Mario Babić, fitness trener: Program treninga za trudnice i porodilje

Sama ideja oko pokretanja treninga za trudnice je postala aktivna još u ranoj fazi studiranja.
Piše: Mario Babić, fitness trener

Mario Babić je fitness trener u fitness centru LifeShape. Magistar je kineziologije, a trenutno pohađa doktorski studij. Bivši je profesionalni rukometaš, a sada je trener u omladinskom pogonu u HRK Grude. U slobodno vrijeme se dodatno educira za treninge koje vodi, te da pohađa brojne edukacije. 

Mario Babić je bivši rukometaš HMRK Zrinjski.  Rukometom se bavio od svoje šeste godine, ali u međuvremenu se prestao baviti ovim sportom. Mario se fokusirao na obrazovanje i magistrirao je kineziologiju na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. Nakon završetka fakulteta Mario je odlučio da otvori fitnes centar LifeShape. Mario je educirani trener za trudnice i porodilje. To je bio povod našeg razgovara sa Mariom. U nastavku vam donosimo intervju. 

Kada ste se odlučili za pokretanje fitness treninga za trudnice?

Sama ideja oko pokretanja treninga za trudnice je postala aktivna još u ranoj fazi studiranja, i kako je vrijeme prolazilo, ta ideja je postajala sve izglednija i realnija. Kada sam završio fakultet i razne edukacije, te se osjećao spremnim da znam šta radim, jer su trudnice posebno osjetljive, pokrenuo sam treninge. Žao mi je što su trudnice bile do sada uskraćene za treninge i mnoge druge stvari, ali evo korak po korak idemo naprijed.

Da li radite u grupama ili su treninzi personalizirani?

Radimo i u grupama ali i individualno, to ovisi o klijenticama šta one žele, ali i ti grupni treninzi su poluindividualnog tipa jer nisu sve u istom tromjesječju ni istom zdravstvenom stanju pa se tako i u grupnom treningu prilagodim svakoj trudnici posebno.

Na koji način trudnice mogu da se prijave na treninge kod Vas?

Prvo mi je bitno da im ginekolog/inja odobri bavljenje tjelesne aktivnosti. Nakon toga je dovoljno da pošalju poruku na instagram (@_lifeshape_) ili facebook stranicu i onda se dogovorimo za detalje.

Možete li nam opisati jedan trening  za trudnicu?

Trening je laganog intenziteta, traje otprilike 45minuta sa istezanjem i sastoji se od vježbi za čitavo tijelo osim abdominalnih mišića te vježbi u kojem leže na trbuhu. Koriste se razni rekviziti poput malih utega (1-2kg), elastičnih guma, pilates lopti, i slično. Ideja treninga je da se trudnica dobro osjeća te da joj kroz trening pomognemo s izazovima trudnoće.

Da li trudnice mogu vježbati same kod kuće?

Mogu naravno, ukoliko su u mogućnosti i imaju dovoljno discipline, zašto da ne. Samo moraju paziti na odabir vježbi, tehniku, intenzitet, te znati svoj cilj zašto vježbaju.

Da li su trudnice zadovoljne vježbama?

Malo je reći da su zadovoljne. Puno trudnica mi se zahvalilo još i tijekom trudnoće ali i nakon poroda, dosta ih se vrati na postpartum treninge, i to je jednostavno nešto što me gura, jer nema veće pohvale i reklame od zadovoljne klijentice.

Za kraj imate li neki savjet za trudnice?

Generalno smatram da je dosta ljudi u grču što se tiče treninga u trudnoći, jer se ne slaže sa „babskim“ pričama kako trudnica ne smije ništa raditi nego samo ležati. Savjetovao bi im da slušaju svoje tijelo, da si ne uskraćuju lakšu trudnoću i porod, jednostavno neka probaju. Uvijek se može doći na probni trening, pa vidjeti kako to zapravo ide i da ih nema čega biti strah.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave