Azira Duraković: Upale uha kod djece

Većini roditelja nije potrebno reći da su infekcije srednjeg uha (otitis media) jedna od najčešćih bolesti kod dojenčadi i male djece.

Upala uha jedna je od češćih, vrlo neugodno bolnih vrsta infekcija. Kod upale uha razlikujemo tri vrste – upalu vanjskog, srednjeg i unutarnjeg uha. Osim vrsta upale, razlikujemo još i hroničnu od akutne upale uha. Akutna upala je ona koja se jednom pojavi i kratko traje. Jednako je bolna kao i hronična, ali se za razliku od nje, ne vraća. Hronična upala uha se periodično vraća, kao da se nikada posve nije izliječila. Najveća opasnost ovakve upale je ta što može uzrokovati teža i neizlječiva oštećenja srednjeg i unutarnjeg uha.

dr. Azira Duraković, specijalista otorinolaringologije i hirurgije glave i vrata

Učestalost upale uha kod djece

Većini roditelja nije potrebno reći da su infekcije srednjeg uha (otitis media) jedna od najčešćih bolesti kod dojenčadi i male djece. Do dobi od 3 godine 80% djece barem jednom preboli akutnu upalu srednjeg uha. Oko 40% je imalo šest ili više puta akutnu upalu srednjeg uha do sedme godine života. Više antibiotika prepisuje se za liječenje tih infekcija nego za bilo koju drugu bolest. Većina djece prestane imati učestale upale uha do školske dobi. U dobi od 4 mjeseca do 4 godine najveća je učestalost upale uha.

Uzroci

Upale uha obično počinju prehladom, koja može dovesti do nakupljanja tekućine u bubnjiću. U dječijoj dobi građa i položaj Eustahijeve tube, koja spaja nosnu šupljinu sa srednjim uhom je uža i ravnija nego kod odraslih osoba. Zbog toga je vjerojatnije da će upala potpuno začepiti cijevi zarobljavajući tekućinu u srednjem uhu. Nakupljanje tekućine privremeno će smanjiti djetetov sluh u manjoj mjeri. To je zbog toga što bubnjić i koščice u srednjem uhu teže prenose zvučne vibracije u tekućini. Ipak tekućina sama po sebi ne mora biti razlog za zabrinutost. Ali katkada može ostati u srednjem uhu mjesecima i umanjiti djetetov sluh u tolikoj mjeri da utječe na njegov razvoj govora. Tekućina u srednjem uhu također je idealan okoliš za bakterije i viruse koji izazivaju upalu. Pored toga uzrok upale ušiju su i uvećani krajnici, a naročito treći krajnik. Od svih upala uha kod djece, 1/3 čine bakterijske upale, a 2/3 su virusne.

Faktori rizika

Iako su sva djeca osjetljiva na upale uha, postoje određene grupe koje su nešto više sklonije od ostalih. Djeca s najvećim rizikom za učestale upale uha uključuju:

 • djecu koja idu u jaslice/vrtić
 • djeca sa porodičnom anamnezom čestih upala uha
 • djeca u čijoj porodici postoje slučajevi astme, alergija ili ekcema
 • djeca koja su izložena pasivnom pušenju, lošim uvjetima života

Znakovi i simptomi

Upale uha se često javljaju kod djece koja su premala da bi mogla opisati da li osjećaju bol. Pored toga, neki od znakova upale uha su povišena temperatura i nesanica, gubitak apetita i odbijanje sisanja, plač dojenčeta koji se razlikuje od plača kada su gladna ili umorna, povišena tjelesna temperatura. Mala djeca mogu trljati ili povlačiti uši i ne odgovarati na zvukove. Starija djeca se mogu žaliti na bolove u uhu ili osjećaj punoće i pritiska u uhu te osjećaj vrtoglavice ili poremećaj ravnoteže. Pored toga, znakovi koji jasnije pokazuju da se radi o problemu sa ušima su žuti iscjedak iz ušiju i neugodan miris iz ušiju. Može se smatrati da Vaše dijete ima rekurentni otitis media ako ima tri ili više upala u razdoblju od 6 mjeseci ili četiri upale godišnje, proljev ili povraćanje, problemi sa apetitom i odbijanje sisanja.

Dijagnostika upale uha

Dijagnoza se postavlja na osnovi anamnestičkih podataka, otoskopskoga nalaza i fizikalnog pregleda. Za vrijeme pregleda ljekar će pregledati djetetovu glavu i vrat ne bi li otkrio stanja zbog kojih je dijete osjetljivije na upale uha. Ljekar će upotrijebiti otoskop i pogledati postoji li u unutrašnjem i vanjskom dijelu uha crvenilo ili tekućina. Povjeriti će je li grlo upaljeno i jesu li krajnici povećani. U nekim slučajevima može preporučiti timpanometriju ili audiogramsko ispitivanje, posebno ako dijete ima tekućinu u srednjem uhu već neko vrijeme kako bi se utvrdilo postoje li znakovi privremenoga gubitka sluha.

Komplikacije

Mnoge neliječene upale uha prolaze same od sebe bez ikakvih komplikacija, ali dugotrajne upale ili upale koje se ponavljaju, mogu oštetiti bubnjić, kosti u uhu i strukturu srednjeg uha i dovesti do trajnoga gubitka sluha. Kod male djece čak i kratkotrajni gubitak sluha može dovesti do kašnjenja razvoja govora. U rijetkim slučajevima povećani pritisak u upaljenom uhu može dovesti do pucanja djetetova bubnjića. Vjerojatno ćete primijetiti istjecanje gnoja i krvi koje može izgledati zabrinjavajuće, ali pucanje bubnjića zapravo olakšava djetetove bolove, i u većini slučajeva, bubnjić će sam zarasti. Ako ne zaraste, djetetu će biti potrebna operacija radi rekonstrukcije bubnjića. Ožiljno tkivo koje se stvara neće utjecati na djetetov sluh. Ozbiljnije komplikacije jesu potpuni gubitak sluha, meningitis i nastanak mastoiditisa odnosno infekcije kosti lobanje koja se nalazi odmah ispod uha.

Upala uha – liječenje

Osnovni terapijski postupci kod upale uha su:

 • analgetici i antipiretici
 • dekongestivne kapi za nos
 • utopljavanje bolesnog uha
 • antibiotik – samo ukoliko se radi o bakterijskoj upali
 • prevencije upale uha
 • neki od načina koji pomažu u sprječavanju upale ušiju su:
 • uho treba održavati suhim
 • izbjegavati plivanje u vodi sumnjivog kvaliteta
 • izbjegavati guranje stranih predmeta u uho, te čišćenje štapićima za uši
 • ne pretjerivati u pranju ušiju
 • ne odstranjivati višak ušne masti (cerumena) neadekvatnim predmetima
 • Flood LM. LOGAN TURNER’S DISEASES OF THE NOSE, THROAT AND EAR: HEAD AND NECK SURGERY, 11th ednS M Hussain (ed) CRC Press. Taylor and Francis Group, 2016. The Journal of Laryngology & Otology. Cambridge University Press; 2016;130(4):415–6.
 • Diego Preciado. Otitis Media: State of the art concepts and treatment. Springer International Publishing Switzerland 2015.
 • https://www.nidcd.nih.gov/health/ear-infections-children, pristup oktobar 2023.
 • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ear-infections/symptoms-causes/syc-20351616, pristup: oktobar 2023.
 • Minovi A, Dazert S. Diseases of the middle ear in childhood. GMS Curr Top Otorhinolaryngol Head Neck Surg. 2014 Dec 1;13:Doc11. doi: 10.3205/cto000114. PMID: 25587371; PMCID: PMC4273172.

PM-BA-2023-11-5520, 11/2023.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave