Bolesno dijete u vrtiću?

Temperatura, prehlada ili bol u trbuhu. Ovo je uobičajeno kod djece. Da li mgu da borave u svojim grupama u vrtiću? Ili je bolje da ostanu kod kuće? Kako pravilno odlučiti?

Nos curi, dijete kašlje i osjeća se umorno. Sasvim jasno: mali pacijent se prehladio. Kod djecu koja idu u jaslice ili vrtić, to se dešava oko pet do deset puta godišnje. Roditeljima koji rade, ovaj period posebno teško padne. Naravno, oni se brinu za svoje djete i pitaju se da li postoji nešto ozbiljno iza temperature. U isto vrijeme brinu se za svoje radno mjesto i posao koji ostaje neurađen. Ovo je još više tačno ako u blizini ne žive djedovi i nene/bake, koji priskoče u pomoć u hitnim slučajevima. Tada se nameće pitanje – mogu li roditelji dovesti dijete u vrtić?

Za banalne prehlade ne postoje opšta pravila. Pojedinačni vrtići zatvaraju prazninu svojim preporukama dok je uvijek najbolje posavjetovati se sa ljekarom. Međutim, za zarazne bolesti kao što su boginje isl., Zakon o zaštiti od infekcija se mora poštovati odnosno bolesna djeca se ne dovode u vrtić što bi trebalo da spriječi širenje zaraznih bolesti. Ponekad čak i zdravi ukućani moraju da ostanu kod kuće ako neko u njihovoj porodici boluje od na primjer ospica, meningitisa ili zarazne dijareje.

Ukoliko se radi samo o curenju iz nosa, onda se roditelji oslanjaju na svoju intuiciju, savjetuju pedijatari. Kada mališani pored curenja nosa izgledaju dobro i veselo, oni mogu nastaviti ići u vrtić ili jaslice. Ako imate posla sa glavoboljom ili groznicom sa kašljem i curenjem nosa, ili ako mališani više ne žele da se igraju, bolje im je da ostanu kod kuće.

Naročito kod banalnih infekcija roditelji često pošalju svoju djecu u vrtić. Međutim, to ponekad uzrokuje probleme s drugim majkama i očevima. Djeca često dolaze sa slinavim nosićima – nije ni čudo da njihova vlastita djeca donose jednu infekciju za drugom! Ipak, pedijatri trvde: Ako bi djeca morala ostati kod kuće sa svakom malom prehladom onda bi vrtići i jaslice bili prazni. Takođe, mnoge zarazne bolesti, kao što su pljuskavice, su najviše zarazne prije nego se pojave tipični simptomi.

roditelj.ba

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave