, tikva)

Kako djete privoliti da jede povrće? I za to imamo rješenje!

Djeca vole zabavnu i šarenu hranu. Narežite nekoliko štapića mrkve, krugova krastavca, mini paradjz, i komadićima paprike i sve ih poslažite na tanjir tako što ćete napraviti lice koristeći krugove krastavca za oči, štapiće mrkve za obrve, mini paradajz za nos i usta, a komadićima paprike oblikujte lice. Poslužite sa nekim njima omiljenim umakom i kockicama hljeba koje ćete poslužiti sa strane. Po svojoj želji možete mijenjati povrće sa kojim će te praviti interesantnu hranu za svoju djecu.

Crvena predstavlja voće: Voće je veoma važnu u ishrani djece jer je najbolji izvor vitamina, minerala i vlakana koji su neophodni za pravilno odvijanje svih procesa u organizmu djeteta. Vitamini iz voća potpomažu rast i obavljanje funkcija stanica. Voće sadrži vitamin C i beta-karoten koji povećavaju odbrambenu funkciju organizma, potpomažu rast kostiju i apsorpciju željeza. Voće možete koristit svježe, iscjeđeno, sušeno, kuhano i konzervirano.

Recept za voćne ražnjiće

Sastojci koji su Vam potrebni:

– sve vrste voća koje možete nabosti na drveni štapić
– sir

– drveni štapići

Upute za pripremu:

– voće i sir stavite izrežite na kockice veličine zalogaja
– izaberite voće koje je lijepih boja i živih

– sir koji ćete izrezati na kockice veličine zalogaja
Zamolite svoje dijete da Vam pomogne u izradi ovih šarenih i živopisnih ražnjića. Zasigurno će im biti drago da sami slažu i prave sebi obrok. Voće i sir stavite u odvojene tanjire kako bi Vam bilo lakše nabadati ih na drvene štapiće. Stavljajte na štapiće voće i sir po vlastitom odabiru ( voće-voće-sir ili voće-sir). Ovako pripremljene ražnjiće možete poslužiti odmah ili ih ostaviti u frižider kako bi ih djeca mogla jesti kada ogladne.

Žuta predstavlja masnoće: Morate znati granicu u upotrebu masnoća, soli i šećera. Izbor suzite na masnoće iz ribe, orašastih plodova i biljnih ulja. Limitirajte unos čvrstih masnoća kao što su maslac, margarin, svinjska mast, kao i namirnica koje sadrže ove masnoće.

Plava predstavlja mlijeko: Ishrana mora biti bogata mlijekom i mliječnim proizvodima. Mlijeko i mliječni proizvodi su jako bogati kalcijom, vitaminom D, koji su jako važni u izgradnji i održavanju kostiju i koštane srži. Koristite nemasno mlijeko nakon što je Vaše dijete navršilo dvije godine. Mlijeko i mliječni proizvodi imaju važnu ulogu u prehrani djece predškolskog i školskog uzrasta i zbog toga su preporučene količine 1-2 čaše dnevno. čJedna čaša mlijeka ili jogurta sadrži oko 8 g proteina i ako se to doda ostalim izvorima hranjivih tvari, to je potpuno dovoljno za razvoj i rast djece. Osim toga čaša mlijeka ima u svom sastavu vitamin D koji je neophodan za apsorpciju kalcija. Posebno je važan unos mlijeka i mliječnih proizvoda zimi jer je ograničen unos vitamina D jer nema dovoljno sunčeve svjetlosti. Čaša mlijeka sadrži i oko 200 mg kalcija što je nezamjenjiva količina u svakodnevnoj prehrani.

Preporučene dnevne količine kalcija za školsku djecu su:

 • 5-8 godine – 800 mg
 • 9-18 godine – 1 200 mg

Ljubičasta predstavlja meso i mahunarke: Oslonite se na proteine. Za ishranu Vašeg djeteta odaberite nemasno meso i meso peradi. Kombinujte proteine uz meso dodajte ribu, orahe, razne sjemenke, grah, mohune i grašak.

roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave