Aldina Mešić Mešković: Oralna higijena novorođenčeta

Uspostavljanje navike održavanja dobre oralne higijene spriječit će većinu problema sa oralnim zdravljem, te je stoga važno da se oralna higijena provodi redovno, te na adekvatan način.

Aldina Mešić Mešković, doktorica dentalne medicine

Aldina Mešić Mešković je doktorica dentalne medicine, rođena 6.4.1992.u Tuzli. Osnovnu školu i Gimnaziju završila je u Tuzli, a nakon toga i Stomatološki fakultet u Sarajevu. U toku studija a i nakon istog aktivno učestvuje na domaćim i međunarodnim kongresima u oblasti stomatologije. Osim toga, godinama je dio javne predškolske ustanove u Sarajevu gdje brine o pravilnom rastu i razvoju djece predškolske dobi. Dr. Aldina je i mlada mama koja aktivno učestvuje u promociji oralnog zdravlja kod djece i odraslih

Zdravi zubi i desni od velike su važnosti za opšte zdravlje djeteta. S oralnom higijenom kod djeteta trebate da počnete i prije nego što niknu prvi zubići. O oralnoj higijeni novorođenčeta za Roditelj piše Aldina Mešić Mešković, doktorica dentalne medicine.

Kod većine novorođenčadi zubi se počinju razvijati tek u šestom mjesecu života, ali je važno voditi računa o oralnoj higijeni od samog rođenja. Čišćenje bebinih desni trebalo bi biti dio svakodnevne higijene ubrzo nakon rođenja. Iako bebe u početku mogu biti malo izbirljive, vremenom počinju da uživaju u osjećaju čistih usta, baš kao i čistog tijela, a to također pomaže da se razvije zdrava navika za budućnost. Uspostavljanje navike održavanja dobre oralne higijene spriječit će većinu problema sa oralnim zdravljem, te je stoga važno da se oralna higijena provodi redovno, te na adekvatan način. 

Nekoliko je načina na koje možemo uspostaviti dobru oralnu higijenu novorođenčeta.

Nakon dojenja ili hranjenja na flašicu obrišite desni vašeg djeteta, posebno duž linije desni, mekom krpom ili sterilnom gazom. Isti princip se provodi i kad bebi izrastu prvi zubi.  Zubni plak (koji sadrži mikroorganizme) stvara se, ne samo na zubima već i na jastučićima desni, kao i na jeziku, pa je bebina usta potrebno očistiti kako bi bila bez klica. Ovo također pomaže u prevenciji gljivičnih infekcija, koje se vide u slučajevima nedostatka oralne higijene kod dojenčadi.

KORACI ČIŠĆENJA USTA BEBE OD 1. MJESECA

  • Pripremite komad gaze/pamuka/krpe i čašu vode za piće
  • Temeljito operite ruke sapunom
  • Omotajte gazu/pamuk/krpu oko prstiju i navlažite vodom
  • Nježno stavite prst u bebina usta, jednom obrišite gornji, a zatim donji jastučić za desni

Bez obzira da li dojite ili koristite bilo koju drugu formulu kao što je hranjenje na flašicu, trebali biste čistiti djetetova usta nakon svakog dojenja ili barem dva puta dnevno.

Također, izbjegavajte ponašanja u kome dolazi do dijeljenja pljuvačke, kao što je ljubljenje bebe u usta, dijeljenje kašike kada kušate hranu za bebe, čišćenje ispuštene dude na usta ili brisanje bebinih usta krpom navlaženom pljuvačkom jer takvi postupci mogu rezultirati prijenosom mikroorganizama s odraslih na djecu što može uzrokovati infekcije općenito, kao i karijes. Radije birajte svježe voće nego voćni sok kako biste ispunili preporučeni dnevni unos voća jer svježe voće sadrži vlakna koja su zdravija od soka, a djeluje i kao sredstvo za čišćenje zuba. Također, voće se manje zadržava na zubima u poređenju sa sokom. 

Izbjegavajte da vašu bebu stavljate u krevet s flašicom ili šoljicom koja sadrži bilo šta osim vode, a to sprječava neometano nakupljanje tečnosti u ustima tokom dužeg vremenskog perioda, što je glavni uzrok karijesa u ranom djetinjstvu.

NAČIN ČIŠĆENJA NAKON POJAVE PRVOG ZUBA DO 1 GODINE

Nakon nicanja prvog zuba roditelji mogu početi da peru zube svom djetetu mekom četkicom za zube, te je sada pravo vrijeme da uvedete četkicu za prste s mekim najlonskim vlaknima. 

Masirajte desni vaše bebe kako biste stimulirali i umirili nicanje zuba, uz neizostavno čišćenje jezika. Ne stavljajte bebu ili dijete u krevet s flašicom mlijeka, adaptiranim mlijekom, sokom,  kao i drugim proizvodima koji sadrže šećer, jer šećer i kiselina u ovoj tečnosti izazivaju karijes. 

Operite zube vaše bebe sa količinom paste za zube veličine graška, posebno prije spavanja. Djeca starija od 2 godine trebaju koristiti pastu za zube sa fluorom, dok djeca mlađa od 2 godine trebaju koristiti bris paste za zube sa fluorom na četkici samo ako su pod umjerenim do visokim rizikom od razvoja karijesa. Vodite računa da djeca izbjegavaju gutanje paste za zube jer prekomjerna toksičnost fluorida iz paste za zube može dovesti do deformiteta kostiju. Prvu posjetu stomatologu treba obaviti kada dijete napuni godinu dana ili kada izbije prvi zub. Ova praksa pomoći će stomatologu da procijeni da li postoje faktori rizika za nastanak karijesa i uputiti roditelja na ispravno djelovanje u povodu istog prije nego što postane prekasno.

Kao što svi znamo prevencija je bolja od liječenja, a jednostavne mjere koje se poduzimaju danas će smanjiti većinu problema sa zubima i pomoći da se izbjegne skupo liječenje zuba u kasnijoj životnoj dobi.

Većina ljudi nije svjesna činjenice da je loša oralna higijena povezana sa srčanim oboljenjima, dijabetesom i komplikacijama u trudnoći. Stoga je važno za srčane bolesnike i dijabetičare da striktno vode računa o oralnoj higijeni. Parovi koji planiraju trudnoću trebali bi se sastati sa stomatologom prije začeća i obaviti sve potrebno liječenje koje je ranije bilo na čekanju. Također je važno održavati dobro oralno zdravlje tokom trudnoće.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave