Dijana Sejdinović: Matične ćelije se mogu transformisati u bilo koji drugi tip ćelija u tijelu

Uzorak matičnih ćelija se može čuvati 20, 30, 40 i 50 godina, u zavisnosti na koji period se odluče budući roditelji

Dijana Sejdinović, dipl.ing. genetike i bioinžinjeringa, genetički savjetnik i medicinski direktor za Bio Save u BiH

Bio Save je regionalna grupacija koja se bavi regenerativnom medicinom i prenatalnim i genetskim testiranjem. Već 10 godina svakodnevno širi svoju porodicu pružajući podršku ženama prije i tokom trudnoće, kao i nakon porođaja. Od 12 kancelarija u regiji, pacijenti se mogu javiti u dvije kancelarije u Bosni i Hercegovini: u Sarajevu i Banja Luci, a stručni tim je zastupljen i u svim ostalim gradovima.

Dijana Sejdinović, dipl.ing. genetike i bioinžinjeringa, genetički savjetnik i medicinski direktor za Bio Save u BiH već više od 5 godina radi na savjetovanju trudnica i budućih roditelja. Višegodišnje iskustvo konstantno nadograđuje kontinuiranim edukacijama iz oblasti prenatalne genetike, i prateći najnovija svjetska dostignuća iz ovih oblasti. Sa Dijanom smo razgovarali o značaju matičnih ćelija i svim onim pitanjima koje zanimaju Roditelj.

Gdje možemo naći matične ćelije?

Matične ćelije su prisutne u tkivu pupčane vrpce kao i u ostalim tkivima organizma. Matične ćelije iz tkiva pupčanika imaju prednost u odnosu na matične ćelije iz drugih tkiva jer su pluripotetntne. To znači da se mogu transforimisati u sva ostala tkiva našeg organizma. Također, one nisu bile izložene procesu starenja ili uticajima spoljne sredine.

Koja je glavna uloga matičnih ćelija?

U stvaranju i djelovanju našeg tijela učestvuje više miliona ćelija. Sve one imaju svoju funkciju i ulogu, tj. specijalizovane su za funkcionisanje određenog dijela organizma. Upravo po ovome se razlikuju matične ćelije od ostalih ćelija tijela. One su nespecijalizovane i mogu se transformisati u bilo koji drugi tip ćelija u organizmu koji je uništen tokom procesa starenja, bolesti, povreda i sl. One su izvor svih ćelija tijela, a ova sposobnost regeneracije oštećenih tkiva čini ih jedinstvenim u medicini.

Zašto je potrebno čuvati matične ćelije?

Dijana: Primarnim tipom matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce mogu se izliječiti mnoga po život opasna oboljenja. Krv iz pupčane vrpce bebe ima jedinstvene prednosti u odnosu na matične ćelije iz koštane srži. One su mlađe, mnogo vitalnije i nisu bile izložene faktoru okoline. Uz to, budući roditelji mogu sačuvati krv iz pupčane vrpce njihove bebe samo jednom u životu – na porođaju. Matične ćelije se mogu transformisati u bilo koji drugi tip ćelija u tijelu, što je mogućnost regeneracije jedinstvena u medicini. Već se koriste za tretman preko 100 oboljenja, dok se brojnim istraživanjima opseg primjene stalno širi. Čuvanjem matičnih ćelija svog djeteta danas, roditelji investiraju u medicinu sutrašnjice jer se trenutno sprovodi 7. 000 kliničkih studija sa matičnim ćelijama.

Na koji način se pohranjuju matične ćelije?

Matične ćelije se separišu iz krvi pupčanika, pakuju u kesu i smrzavaju na -196 stepeni Celzijusa u tečnom azotu. Dodatno se ostavlja 5 malih kesica za ispitivanje HLA tipizacije. Matične ćelije su spremne za upotrebu odmah po odmrzavanju.  Prije smrzavanja mjeri se tačan broj CD34+ i CD45- matičnih ćelija, kao i tačan broj monocita koji su veoma važni za terapiju neuroloških bolesti čime je kvalitet uzorka poznat prije zamrzavanja. Metodom redukcije krvi smanjuje se sadržaj crvenih krvnih zrnaca pa se time smanjuje mogućnost oštećenja jetre kod transplatacije uzorka i povećava se sigurnost za pacijenta.

Da li trudnoća mora biti uredna da bi se mogle uzeti tj. pohraniti matične ćelije?

S obzirom da se matične ćelije prikupljaju prilikom porođaja, bitno je da se trudnoća iznese do kraja i da ne bude većih komplikacija prilikom porođaja, a uzorak se može prikupljati i u slučaju prirodnog ali i carskog poroda. Također, mi ne preporučujemo pohranjivanje matičnih ćelija u slučaju genetskih poremećaja ploda ili određenih virusnih infekcija majke.

Kada se roditelji odluče na pohranjivanje matičnih ćelija koji je put?

Procedura je vrlo jednostavna. Prije svega potrebno je da roditelji kontaktiraju Bio Save i zakažu informativni sastanak na kojem ćemo dati sve potrebne informacije i odgovoriti na eventualna pitanja. Potom potpisujemo Ugovor o pohranjivanju matičnih ćelija i dodjeljujemo set za prikupljanje uzorka koji porodilja nosi sa sobom na porođaj. U ovom trenutku roditelji nemaju nikakvu finansijsku obavezu, i cijeli finansijski dio počinje tek nakon što nam dođu nalazi uzorka tj. kada utvrdimo da uzorak matičnih ćelija odgovara zadatim standardima.

Gdje se pohranjuju matične ćelije uzete u BIH?

Bio Save je ekskluzivni zastupnik FamiCord-a, najveće evropske banke matičnih ćelija. FamiCord u svojoj grupi posjeduje 10 laboratorija u 8 evropskih zemalja što osigurava obradu uzorka čak i kada u jednoj zemlji nastane neka vanredna situacija koja onemogućuje transport uzoraka. Uzorci iz BiH ali i regije se čuvaju u Njemačkoj, u BioKryo, jednoj od banaka u FamiCord grupaciji.

Koliko godina se čuvaju i ko ih može sve koristiti?

Uzorak matičnih ćelija se može čuvati 20, 30, 40 i 50 godina, u zavisnosti na koji period se odluče budući roditelji. Matične ćelije iz krvi pupčanika savršeno odgovaraju djetetu od koga su uzete a postoji oko 70% šanse da odgovaraju bratu ili sestri.

Koje bolesti se mogu liječiti matičnim ćelijama?

Matične ćelije iz krvi pupčanika se koriste za obnavljanje koštane srži kod niza bolesti krvi i imunog sistema kao što su leukemija, anemije i autoimmune bolesti. Uglavnom se koriste kod djece, ali su počele da se koriste i kod odraslih posle hemoterapije.

Krv iz pupčanika se takođe koristi u regenerativnoj medicini gdje matične ćelije  mogu da regenerišu ćelije i tako obnove oštećena tkiva. Ova istraživanja su dovela do terapija za cerebralnu paralizu, autizam, povrede mozga i dijabetes tip1. Matične ćelije trenutno liječe preko 100 različitih oboljenja a ova oblast medicine se konstantno razvija. Također koriste se i za oporavljanje i jačanje određenih organa u svrhu produžavanja životnog vijeka i poboljšanja standarda života.

Koja je procedura ako se matične ćelije žele iskoristiti?

Da bi se matične ćelije iskoristile ordinirajući doktor mora da indikuje terapiju matičnim ćelijama za određenu bolest. Zatim se šalje pismeni zahtjev sa naznakom u kojoj bolnici i kada je planirana terapija. Bio Save u saradnji sa FamiCord-om organizuje transport matičnih ćelija od banke do bolnice i to potpuno besplatno za svakog klijenta kompanije Bio Save. Također Bio Save Fondacija stoji na raspolaganju roditeljima da pomogne u pronalasku adekvatne bolnice i organizacije terapije.

Za kraj imate li neku poruku za buduće roditelje?

Da, bitno mi je naglasiti da je pred svim budućim roditeljima jedna divna promjena. Uskoro će jednom malom biću biti potrebna vaša zajednička ljubav i briga, i sigurno već razmišljate o tome šta biste mogli da pružite svom djetetu na njegovom životnom putu. Vaša beba će živjeti u svijetu medicinskog napretka. Samo ukoliko imate na raspolaganju visoko kvalitetne preparate matičnih ćelija možete ovu mogućnost u budućnosti i da iskoristite. Zbog toga vam predlažemo: još prije rođenja vašeg djeteta razmišljajte o mogućnosti skladištenja matičnih ćelija iz pupčane vrpce jer će vaše dijete na taj način rasti zajedno sa medicinskim dostignućima.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave