10 načina za očuvanje zdravlja djece tokom školske godine

Pripremite organizam vašeg školarca za početak školske godine

Škola je mnogo stvari – mjesto gdje djeca uče i rastu, razvijaju socijalne vještine i postaju neovisni pojedinci. To može biti i mjesto gdje pokupe mikrobe i bolesti i donose ih kući. U školi djeca provode puno vremena u učionicama u kojima lako prenose infekcije jedni drugima. No, podučavanjem djece nekim važnim zdravim navikama, roditelji mogu pomoći da škola i zdravlje postanu prioritetne tokom školske godine. Evo nekoliko savjeta kako održati zdravu svoju djecu.

  1. Naučite dijete pravilnom pranju ruku

Pranje ruku jedan je od najvažnijih načina na koji možemo spriječiti širenje bolesti u učionici i drugdje. Kad djeca dođu u kontakt s klicama, mogu lako raširiti te klice – posebno ako trljaju oči ili ogrebotine po nosu. Tada je samo pitanje vremena kad će se i ostatak porodice razboliti. Ali učestalo pranje ruku može pomoći usporiti to širenje mikroba. Štaviše, pranje ruku – uz nošenje maski i socijalno distanciranje – je najbolji način da se zaustavi širenje coronavirusa. Podučavanjem djece kako pravilno oprati ruke, a posebno pranju nakon puhanja nosa, korištenju kupaonice i prije jela,  možete im pomoći da smanje rizik od oboljenja i spriječe ih da zaraze druge ako “ulove” infekciju ili bolest.

  • Pojačati imunološki sisitem

Održavanje imunološkog sisitema vašeg djeteta važan je način da ostane zdravo i zaštićeno od bolesti tijekom školske godine. Dosta sna, održavanje zdrave prehrane, upravljanje stresom, vježbanje, stvaranje vremena za smijeh i naglašavanje pranja ruku, mogu pomoći u smanjenju rizika djeteta od prehlade, gripe i drugih infekcija.

Ali, čak i uz preventivne mjere, većina djece će dobiti između šest i osam prehlada godišnje, budući da se njihov imunološki sisitem i dalje razvija.  Naravno najučinkovitiji način prevencije bolesti je cijepljenjem. No, među roditeljima raste interes za davanje djeci dodataka poput vitamina C i borovnice. Ipak, uvijek biste se trebali posavjetovati s ljekarom svog djeteta prije nego što im dajete dodatke prehrani.

  • Naučite svoje dijete zdravim navikama

Zna li vaše dijete važnost zdravih navika za sprječavanje prehlade, gripe i drugih infekcija? Zdrave navike uključuju sljedeće: da  ne diraju oči ili se suzdržavaju od dijeljenja šoljica, čaša i pribora za jelo s prijateljima. Zatim je vrlo  važno da djeca osvježe zdrave navike poput pokrivanja usta dok kašlju ili dok kišu, da to čine u maramicu koju nakon toga pravilno odlože u kantu za otpatke.

  • Pazite na znakove tjeskobe i stresa

Domaća zadaća, testovi, socijalni pritisci – djeca se svakodnevno mogu suočiti sa mnogim stresnim situacijama. Istraživanja pokazuju da stres i anksioznost mogu imati negativan utjecaj na zdravlje djece, baš kao što mogu i na zdravlje odraslih osoba. Iz tog razloga morate naučiti kako uočiti simptome stresa i pronaći načine za upravljanje anksioznošću. Ovo je posebno važno ove godine jer još ne znamo na koji nači će se odvijati nastava u školama. Ne samo da je COVID-19 izuzetno zarazan virus, već također okreće živote djece naopačke. Dakle, prilično je uobičajeno da djeca dožive stres i anksioznost.

Jedna stvar koju možete učiniti kako biste im pomogli da se nose sa stresom i anksioznošću je da im pomognete da identificiraju stvari u svom životu koje mogu kontrolirati, poput onoga što nose i kako provode svoje slobodno vrijeme. Isto tako, pomozite im da nauče što im pomaže pri uklanjanju stresa. Za neku djecu to može značiti pisanje, dok će drugi moći uživati ​​u igranju igre na ploči ili u šetnji.

Ključ je prilagoditi to svakom djetetu. Ono što djeluje za jednog, možda neće funkcionirati i za drugo. A ako se vaše dijete čini još bolnijim od onoga što mislite da je normalno, ne oklijevajte kontaktirati djetetovog ljekara. Ljekar može dati preporuke o načinima rješavanja tjeskobe i stresa vašeg djeteta.

  • Uspostavite naviku kvalitetnog spavanja

Osiguravanje da djeca spavaju dovoljno je važan dio očuvanja zdravlja. Zapravo, studije pokazuju da nedostatak sna može uticati na djecu na više načina. Primjerice, nedostatak sna može dovesti do loše koncentracije, pretilosti, depresije, razmišljanja o samoubojstvu i ozljeda. Ne samo da je spavanje važan dio djetetovog tjelesnog i emocionalnog zdravlja, već može igrati i važnu ulogu u njegovoj kvaliteti u školi. I da stvar bude još gora, istraživanja pokazuju da djeca spavaju manje nego prije nekoliko godina. Zapravo, metaanaliza gotovo 700 000 djece iz 20 različitih zemalja otkrila je da se dječiji san smanjio za 1,75 minuta godišnje u proteklom stoljeću, a stopa promjene bila je najveća u školskim danima. Ostvarivanje adekvatnog sna također može djecu pripremiti na stresove koje doživljavaju tokom dana, posebno u školi. Imajte to na umu, iako život kroz pandemiju može ometati i san. Zato obavezno utvrdite raspored spavanja i pridržavajte ga se.

Čak i starija djeca mogu imati koristi od spavanja. Također pokušajte ugraditi predvidivost u svoj raspored i vodite uvjerljive razgovore ako stres ili nesigurnost ometaju san.

  • Osigurajte doručak s jačanjem mozga

Doručak je zaista najvažniji obrok dana kada su u pitanju djeca u školi. Uravnotežen doručak bjelančevina i složenih ugljikohidrata pokazao se važnim za rad mozga kao i za održavanje stalnog nivoa energije tijekom dana. Prema jednom istraživanju, djeca koja redovito doručkuju, vjerojatnije je da uzimaju odgovarajuće količine hranjivih sastojaka, kao i da konzumiraju manje ukupne masti i holesterola. Isto tako, željezo, vitamini skupine B i vitamin D otprilike su 20 do 60% viši u djece koja redovno jedu doručak u usporedbi s onima koja preskaču doručak. Studije pokazuju da konzumiranje doručka pozitivno utječe na kognitivne performanse, posebno kad je riječ o sjećanju i pažnji.

  • Učinite zabavu za ručak

Svi znaju da je temelj zdravog imunološkog sistema jesti hranjivu hranu. Jedan od načina da osigurate da se vaša djeca hrane zdravo je osigurati da njihovi ručkovi – bili oni pripremljeni kod kuće ili upakirani u kutiju za ručak  budu zabavniji i privlačniji. Pozovite svoju djecu da vam pomognu da osmisle ideje za ukusna glavna jela i da serviraju ručak.

Ako vaša djeca kupuju ručak u školi potaknite ih da se odluče za zdrave izbore ako imaju mogućnost izbora. Razgovarajte o važnosti uključivanja nemasnih proteina, integralnih žitarica i svježeg voća i povrća. Kad djeca imaju hranjivi ručak, veća je vjerojatnost da će hrana održavati njihovu energiju tokom školskog dana za razliku od slatkih zalogaja koje njihova tijela vrlo brzo spaljuju. U svijetu, djeca najčešće nose doručak od kuće. Međutim, kod nas u Bosni i Hercegovini to nije slučaj, te je doručak ili ručak u školi sveden na fast food.  S toga je vrlo važno da mame krenu sa pripremama doručka i da djeca steknu naviku nošenja istog od kuće, ili barem za početak da od kuće nose po voćku. Dragi roditelji, imajte na umu i da dobra prehrana u djetinjstvu postavlja temelj zdravlja u odrasloj dobi.

  • Ponudite zdrave grickalice

Djeca su nakon škole često bijesna. Ali ne morate žrtvovati dobru prehranu radi praktičnosti. Ponudite brze, jednostavne i zdrave obroke nakon škole, a ne pribjegavajte pretjerano prerađenoj hrani. Grickalice su također važne jer omogućuju djeci da dobiju potrebne hranjive tvari tijekom dana. Uz to, mali zalogaji između obroka pomažu u izgradnji zdravih prehrambenih navika.

  • Odaberite pravi školski pribor

Jedan od najvažnijih trenutaka u školi je kupovina školskog pribora. Od olovaka i highlightera do bilježnica i torbica za olovke puno je stvari za razmišljanje. Ali za školske ruksake posebno treba pažljiv odabir. Ruksaci su danas teži nego ikad, a upotreba pogrešne vrste ruksaka i njegovo nepravilno nošenje može dovesti do bolova u leđima kod djece. Obavezno spriječite probleme s leđima kod svog djeteta odabirom i pravilnom upotrebom ruksaka. Na primjer, trebali biste započeti s ruksakom koji ima više odjeljaka, tako da se težina može ravnomjerno rasporediti. U stvari, Američko udruženje za kiropraktiku kaže da težina ruksaka ne smije biti veća od 5–10% tjelesne težine vašeg djeteta. Stručnjaci predlažu da pazite da ruksak vašeg djeteta ne bude širi od torza vašeg djeteta i da ne visi više od četiri centimetra ispod struka. Isto tako, preporučuju vam da potražite ruksak s kompresijskim trakama kako biste stabilizirali sadržaj.

  1. Saznajte više o uobičajenim dječjim bolestima

Od gripe i strepskog grla do ušiju i ružičastih očiju, postoji puno bolesti koje mogu uticati na djecu tokom školske godine. Iz tog razloga, važno je znati malo o svakoj bolesti i kako najbolje brinuti o svojoj djeci. Na primjer, koliko god ne želimo razmišljati o bolesti ušiju u kosi, činjenica je da je to čest problem djece školske dobi. Djeca su u bliskoj vezi u školi i vjerojatnije je da će dijeliti osobne predmete poput šešira i igračke. Pored toga, kaputi im obično vise jedan do drugog što omogućuje uši lako prenošenje na stvari drugih. Važno je biti u mogućnosti razlikovati činjenice i mitove o ušima i kako djeci pomoći da se izvuku od ovog neugodnog, ali uobičajenog problema u školi.

Tokom školske 2020-2021. godine također morate biti sigurni da znate prepoznati simptome koronavirusa kod svoje djece. Što prije prepoznate da je vaše dijete bolesno, tim prije možete ih staviti u karantenu i osigurati da se ne proširi na druge učenike, učitelje i članove porodice.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave