Rad od kuće uz brigu o djeci

Iako su mnogi od nas bili nenaviknuti na ideju rada od kuće, sve to se promijenilo 2020. godine kada smo svi bili primorani da pronađemo nove načine da obavljamo svoje radne zadatke na bezbjedan i siguran način.

Autor: Velibor Živkov

U tom periodu, ideja rada od kuće nametnula se kao najbolje moguće rješenje koje bi moglo da nam pomogne da uradimo ove stvari u isto vrijeme, odnosno da budemo aktivni na poslu, ali i da sačuvamo svoje zdravlje. Ova ideja proširila se cijelim svijetom i ostala je popularna do danas, a u ovom trenutku ogroman dio svjetske populacije koristi mnogobrojne prijednosti rada od kuće iz dana u dan. Međutim, iako se rad od kuće odvija van kancelarijskog prostora, to ne znači da ljudi koji rade od kuće provode svoje radno vrijeme spavajući već zaista rade, a to može da bude malo teže nego što se očekivalo ukoliko uz rad od kuće takođe vode brigu o svojoj djeci. Djeca ponekad ne shvataju da roditelji moraju da rade umesto da provode vrijeme sa njima, i upravo je to razlog zašto se rad od kuće sa djecom mora dobro organizovati i pažljivo sprovoditi u djelo. Ukoliko i vi pokušavate da to uradite, a niste sigurni kako da uspjete u cijelom tom procesu, evo nekoliko korisnih stvari i ideja koje bi mogle da vam pomognu.

Prilagodite raspored djeci

Ako pokušavate da uradite sav svoj posao od kuće uz djecu, vjerojatno to nećete moći da uradite ukoliko ne prilagodite svoj raspored djeci. Ovo je važno za mališane svih uzrasta jer svako od njih ima svoj tempo, od buđenja, prijeko obroka i popodnevnog spavanja, sve do večernje rutine i ponovnog odlaska u krevet. Stoga i vi morate da pratite njihov raspored i tempo, i da prilagodite svoje radne obaveze fazama u njihovom danu. To je posebno bitno za majke koje doje djecu, te morate da uklopite i ovu obavezu u svoj raspored. Nemojte dozvoliti da dan vašeg dijeteta propadne zbog vaših poslovnih planove, te prilagodite sebe svojoj djeci i nemojte tražiti od njih da se prilagode vama.

Organizujte svoj radni prostor

Ukoliko vaša djeca spavaju tokom dana, ukoliko ustaju kasnije od vas ili ako su navikla da se igraju sami neko vrijeme, iskoristite svaki mogući trenutak da se posvijetite poslu. Umesto da čitate vijesti i razgovarate sa prijateljima – što možete da radite i u drugim prilikama – odmah se bacite na posao da biste mogli da uradite što više dok su vaša djeca mirna. Najbolji način da iskoristite svaki slobodan minut jeste da imate radni prostor koji je samo vaš u kom će se nalaziti vaš radni sto, oprema za rad, korisna piši briši tabla na kojoj možete da organizujete svoje obaveze i napravite raspored, i druge neophodne stvari. Budite organizovani, fokusirani i brzi, i moći ćete da uradite mnogo dok vaša djeca spavaju ili su okupirana igrom.

Tražite pomoć

Nažalost, ma koliko bili organizovani, postoji velika mogućnost da će vam u jednom trenutku trebati pomoć. Nećete moći sve sami da uradite i zato je bolje da tražite pomoć nego da vaš posao ispašta, a da vaša djeca trpe zbog vašeg nagomilanog stresa. Pomoć partnera, porodice, prijatelja ili čak dadilja mogla bi da vam pruži mogućnost da obavite svoj posao na miru i da se kasnije spokojno posvijetite porodici i djeci koja zaslužuju vašu pažnju. Takođe, razgovarajte sa nadređenima na poslu, objasnite im situaciju i sigurno će vam izaći u susret i odgoditi rokove ili smanjiti obim posla zato što radite od kuće i odgajate djecu u isto vrijeme.

Mislite na sebe

U svemu ovome, vrlo je lako izgubiti samog sebe. Sasvim je u redu da se posvijetimo poslu i porodici, ali od svog toga posla i brige oko djece, da li vam ostaje vrijeme koje ćete moći da posvijetite samo sebi? Ukoliko nemate to vrijeme, nećete moći da budete ni dobar roditelj ni dobar radnik, a tako cijela ideja rada od kuće uz brigu o djeci pada u vodu. Zato, pokušajte da mislite malo na sebe za promjenu i pronađite načine da se opustite i predahnete. Radite stvari koje vam prijaju i u kojima uživate, provjedite vrijeme sa ljudima koje volite i pronađite hobi koji će vas opustiti i oraspoložiti. Sve ove stvari ne djeluju naročito bitno i ključno za život današnjeg čovjeka, ali je ovo jedini način da budete psihički i fizički odmorni i spremni za izazove koji vas čekaju u radu i brizi o djeci.

Raditi od kuće je ponekad lakše nego ići na posao i gubiti vrijeme u autu ili autobusu, ali ako kod kuće imate i dijete, sve to postaje mnogo teže i komplikovanije. Srećom, postoje načini da riješite te probleme, te istražite ove ideje i počnite da ih primjenjujete već danas.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave