mr.ph. Islamagić Emir: Ojačajmo naš imunitet

OJAČAJMO NAŠ IMUNITET – BIMUNAL IMUNO

Što se ranije počnemo pripremati za poboljašanje opšteg stanja organizma, to je veća  verovatnoća da ćemo izbjeći prehladu i gripu u zimskom periodu.

Piše: mr.ph. Islamagić Emir, 4U pharma

Početak septembra najavljuje kraj ljeta, početak nove školske godine, početak jeseni, kiša i hladnijeg vremena. Rana jesen je idealno vrijeme za brigu o zdravlju naročito na početku školskih dana ili odlaska u vrtić. Što se ranije počnemo pripremati za poboljašanje opšteg stanja organizma, to je veća  jerovatnoća da ćemo izbjeći prehladu i gripu u zimskom periodu. Djeca troše puno više energije i napora za svakodnevne obaveze od nas odraslih. Manjak sna, nepravilna ishrana i iscrpljenost zbog raznoraznih obaveza narušavaju imuni sistem kod djeteta i on postaje podložniji infekcijama i virozama. 

Najbitnije je obezbijediti dovoljno odmora i sna kod djece, pravilnu prehranu bogatu voćem i povrćem, dovoljno fizičke aktivnosti, ali pored toga se preporučuje uzimanje prirodnih stimulatora imunog sistema. Jedan od najačih imuno stimulatora koji je poznat još od davnina na našem podneblju je crna zova (Sambucus nigra). Osim zove često preporučuje se i med, acerola, šipurak, ali i cink, vitamin C, ostali vitamini i minerali za poboljšanje apetita i imuniteta.

Crna zova – riznica zdravlja, za jak imuni sistem

Crna zova se pominje od davnina. Još u sačuvanim spisima čuvenog “oca medicine” Hipokrata, se navodi da je zova “lijek za grudobolju”. Na sličan način je zova korišćena i u staroj Grčkoj, kao i u starom Rimu. Njena primjena se nastavlja i tokom srednjeg vijeka sve do današnjih dana.  Brojne studije i analize su potvrdile ljekovitost crne zove i otkrile da njen plod sadrži preko 40 aktivnih sastojka, flavonoida, polifenola, minerala i vitamina, koji se udruženo i uspješno bore protiv virusnih infekcija.

Istraživanja su prikazala  kako ekstrakt ploda zove može da djeluje tako što sprječava ulazak virusa u ćeliju, pritom aktivirajući imunski sistem da adekvatno odgovori. Studije su pokazale da zova svojim dejstvom može da blokira replikaciju virusa, čak i nakon ulaska virusa u ćeliju i to u različitim stadijumima virusne infekcije.

Prije više od 15 godina naučnici su takođe potvrdili kako crna zova podiže nivo citokina koji su jako bitni za borbu sa virusima. To su supstance koje stvara naš imunitet, a one pomažu bijelim krvnim zrncima u borbi sa različitim mikroorganizmima. 

BAOBAB- Super voćka jedinstvenog nutritivnog sastava 

Baobab sadrži izuzetno visoku količinu prirodnih vitamina, minerala i prebiotika – prirodnih vlakana. Plod baboba sadrži prirodne vitamine C, D, A, E, B kompleks i minerale kalcijum, magnezijum, cink, kalijum I željezo.
Kao hrana koja spada među najbogatije hranljivim materijama na svijetu, voće baobaba je moćan izvor vitamina, minerala i vlakana. Poređenja radi, sadrži čak 10 puta više vitamina C od narandže i 3 puta više kalcijuma nego čaša mlijeka!
Vitamini i minerali su prirodnog porijekla – bolje se apsorbuju i iskorišćavaju nego bilo koji sintetski! Fitohemijska ispitivanja baobaba su otkrila u njegovom sastavu flavonoide, fitosterole, aminokiseline, masne kiseline, vitamine i minerale. Takav sastav je razlog što je plod baobaba najjači stimulator apetita kod djece, ali i jačanja imuniteta.

Acerola

Jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina C. Sadrži 100x više vitamina C u odnosu na limun i pomorandžu. Vitamin C doprinosi funkciji imunskog sistema i smanjenju umora i iscrpljenosti.

Vitamini C i D, cink i bakar doprinose normalnoj funkciji imunskog sistema.

Na našem tržištu postoji preparati koji sadrži u sebi ekstrakt ploda crne zove i ploda baobaba, a pored njih i vitamine C i D, cink i bakar i zove se Bimunal imuno. Sirup je PRIRODNOG sastava namijenjen za jačanje imuniteta. 

KAKO SE BIMUNAL IMUNO PRIMENJUJE?

Bimunal Imuno sirup se primjenjuje kod djece iznad 1 godine starosti. Preporučuje se primjena 10 ml sirupa dnevno, kontinuirano u trajanju od 3 mjeseca. Pauza u trajanju od 10 dana se pravi poslije 3 mjeseca primjene. Nakon nje možete nastaviti sa korišćenjem sirupa. Pauza se pravi zbog preporuka za primjenu cinka. Pakovanje sirupa je od 300 ml što je dovoljno za 30 dana primjene. Sirup je prijatnog ukusa jagode koji deca vole!

KADA SE PREPORUČUJE BIMUNAL IMUNO?

Kontinuirana primjena sirupa Bimunal Imuno za podizanje i jačanje imuniteta se preporučuje:

  • U vrijeme sezonskih infekcija – prehlade, gripe, virusnih infekcija
  • Nakon upotrebe antibiotika
  • Prije polaska djece u kolektiv (obdanište, škola)
  • Prilikom boravka djece u kolektivima (obdaništa, škole) tokom sezonskih infekcija

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave