Ilhana Miketek:”Trudnoća nije izgovor da se jede za dvoje”

Majkama savjetujem da zdravo hrane svoje bebe i djecu, jer je zaista zdrava ishrana važna od najranije životne dobi. 

Ilhana Miketek, diplomirana pravnica i certificirana savjetnica za ishranu 

Ilhana Miketek je diplomirana pravnica iz Sarajeva. Ilhana je certificirana savjetnica za ishranu, a besplatne savjete za ishranu beba i djece možete pronaći na njenom Instagram profilu Hanamamakana. Za sebe kaže da je kćerka, sestra, supruga, ali da je za nju najvažnije  titula – majka jednog djeteta. Ova divna žena uskoro mijenja svoju adresu i sa svojom porodicom se seli u Njemačku. Ilhana je razgovarala sa nama i u nastavku vam donosimo naš razgovor. 

Hana je mama dječaka Kana. Kakav je Kan?

Kan sada ima dvije godine i četiri mjeseca. Njegova mirnoća je ono što sve oduševi i što svi odmah primijete. Od prvog dana je mirna beba koja skoro nikada ne plače. Jako brzo uči, pamti i napreduje. Vjerujem da je najveći razlog tome to što sa mnom provodi 24h i imam vremena da mu se potpuno posvetim. Moram još naglasiti da je Kan dijete koje voli brokulu i grožđe više od čokolade. 

Kakva je bila trudnoća?

Trudnoća mi je protekla odlično. Mučnine sam imala tek oko 4-5 mjeseca, nisu trajale dugo i zaista nisu bile strašne. Do zadnjeg dana trudnoće išla sam na posao i obavljala svakodnevne obaveze. Često sam znala i zaboraviti da sam trudna. Međutim, cijela trudnoća, a posebno porod su bili rizični. Ja sam 2017. godine operisala karcinom štitne žlijezde, te smo svih 9 mjeseci kontrolisali hormone, a osim toga odmah po saznanju trudnoće, saznala sam i da imam miom na maternici. Kako je beba rasla, maternica se širila, samim tim miom je postajao sve veći i veći. U jednom momentu je bio veći i od same bebe, a apsolutno cijelu trudnoću bio je ispupčen i vidljiv na stomaku. Mnogo me je smetao i žuljao pri sjedenju i generalno obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Na porodu sam imala tri moguća scenarija: ostati bez maternice, izgubiti bebu ili da sve protekne super. Čvrstom vjerom u Boga i da će sve biti u redu, moj krajnji scenarij je bio ovaj najbolji.

Šta Vam je najviše smetala, a šta godilo tokom trudnoće?

Tokom trudnoće, osim pomenutog mioma, smetali su mi bebini jaki udarci. Znam da sada mogu naići na osudu, ali bili su toliko jaki da sam plačući budna dočekivala jutra i spremala se na posao bez da sam odspavala i jedan sat. Godili su mi večernji razgovori sa mužem i nerođenim sinom, pričali smo mu svaku noć vjerujući da nas čuje. Muž mi je pred spavanje svaku noć mazao stomak i nekako se sa osmijehom prisjećam tog vremena.

Vi ste i certificirani savjetnik za ishranu. Možete li nam više reći o tom certifikatu?

Da, ja sam certificirani savjetnik za ishranu. Certifikat koji posjedujem je međunarodno priznat, što mi je bilo jako bitno jer sam oduvijek znala da se selimo u Njemačku, a ovo je definitivno posao koji tamo želim proširiti.

Ishrana je veoma važna tokom trudnoće. Međutim, mnoge trudnice tokom ovog perioda dobiju mnogo kilograma. Kako se vratiti na raniju kilažu i kakvog plana ishrane se treba pridržavati?

Ja bih se ovdje više osvrnula na Vaše pitanje, odnosno na to da trudnice u trudnoći dobiju mnogo kilograma. Dakle, trudnoća nije izgovor da se jede za dvoje, da se u neograničenim količinama jede nezdrava hrana i slatkiši. Tako da, prije nego se zapitamo kako vratiti kilograme poslije trudnoće, trebali bi misliti na vrijeme i truditi se da do toga ne dođe. Tokom trudnoće ishrana majke mora biti balansirana i bogata mikro i makronutrijentima, te do kraja trudnoće kalorijski unos trudnice treba da poraste tek za nekoliko stotina kalorija, a ne da se udvostruči unos kalorija. U tom slučaju do ovog Vašeg pitanja neće doći. Bez obzira da li majka u trudnoći dobila mnogo kilograma ili ne, u svakom slučaju savjetujem da ishrana bude zdrava i uravnotežena, te da se nakon poroda konsultuje sa nadležnim doktorom kada može početi sa laganom tjelovježbom. 

Kakav je to idealan plan ishrane za bebe?

Idealan plan ishrane za bebe je isključivo onaj koji je pisan samo za Vašu bebu. Dakle, plan ishrane mora biti individualan jer je svaka beba različita i ima različite potrebe.

Za kraj imate li neki savjet za trudnice i mame koje čitaju naš časopis?

Trudnicama bih savjetovala da osim što uživaju u trudnoći, svih devet mjeseci posvete i čitanju o raznim temama roditeljstva: dojenju, spavanju, uspavljivanju, tantrumima, uvođenju nemliječne ishrane itd. jer kada postanu majke za to vjerovatno neće imati vremena. Majkama savjetujem da zdravo hrane svoje bebe i djecu, jer je zaista zdrava ishrana važna od najranije životne dobi. Danas svjedočimo da su mnoge mlade osobe pretile, dijabetičari, imaju problema sa bubrezima, povišenim holesterolom, karcinom itd. Ishrana je u većini slučajeva doprinijela ovim stanjima i zaista mi je cilj da što više ljudi shvati da zdrava ishrana od najranije dobi predstavlja temelj dobrog zdravlja.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave