Nutritivni alergičari su osobe alergične na određenu hranu

Alergije na hranu često se javljaju u ranoj životnoj dobi, ali mogu se javiti i u odrasloj dobi.

Sabina Zvečić Pristav, magistra imunologije i fiziologije

Sabina Zvečić Pristav je magistar imunologije i fiziologije čije je stručno znanje usko povezano sa područjem alergije. Nakon što su se pojavili prvi simptomi nutritivnih alergija kod njenog sina kada je imao manje od dva mjeseca, Sabina je odlučila posvetiti se proučavanju i pružanju podrške osobama koje se suočavaju sa ovim izazovima. Danas, njen petogodišnji sin je zdrav i sretan dječak, a Sabina je postala inspiracija mnogim majkama koje se suočavaju s dijagnozom alergije. Kroz svoj rad, Sabina ima priliku educirati, ohrabriti i osnažiti druge mame koje ulaze u novo, drugačije i nepoznato poglavlje života. U nastavku saznajte više o njenom iskustvu i motivaciji u našem intervjuu.

Za početak našeg razgovora možete li nam objasniti tko su nutritivni alergičari?

Nutritivni alergičari su osobe alergične na određenu hranu. Njihov imunološki sustav prepoznaje određene proteine iz hrane kao prijetnju te počinje stvarati antitijela. To može uzrokovati različite simptome, od blagih do teških, uključujući osip, oticanje, probavne smetnje, otežano disanje ili anafilaksu. Alergije na hranu često se javljaju u ranoj životnoj dobi, ali mogu se javiti i u odrasloj dobi. Devet najčešćih namirnica koje uzrokuju alergijske reakcije su: mlijeko, jaja, kikiriki, orašasti plodovi, soja, pšenica/gluten, sezam, školjke i riba.

Vaš dječak je nutritivni alergičar. Kako je i kada uspostavljena ova dijagnoza?

Naš sin je svoje prve simptome dobio s dva mjeseca starosti. On je dojena beba i prve reakcije je imao zbog namirnica koje sam ja jela. Prvo sam posumnjala na mlijeko i mliječne proizvode, a kasnije su se nove alergije samo nizale. Cijeli period dojenja sam i ja bila na eliminacijskoj prehrani, odnosno nisam jela hranu u kojoj je bilo njegovih alergena, jer se oni prenose preko majčinog mlijeka i dijete nakon podoja također razvija alergijsku reakciju jer je u kontaktu s alergenom koji je majka pojela.

Na koje sve namirnice je Vaš dječak alergičan?

Trenutno je alergičan na 19 namirnica: proteine kravljeg mlijeka, žumanjak, bjelanjak, gluten, soju, rižu, zob, kikiriki, pistaciju, badem, kupus, kelj, brokulu, cvjetaču, jabuku, krušku, malinu, ribu i morske plodove. Uz nutritivne alergije nedavno je razvio i respiratorne pa smo ovom nizu dodali i grinje, kućnu prašinu i ambroziju. To je klasičan put jednog alergičara – nakon nutritivnih alergija (čiji je jedan od glavnih simptoma atopijski dermatitis) javljaju se respiratorne alergije koje često na kraju dovedu do astme. Taj se put naziva „atopijski marš“ i čest je slijed događaja kod velikog broja alergičara.

Na svom Instagram profilu ste svojevrsna podrška roditeljima koji se susreću sa alergijama kod mališana. Koja pitanja od njih najčešće dobijete?

Na svom profilu ‘alergija.beba’ cilj mi je pružiti pomoći, educirati, ohrabriti i osnažiti mame kojima uz dijagnozu “alergije” započinje jedno novo, drugačije i nepoznato poglavlje života. Taj put nije lak, pogotovo ako se prvi put susrećete s alergijama, i moj je cilj biti podrška i pokazati mamama da one to mogu. Osim što dijelim savjete i recepte, educiram i usmjeravam, držim i individualne konzultacije za mame kojima treba veća podrška, razgovor ili savjet kako dalje. Najčešća pitanja su upravo oko pripremanja obroka bez alergena, gdje kupiti namirnice bez alergena, koji testovi za alergičare su dostupni i kako se provode te kako voditi dnevnih prehrane za majku dojilju i bebu kada krene dohrana.

Obzirom na alergije, sigurno je dosta teško pratiti i paziti da ne dođe u dodir sa tim namirnicama. Kako to postižete?

Jako je važno kontrolirati pripremu obroka i prostor u kojem se obrok za alergičara priprema. Bilo bi savršeno da dijete ima svoje posuđe u kojem se priprema i poslužuje njegov obrok. U hladnjaku bi također bilo dobro odvojiti namirnice, kao i u smočnici. Do kontaminacije vrlo lako dođe, a za izazvati alergijsku reakciju dovoljna je i samo mrvica namirnice na koju je dijete alergično.

Da li  osobe, nutritivni alergičari, imaju podršku sustava kada je u pitanju financiranje ili sufinanciranje posebnih jelovnika?

U Republici Hrvatskoj dijete ima pravo na poseban dječji doplatak i u nekim većim gradovima gradska uprava isplaćuje mjesečnu financijsku potporu. Često to nije ni blizu dovoljno za pokriti djetetove mjesečne namirnice bez određenih alergena, ali svaka pomoć je dobro došla.

Ponovno se vraćam na vaš Instagram profil. Tu možemo pronaći i recepte određenih jela. Da li sami istražujete i pripremate ove recepte?

Recepte koje objavim sama sam prilagodila i osmislila za svog dječaka. Njegova velika lepeza alergena je zbilja ograničavajući faktor i teško je pronaći gotove recepte koji se ne moraju prilagoditi njegovoj prehrani. Recepti koje objavljujem su bez Joninih alergena, pa ih zapravo veliki broj mama alergičara može koristiti jer su uvijek bez glavnih 9 alergena (mlijeko, jaja, kikiriki, orašasti plodovi, soja, pšenica/gluten, sezam, školjke i riba). Moje klijentice nakon konzultacija dobiju i jednu digitalnu malu kuharicu s receptima za zdrave slastice bez alergena koje i dijete alergičar i mama dojilja može jesti. Obzirom da svaka namirnica može biti alergen, mama uvijek može pojedini sastojak zamijeniti s nekim koji njezinom djetetu odgovara (npr. lješnjak u receptu se može zamijeniti s indijskim oraščićem ili bademom, mrkva s jabukom i sl.).

Za kraj koja je vaša poruka za roditelje koji imaju djecu sa alergijama?

Znam da čuti dijagnozu ‘nutritivne alergije’ nije lako, ali vjerujte mi, bude lakše kada se okružite ljudima koji vas razumiju i podržavaju, bilo da su savjetnici, zdravstveni djelatnici, članovi obitelji ili prijatelji. Ako se osjećate preopterećeno, imate pitanja, nedoumica i ne znate odakle bi krenuli ili vam samo treba prijateljski razgovor s mamom koja prolazi kroz nutritivne alergije slobodno se javite na Instagram profil @alergija.beba i porazgovarat ćemo. Iako vam se sada čini teško, vjerujte mi, možete kreirati život u kojem ne žrtvujete sve ono što jeste, u kojem ćete iz dana u dan postajati sigurniji u sebe i svjesno donositi odluke koje su dobre za vas i vaše dijete.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave