Kašalj

Jednostavna podjela kašlja na suhi i produktivni je osnova za primjenu niza lijekova koji se koriste i bez savjeta ljekara.

 

Piše: dr. Evelina Čehajić, specijalista pedijatrije

Najčešći razlog posjete pedijatru su infekcije disajnih organa praćene kašljem. Podražajem niza receptora u ždrijelu, grkljanu, dušniku i bronhima dolazi do pokretanja refleksnog mehanizma odbrane i čišćenja disajnih puteva kašljem, pri čemu brza struja zraka izbacuje sluz i strane čestice. O temi kašlja za časopis Roditelj piše dr. Evelina Čehajić, specijalista pedijatrije.

Donji dijelovi disajnih organa sadrže manje receptora, te se nakad dešava da je upala pluća tek u kasnijim fazama praćena kašljem. Kašalj mogu izazvati upala zbog  infekcije ili alergije, prisustvo iritansa kao npr. duhanski dim, prisustvo stranog tijela, te hronične bolesti npr. cistična fibroza, tumori, kao i bolesti van disajnih puteva npr. bolesti srca. Najčešći razlog kašlja u dječjoj dobi su virusne infekcije.

Tipovi kašlja

Jednostavna podjela kašlja na suhi i produktivni je osnova za primjenu niza lijekova koji se koriste i bez savjeta ljekara. Suhi kašalj je prazan, zvonak ili grub, ponekad praćen fenomenima tzv. laveža psa kod laringitisa ili weesinga-zviždanja kod obstruktivnog bronhitisa. Vlažni, odnosno produktivni kašalj praćen je zvukom pomjeranja sekreta, šlajma. Djeca rijetko uspijevaju izbaciti sekret poslije kašljanja, već ga uglavnom gutaju. Posljedica toga je smanjenje apetita, povraćanje sluzavog sadržaja ili pojava sluzi u stolici.

Pomoćna sredstva kod kašlja

Primjena antitusika-sredstava protiv kašlja može imati više zamki. Ovi lijekovi uglavnom djeluju tako da na neki način dolazi do ignoriranja podražaja za kašalj ali bolest i dalje ostaje. To može dovesti do nakupljanja sekreta, stranih čestica, virusa i bakterija u disajnim putevima uz komplikaciju u smislu bronhitisa ili upale pluća. Kašalj je simptom koji je neprijatan, dosadan, često dugotrajan ali zahvaljujući njemu postajemo svjesni da se nešto dešava, slično kao što povišena temperatura upozori na bolest. Iz tog razloga antitusici , ako se već za tu terapiju odluči, se daju kratko 2-3 dana uz kontrolu stanja djeteta. Primjena antitusika u slučaju obstruktivnog bronhitisa je apsolutno neopravdana i može bitno pogoršati stanje djeteta.

Mukolitici i ekspektoransi- sredstva za iskašljavanje se primjenjuju kod produktivnog kašlja. Oni razrjeđuju sluz i pomažu da se izbaci iz disajnih puteva. Njihova primjena također je ograničena na kraći period do 5 dana, jer dugotrajno davanje ovih sredstava zapravo dovodi do pojačanog stvaranja sluzi. Koriste se ujutro i tokom dana, da bi se u noći omogućio mirniji san. Tokom obstruktivnog napada i ovi lijekovi se ne preporučuju, jer stisnuti bronhi sprječavaju izbacivanje sekreta koji se nagomilava.

Najbolju pomoć  za sve vrste kašlja predstavlja inhalacija sa fiziološkom otopinom, odnosno 0,9 % rastvorom NaCl. Uz pomoć električnog inhalatora ovu metodu možete primjenjivati više puta tokom dana bez straha da ćete djetetu naškoditi. Korištenje vruće inhalacije može biti kontraproduktivno, jer toplota povećava protok krvi i otok sluznica.

U narodnoj medicini nalazimo mnoštvo sredstava za kašalj kao što su med, čajevi, karamelizirani šećer, svinjska mast, koziji loj,  biljni ekstrakti za inhalaciju, biljni sirupi npr. od sljeza, timijana, borovih iglica itd. U izboru metode vodite se karakterom kašlja i  poznavanjem načina učinka sredstva koje koristite.

Liječimo uzrok kašlja, a ne kašalj

Kao što je već spomenuto u dječjem uzrastu najčešći uzrok kašlja su virusne infekcije. Virusi oštećuju sluznicu, mogu oslabiti organizam i otvoriti put  za bakterije. Međutim, primjena antibiotika kod svake respiratorne infekcije, pa čak i praćene temperaturom je besmislena ali nažalost vrlo česta praksa. Nakon virusne infekcije često ostaje hiperreaktivnost sluznica praćena kašljom i do 3 tjedna. Kod dugotrajnog kašlja mjesec i više, često ponavljanih epizoda kašlja ili bronhitisa preporučuje alergološko testiranje. Utvrđivanje alergije npr. na kućnu prašinu i grinje, polen, buđ, životinje, rjeđe na hranu, te izbjegavanje alergena pomažu ovim pacijentima. Kod osoba alergičnih na polen korištenje meda, biljnih čajeva može pogoršati stanje. Dijagnoza obstruktivnog bronhitisa ili astme omogućava korištenje i lijekova za dugotrajnu primjenu, kao i onih za akutno pogoršanje. Kod djece je obavezno provjeriti i stanje tonzila i adenoida-tzv. trećeg krajnika.

Kašalj koji spašava život

Vrlo dramatična situacija nastaje kod aspiracije tečnosti, hrane ili stranog tijela. Intenzivnim kašljem se nastoji izbaciti strani sadržaj. Ukoliko se prilikom hranjenja djeteta dogodi ovakva epizoda potrebno je da posjetite ljekara radi eventualne intervencije. Aspiracija mlijeka pri dojenju može uzrokovati aspitracionu upalu pluća. Strano tijelo tipa kikirikija zahtijeva rentgen pluća, bronhoskopiju i druge dijagnostičke i terapijske procedure.

Kašalj sa prizvukom laveža psa je znak laringitisa, koji kod dojenčadi može biti ozbiljno stanje i sigurno zahtijeva intervenciju. Često se javlja u noći, iznenada uz otežano disanje. Prva pomoć je hladan vazduh. Otvorite prozor ili frižider, umirite dijete i pustite da diše hladniji vazduh nekoliko minuta, potom potražite ljekarsku pomoć.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave