Kako da riješite svoje stambeno pitanje ako imate djecu?

Autor: Velibor Zivkov

Planirati porodicu i djecu u današnje vrijeme vrlo je težak i izazovan posao. Mnogi mladi se stoga ne odlučuju na taj korak, ne znajući kako će izdržati finansijske teškoće i na koji način će se suočiti sa problemima koji će početi da ih opsjedaju čim djeca postanu dio njihove stvarnosti. Jedan od najvećih problema svakako je stambeno pitanje, naročito ako ga do sada niste riješili. Pored problema sa novcem, odnosno finansiranjem ovog poduhvata, postavlja se problem pronalaska adekvatnog stambenog prostora u kom će biti dovoljno mjesta i za vas i za vašu djecu. Srećom, postoji nekoliko ideja i taktika koje možete da primijenite u ovoj situaciji, a ako i vama treba pomoć da riješite stambeno pitanje za sebe i svoju djecu, evo prijedloga i savjeta koji će vam sigurno biti od koristi.

Prihvatite stvari koje će vam se dogoditi

Jedan od najvećih izazova u iščekivanju dijeteta predstavlja činjenica da mnogi budući roditelji ne mogu ni da zamisle na koje će sve načine njihov svijet da se promjeni kada djeca dođu u njega. Dakle, prvo morate da prihvatite sve ove promjene koje će da nastanu i da ih racionalizujete u svojoj glavi prije no što budete mogli da nastavite dalje sa planiranjem i organizovanjem. Više nećete moći da imate toliko slobodnog vrijemena kao što ste ga imali do sada, a iznos novca sa kojim raspolažete na mjesečnom nivou više neće biti dovoljan da namiri sve vaše troškove i izdatke. Takođe, više nećete moći da spavate cijelu noć, naročito ako vaša beba bude imala nemiran san, a stres će postati svakodnevni i vjerovatno i najprimjetniji činilac vaše stvarnosti. Svaki aspekt vašeg života će se promijeniti i vi morate da budete spremni da se adaptirate na sve te izazove, a najbolji način da to uradite jeste da riješite stambeno pitanje prije no što beba stigne u vaš život – i vi u njen!

Budite praktični i birajte najefikasnija rješenja

Bilo da tražite novi stambeni prostor dok očekujete dijete ili su djeca pak već dio vašeg života, prijed vama će biti težak izbor, ali ćete vjerovatno morati da dođete do odluke veoma brzo. Zato, budite praktični i nemojte čekati, već se odlučite za prostor koji vam odgovara, i to čim ga pronađete. Vjerovatno ćete se naći prijed dilemom da li da kupite stari stan koji ćete da renovirate ili potpuno novi, a dok obe opcije imaju svoje prijednosti, nemojte smjetnuti s uma da će vam biti lakše i brže da se uselite u prostor koji je sređen. Stoga će kvalitetna novogradnja vjerovatno biti i vaš izbor, te se okrenite ovoj opciji i pokušajte da nađete stan što prije!

Razmišljajte o troškovima

Nažalost, kupovina novog životnog prostora neće biti jedini trošak sa kojim ćete morati da se suočite u ovom periodu, naročito ako beba tek stiže u vaš svijet. Djeci treba mnogo stvari – vjerovatno više no što to vi sada možete i da pretpostavite! – i stoga bi moglo biti izuzetno teško balansirati sve te troškove. Iz tog razloga, neophodno je da planirate svoje troškove unaprijed i da znate koliko ćete novca imati određenog mjeseca, a koliko će vam trebati za život. Ovdje morate da računate sve svoje troškove, od kredita koji plaćate za kupovinu stana do potrepština za djecu, i počnite da tražite novi stambeni prostor tek kada budete bili sigurni da ste razumjeli svoje troškove na pravi način.

Nemojte zaboraviti dječju sobu

Kada tražite novi dom, morate imati na umu da bi vaša djeca trebalo da imaju prostor koji će biti samo njihov. Dječija soba uvećava veličinu stana i samim time i njegovu vrijednost, ali ovo je jedno od onih ulaganja koja imaju smisla, kako kratkoročno, tako i dugoročno. Dječija soba je prostor gdje će vaše dijete moći da raste neometano i da se razvija slobodno, i zato se potrudite da im obezbedite ovu slobodu i komfor. Takođe, potrudite se da organizujete i opremite tu sobu na najbolji mogući način, od boja za zidove do udobnog namještaja, a takođe pozovite i svoju djecu da učestvuju u opremanju sobe kada budu bili spremni za to.

Rješavanje stambenog pitanja za porodice sa djecom nije ni brz ni jednostavan postupak, bez obzira na to gdje se nalazite, koliki dom tražite i koliko novca imate. Morate da razmišljate o mnogo stvari u isto vrijeme i da tražite način da svima udovoljite, a to nije tako lako. No, kada znate da je ovo dom u kom ćete provjesti godine i decenije prijatnog i udobnog života, sigurno vam neće teško pasti da se potrudite da pronađete najbolji mogući prostor, te počnite svoju potragu već danas!

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave