Roditeljstvo je i jedan od najzahtjevnijih i najizazovnijih zadataka s kojima se susrećemo u životu

 Ne postoji idealan roditelj nego da vremenom kako naša djeca rastu tako i mi s njima rastemo. 

Intervju: dr. Basila Zalihić Pehilj

Basila Zalihić je mlada doktorica koja je odnedavno i majka. Nakon porodiljnog Basilin idući korak u napredovanju jeste specijalizaciji usavršavanje. Sa Basilom smo razgovarali o pozivu ljekara kao i o novoj ulozi u kojoj se našla, a to je uloga roditelja tj. uloga majke. U nastavku vam donosimo intervju.

Za početak našeg razgovora možete li nam reći kada ste se odlučili za poziv ljekara?

Za poziv ljekara odlučila sam se već u srednjoj školi i bila sam sigurna da tokom godina moj san neće nestati, već će se ostvariti. Smatram da je ljekar najpotrebnija i najplemenitija profesija.    Moja želja da postanem doktor kojeg se neće plašiti, doktor koji će pomagati ljudima, nakon nekoliko godina se i ostvarila. Sada kada radim kao doktor medicine vidite sav taj trud i rad koji ste uložili tokom studiranja kako bi ste pomagali ljudima i činili dobro.

Koje izazove nosi poziv ljekara?

Poziv ljekara je životni izazov, koji nam daje mogućnost izliječiti ili barem pomoći bolesnima. Taj osjećaj da smo nekom pomogli u nevolji toliko je snažan da nikada nisam požalila što sam izabrala liječničko zvanje. Dodatno mi se dopadalo što medicina kombinira nauku, tehnologiju i ljudsku interakciju.Biti ljekar jeste izazov, ali i nosi veliku odgovornost, za svaki lijek koji propišete, za svaku dijagnozu koju napišete vi ste ti koji ste odgovorni za nečije zdravlje. Mislim da težina koju nosi naziv ljekar izazovu daje vrijednost.

Da li u planu imate skoriju specijalizaicju?

Trenutno sam doktor medicine, a naravno kao svaki doktor težim da napredujem u svom poslu. Nakon porodiljnog idući korak bi bio dobiti specijlizaciju kako bi usavršila svoje znanje i nastavila da radim ono što zaista volim.

Vi ste i mlada mama. Koliko je izazovan „posao“ roditelja?

Roditeljstvo je i jedan od najzahtjevnijih i najizazovnijih zadataka s kojima se susrećemo u životu. Ujedno to je prekrasan i izazovan put koji donosi neprocjenjive trenutke radosti, ljubavi i ponosa. Smatram da ne postoji idealan roditelj nego da vremenom kako naša djeca rastu tako i mi s njima rastemo. 

Kako ste se snašli u ulozi majke? 

Po mom mišljenju, ja bih rekla da sam se dobro snašla u ulozi majke. A opet s druge strane teško je pričati u prvom licu. Mislim da je uloga majke najteža i najljepša stvar koju bih poželjela svakoj ženi da iskusi. Naravno svaki novi početak je težak, pa je tako i meni bilo, ali vremenom shvatimo da je ljubav prema djetetu neizmjerna i ne postoji strah koji ne možete da prebrodite.

Da li je vaša curica zahtjevna beba?

Moja Nila je stvarno posebna beba, naravno kao i svaka majka što misli za svoje dijete.To je beba koju bih svima poželjela. Od rođenja nije zahtjevna beba, tokom noći bi nas pustila da spavamo, pa možemo reći da smo sretni roditelji po pitanju toga. Voli da ima interakciju s drugim ljudima, da je u šetnji, a najdraži dio dana joj je kupanje i druženje sa mužem i sa mnom.

Kada je u pitanju ishrana djece kao majka i ljekar možete li nam reći više o važnosti dojenja?

 Dojenje prvenstveno stvara posebnu povezanost između majke i djeteta koja ima pozitivni uticaj na razvoj bebe, ali i zdravstveno stanje majke. Majčino mlijeko je najpotpunija hrana za novorođenče. Tokom prvih mjeseci života imunološki sistem djeteta još nije dovoljno razvijen da bi se mogao oduprijeti uzročnicima bolesti iz njegovog okruženja. Putem majčinog mlijeka dijete dobiva zaštitne faktore koji će spriječiti ili odgoditi razvoj mnogih hroničnih bolesti i alergija, a u slučaju da se bolest pojavi, dijete će je lakše i uspješnije savladati. Za vrijeme dojenja majci se preporučuje zdrava, raznovrsna prehrana koja sadrži uravnotežene količine bjelančevina, šećera i masti. Najbolja hrana je organska i izvorna, sa što manje začina i dodataka. Dojenje ima značajne pogodnosti i za majke. Ono smanjuje faktore rizika kod bolesti žena kao što su rak dojke i ženskih spolnih organa te srčanih bolesti.

Koliko je važna uloga supruga u odgoju djeteta i generalno podrška porodice?

Uloga supruga je jako važna u odgoju djeteta, jer povezivanje oca s djetetom ima veliku snagu i značaj za razvoj bebe, ali i za brojne ugodne emocije koje otac doživljava u tom procesu. Moj Samir je jako vezan za našu bebu od momenta kada je saznao da sam trudna. On je moj najbolji prijatelj i najveća podrška bio tokom poroda tako da je od prvog dana rođenja našeg djeteta uključen u njen odgoj. Za njega je očinstvo podjednako važno kao i majčinstvo. Generalno podrška porodice je jako bitna u odgoju djeteta, trenutno moja desna ruka je suprug, a naravno uvijek su tu uz nas i moja i njegova porodica.

Za kraj  vaša poruka drugim mama?

U današnja moderna vremena kada je većini ljudi bitna samo karijera, da se možete predstaviti drugima kao uspiješna osoba. Moje mišljenje pored profesionalne karijere pogotovo kao liječnika bitno se ostvariti i kao uspješan roditelj.Nukleus svakog društva je zdrava porodica, a sama karijera bez porodice ništa ne vrijedi. Poruka drugim mama je: i ako težite da se ostvarite profesionalno, nemojte bježati i da se ostvarite kao majke, jer tek tada ste uspiješna i kompletna ličnost.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave