Mame, mislite na sebe: 5 načina da se opustite i predahnete uprkost svim obavezama

Naročito užurbanim mamama prepunim obaveza, od velike je važnosti da pronađu vreme za sebe i opuštanje. Mi predlažemo kako!

Briga o sebi može vam biti poslednje na umu kada ste prepuni obaveza. Ipak, to je ključno za dobrobit i zdravlje. Iako brinemo svakodnevno o klincima, važno je da se posvetimo i sebi. Ne zaboravite da time dajete primer detetu da pravi balans sa svojim obavezama i brigom o sebi.

Kako staviti sebe na prvo mesto?

1. Budite sebi prioritet

Kao roditelj, vi uvek brinete o drugima. Čini se da točak brige, hranjenja, menjanja pelena, brisanja nosića, čišćenja, zakazivanja, kupovine, posla, neprospavanih noći nikad ne prolazi. Zato vam ne preostaje vremena da se brinete o sebi.

Uvek imajte na umu, kada ste dobri prema sebi, bićete bolji i prema drugima. Nije to sebično, to je osnova samopoštovanja. 

Zato je važno da nađete način da sebi budete prioritet. Svet će sačekati da predahnete uz šetnju, pročitate knjigu, uživajte u jogi ili nečemu što volite, ili jednostavno odspavate.

2. Pokrenite se 

Jedna vrlo važna stvar u brizi o sebi jeste vežbanje. Iako ste mnogo puta pomislili kako nemate vremena, ne mora biti komplikovano. Ne treba da trošite sate dnevno, kupite skupu opremu ili budete deo ekipe u teretani, ako to ne volite.

Prosto pokrenite telo i pronađite ono u čemu uživate. Šetajte se, plešite ili napravite jednostavan program vežbanja od kuće. Bićete iznenađeni sa svim tim prednostima, poput povećane energije i imuniteta, poboljšanog sna, pa čak i čistijeg razmišljanja. Još jednom – bićete dobar primer deci!

3. Neka im nekad bude dosadno!

Ako nešto roditelji često čuju, to je rečenica ‘Dosadno mi je’. Odmah krećete u osmišljavanje ideja i interesantnih aktivnosti. Zašto morate neprestano da ih zabavljate? Neka im bude dosadno!

Svako se tako oseti s vremena na vreme, i nikom ništa nije falilo. Ne morate decu štititi od dosade. Tu čak možete pronaći i mnogobrojne prednosti. To podstiče njihovu kreativnost, potragu za nečim što bi radili, pa mozak ubrzava svoj rad. Pronaći će oni nešto. A ako im je zaista potrebna pomoć, napravite listu stvari koje uvek mogu raditi u tim situacijama. Ako ne, neka vam pomažu u čišćenju. Gle čuda, odmah će se pojaviti zabavna aktivnost. 

Pustite ih da uče da misle sami za sebe. Naučiće da rešavaju probleme, da budu motivisaniji i pronalaze sopstvena interesovanja. 

4. Dajte sebi pauzu

Iako verovatno ne možete svakog dana da napravite neku pauzu ili dremku, dajte sebi malo vremena kada vam je to potrevno. Idite makar na kratko u drugu sobu i opustite se. Dišite. Sigurno ćete biti sposobniji i bolje funkcionisati kada se vratite.

5. Pomozite sebi opuštanjem

Iako mnogi to smatraju lenjošću, tišina i unutrašnji mir su potrebni svakome. Duboki udah nije samo lep, on je preko potreban. 

Odmor će vas učiniti svežijim, srećnijim i produktivnijim.

Usporite uz kafu, uživajte u filmovima, slušajte muziku… Šta god da vam pruža radost. Pokušajte da uvrstite to u svoju redovnu rutinu u životu.

Izvor: www.yumama.com

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave