Koje su mentalne vježbe za djecu i tinejdžere

Ako posmatramo ljude možemo uočiti razliku u tome kako naši mozgovi funkcionišu i razmišljaju.

Kao roditelj, to svakodnevno možete vidjeti kod djece. Jedno dijete pokušava izračunati koliko će mu trebati vremena da uradi zadaću iz engleskog, drugo dijete pokušava zapamtiti sve što mu se kaže, dok treće ne može zapamtiti šifru minutu nakon što ste mu je rekli.

Mogućnost planiranja, određivanja vremena i pamćenje detalja su mentalne vještine ili moždane funkcije koje se još zovu egzekutivne funkcije. One uveliko utječu na mogućnost djece da dobro urade neke zadatke. One još igraju ulogu u određivanju koliko će dijete biti uspješno u školi, na poslu ili drugim ulogama u životu. Ojačane egzekutivne funkcije omogućit će vašem djetetu da bude akademski uspješno, da se bolje nosi sa svakodnevnim životnim zadacima i da poboljša mogućnost povezivanja s drugima. Vježba je bitna. U mozgu, svaki put kad se ponašanje ponovi, to pojačava moždane vijuge i mogućnost uspješnijeg odrađivanja zadatka.

 

  1. Tehnika disanja

Vježba dubokog disanja pomaže kod pamćenja i emocionalne kontrole. Sjedite dijete i recite mu da ukrsti noge ili da legne i prirodno diše. Nakon toga im recite da zamisle da im je dah poput lifta koji se kreće kroz njihovo tijelo. Neka udiše na nos i skroz izdahne. Onda neka udahne i dovede lift do prsa i da čuva. Ponovo neka udahne i dovede zrak do zadnjeg sprata, kroz grlo do lica i čela. Neka zadrži dah. Onda neka izdahne i osjeti kako lift izbacuje sve njegove probleme i brige kroz prsa, stomak, noge i stopala.

  1. Vježbanje mozga i tijela

Naši mozgovi i tijela su dio naše cjeline, i oba dijela trebaju vježbe. Zajednički treninzi i vježbanja pomažu raznim moždanim funkcijama. Motorne funkcije su dio našeg mozga kao i tijela.

  • Pomjeranje nožnih prstiju pomaže kod koordinacije. Djeca svake dobi ovo mogu brzo naučiti. Svako jutro prije ustajanja iz kreveta, recite djetetu da počne polako pomjerati prste na nogama, gore i dole, i onda samo palčeve.
  • Druga ruka. Recite djetetu da proba uraditi nešto ne-dominantnom rukom. Ako su dešnjaci, neka rade lijevom i obrnuto zadatke poput pisanja, oblačenja i jedenja.
  • Krećite se. Možete raditi jednostavne vježbe poput sjedenja i diranja desnog lakta lijevim koljenom. Uradite ovo 5 puta, i onda drugi lakat i koljeno. Ponovite nekoliko puta.
  • Naučiti svirati klavir ili klavijaturu jedan je od najboljih načina da poboljšate koncentraciju mozga.

 

  1. Igra koncentracije

Aktivnosti koje popravljaju pamćenje i koncentraciju su bitne za sve nas. Kod manje djece, uzmite nekoliko igračka i poredajte ih. Onda ih pokrijte i uzmite jednu. Vidite da li dijete može otkriti koja nedostaje. Možete pokušati i s kraćom listom poznatih predmeta u kući. Za stariju djecu i tinejdžere, stavite različite predmete ispred njih 15 sekundi, onda ih sklonite i vidite koliko ih mogu zapamtiti. Počnite s 5 predmeta i povećavajte kako uspješno budu rješavali zadatak.

  1. Porodična večer društvenih igara

Igrajte igre poput šaha ili kartaških igara (UNO, srca i slično). Ove igre su prirode rješavanja zadataka, planiranja i kooperacije. Dobre su igre i poput monopola, jenge i slično.

  1. Online igrice

Na internetu možete naći mnoštvo besplatnih igara koje su besplatne i nude širok spektar vježbanja akademskih vještina.

  1. Dnevni razgovori i izazovi

Zahvaljujući našoj odsutnosti i tehnologiji 21. stoljeća, komunikacija postaje izgubljena umjetnost. Ostavite malo vremena za razgovor s djetetom, naučite ih o trijumfima i izazovima i podijelite svoje. Najbolje vrijeme je porodična večera. Ili možete pročitati knjigu s njima i pitati ih pitanja o knjizi. Razgovor, potpora i podučavanje aktivnosti ne samo da će poboljšati funkciju mozga, već će i izgraditi veze i smanjiti stres.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave