Dr. Nijaz Hasanbegović: Zašto je važno planirati trudnoću? 

Piše: Dr. Nijaz Hasanbegović, specijalista ginekologije i akušerstva

Odrastanje novog ljudskog bića dovodi do mnogih promjena u majčinom tijelu. Kako bi lakše podnijela ove promjene, buduća majka bi trebala prilagoditi unos nutrijenata prema promjenjivim potrebama svog tijela. Preporučeni dnevni unos većine nutrijenata za žene će porasti tokom trudnoće i dojenja, a neki od ovih nutrijenata su važniji od drugih. Zdravlje majke i odgovarajući status nutrijenata su faktori za uspješan početak, tok i završetak trudnoće. Uravnotežena ishrana, adekvatna fizička aktivnost i odgovarajuća okolina podržavaju dobro zdravlje budućih majki i nerođenih beba. Zdrava hrana, koja obezbjeđuje dobru opskrbu nutrijentima, i dodatak nutrijenata kroz prenatalne suplemente važni su od planiranja trudnoće pa sve do druge godine djetetovog života.

Značaj unosa folne kiseline prije začeća Bebina neuralna cijev počinje da se zatvara u prvim sedmicama nakon začeća – prije nego što većina žena postane svjesna da su trudne. Vaše tijelo bi trebalo imati zalihe folata kako bi pružilo najefikasniju zaštitu od urođenih mana. Kada tačno treba početi uzimati folnu kiselinu? Ne postoji utvrđeno pravilo. Neki ljekari predlažu uzimanje suplementa do šest mjeseci prije nego što počnete planirati trudnoću, drugi će reći tri. Određene zdravstvene organizacije, poput Američkog centara za kontrolu i prevenciju bolesti, smatraju da skoro svaka žena u reproduktivnom dobu treba da uzima najmanje 400 mcg folne kiseline svaki dan, bilo da planira trudnoću ili ne, kako bi se spriječili poremećaji neuralna cijevi kao što je spina bifida za 50-70%. Oprez ima smisla – mnoge trudnoće, prema nekim procjenama oko polovine, nisu planirane. 

Utjecaj oralnih kontraceptiva 

Dodatak prehrani s folnom kiselinom treba se smatrati obaveznim za žene koje planiraju trudnoću nakon što prestanu koristiti oralne kontraceptive. Zašto? Zato što žene koje koriste oralne kontraceptive imaju povećan rizik od nedostatka folata jer njihova upotreba negativno utječe na status folata. Nivo folata se vraća na početne nivoe u roku od 3 mjeseca nakon što žene prestanu koristiti oralne kontraceptive, u svakom slučaju dodatak folata treba započeti što je prije moguće. Planiranje trudnoće je jedinstvena odluka, jer unosi novu radost i brigu u život buduće majke. Pravovremena priprema omogućava zdrav početak trudnoće.

Ono što je važno znati: 

Folna kiselina je vitamin koji čuva zdravlje vaše bebe u prvim mjesecima nakon začeća. Pomaže u prevenciji određenih urođenih mana koje mogu oštetiti kičmu i mozak. Ovi defekti se mogu razviti u prvim sedmicama trudnoće, prije nego što većina žena postane svjesna da su uopće trudne. Zdravstvene organizacije širom svijeta preporučuju ženama da počnu uzimati folnu kiselinu što je prije moguće, idealno već u fazi planiranja kako bi se osigurala puna efikasnost vitamina.* * 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave