Znate li zašto je važna DHA omega-3 masna kiselina za trudnicu i novorođenče?

Omega-3 i omega-6 predstavljaju važan segment prenatalne i perinatalne prehrane. Tijekom trudnoće potrebe za omega-3 masnim kiselinama povećavaju se u odnosu na normalne kako bi se podržao rast fetusa, osobito mozga i očiju, te podržao zdrav tok trudnoće.

Omega-3 masne kiseline se akumuliraju od sredine trudnoće do prvih godina života. Tijekom posljednjeg tromjesečja, fetus nakuplja oko 50 do 70 mg dnevno omega-3 masnih kiselina. Budući da fetus i dojena djeca ovise o majčinom unosu omega-3 masnih kiselina putem hrane, prenatalan i perinatalan unos omega-3 masnih kiselina je ključan za njihov normalan razvoj

DHA smanjuje upalne procese u trudnoći

U studijama je primijećeno da su promjene povezane s upalom, vodeći uzrok komplikacija trudnoće – prijevremenog poroda i neonatalnih neuroloških morbiditeta. Duže konzumiranje omega-3 masnih kiselina pokazalo je drastično smanjenje proizvodnje upalnih citokina u mononuklearnim stanicama.

Sprečavaju prijevremeni porod i preeklampsiju

Koncentracijom prenizak unos omega-3 masnih kiselina u kombinaciji s visokim unosom linolenske kiseline koja proizvodi arahidonsku kiselinu, može negativno utjecati na ishod trudnoće, tj. pojavu prijevremenog poroda i preeklampsije (trudnoćom izazvan povišeni krvni tlak s proteinima u urinu). Omega-3 masne kiseline molekularnim mehanizmom kompetitivno „istiskuju“ arahidonsku kiselinu te na taj način sprečavaju prijevremeni porod i preeklampsiju.

Utječu na porođajnu težinu novorođenčadi

Kod prijevremenih poroda dokazana je povezanost između težine placente i koncentracije omega-3 DHA te korelacije između težine posteljice i težine, kao i duljine dojenčadi. Navedena povezanost upućuje na to da razine dokozaheksaenske kiseline utječu na obrasce rasta fetusa.

Smanjuju rizik od razvoja predporođajne ili postporođajne depresije

Studije upućuju na to da redovita konzumacija omega-3 masnih kiselina utječu na smanjenje rizika od razvoja depresije, u ovom slučaju predporođajne ili postporođajne depresije. Niske razine omega-3 masnih kiselina, osobito dokozaheksaenske kiseline su prijavljene kod bolesnica sa predporođajnom ili postporođajnom depresijom. Fiziološki zahtjevi trudnoće i dojenja stavljaju žene koje rađaju u poseban rizik od gubitka dokozaheksaenske kiseline iz tkiva, osobito u osoba s neadekvatnim unosom omega-3 masnih kiselina sa prehranom.

Unositi omega-3 kroz hranu ili suplemente?

Većina ljudi, uključujući i trudnice unosi premalu količinu omega-3 masnih kiselina putem hrane. Svakodnevno sa prehranom trebalo bi unositi:

 • orašaste plodove (orahe) i lanene sjemenke 
 • 2-3x tjedno jesti masnu ribu (srdele, inćuni, losos, skuša) kako bi se donekle postigao optimalan unos omega-3 masnih kiselina.

Masna riba se često izbjegava zbog kontaminiranosti sa živom, posebice u populaciji trudnica koje predstavljaju rizičnu i osjetljiviju skupinu.  Nažalost, trudnice ne mogu zadovoljiti svoje potrebe za omega-3 masnim kiselinama iz biljnih ulja bogatih omega-3 masnim kiselinama ili pak kroz unos 2 serviranja morskih plodova tjednoDvije porcije ribe tjedno osiguravaju samo oko 100 do 250 mg omega-3 masnih kiselina na dan, od kojih je 50 do 100 mg iz DHA dokozaheksaenske kiseline. 

Kako odabrati najbolje omega 3 kapsule za trudnice

 • čistoća (molekularna destilacija i analiza na neprisutnost žive, PCB i dioksina)

Ulje mikroalgi, visoke čistoće, dobijeno u strogo kontrolisanim uslovima proizvodnje

200 mg/dan preporuka WHO i UPMBiH

Kroz trudnoću, DHA igra ključnu ulogu u formiranju mozga i očiju fetusa, podržavajući vitalne procese rasta i razvoja. Kada dijete stigne na svijet, DHA nastavlja svoj značajan doprinos, posebno u prvim godinama života, podržavajući daljnji razvoj mozga, vida i kognitivnih funkcija. Bebin mozak se najintenzivnije razvija u prva tri mjeseca nakon rođenja, a čula vida, sluha i govora u prvih godinu dana. Nakon godinu dana razvijaju se više moždane funkcije koje su važne za koncentraciju, pažnju i inteligenciju vašeg djeteta.

U prvoj godini života bebin mozak raste nevjerovatnih 175%. Od druge godine do adultnog doba mozak raste još samo 20%. Upravo zbog toga naučnici i ljekari kažu: „Šta smo razvili do treće godine, tu ćemo kapu nositi“. DHA, jedna od tri Omega-3 masne kiseline, je najvažnija za zdrav razvoj vida i mozga vaše bebe. DHA je glavna strukturna komponenta mozga i retine i čini 97% svih Omega – 3 masnih kiselina u mozgu, i 93% svih Omega – 3 u retini. DHA čini 30% strukturnih masti u sivoj masi mozga.

DHA Omega – 3 masna kiselina, kao glavna strukturna komponenta, ima ključnu ulogu u:

 • Razvoju nervnog sistema djeteta
 • Razvoju mozga, mentalnih i kognitivnih funkcija
 • Poboljšanju psiho – motornih funkcija kod dece
 • Normalnom razvoju vida, oštrine vida i funkcije oka
 • DHA OMEGA – 3 MASNA KISELINA – ZA ZDRAV RAZVOJ MOZGA, MENTALNIH I KOGNITIVNIH FUNKCIJA

DHA je glavna strukturna komponenta mozga – čini 97% svih Omega – 3 masnih kiselina u mozgu. DHA čini 30% strukturnih masti u sivoj masi mozga i izuzetno je značajna za razvoj mozga i kognitivnih funkcija djeteta, posebno u prvoj godini života.

DHA OMEGA – 3 MASNA KISELINA – ZA ZDRAV RAZVOJ VIDA, OŠTRINE VIDA I FUNKCIJE OKA

DHA je glavna strukturna komponenta retine – 93% svih Omega – 3 u retini, te je izuzetno važna za razvoj vida i funkcije oka, posebno u prvoj godini života.

ULJE MIKROALGI – PRIRODNI, NAJBOGATIJI IZVOR DHA OMEGA-3 MASNIH KISELINA, VISOKE KONCENTRACIJE

DHA Omega – 3 masna kiselina u proizvodu je iz ulja dobijenog iz prirodnih, morskih mikroalgi – najbogatijeg izvora DHA masne kiseline, visokog kvaliteta, bez ikakvih onečišćenja, pa predstavlja najbezbjedniji izvor DHA za primjenu kod novorođenčadi.

  • Preporučena dnevna doza u jednoj twist – off kapsuli – u skladu sa preporukom Evropske agencije za bezbjednost hrane u jednoj kapsuli ima 100% preporučene doze DHA omega-3 masna kiselina od 100 mg i 100% preporučene doze vitamina D3 od 400 IJ.
 • Ulje mikroalgi prioridan i najčistiji izvor DHA, visoke koncentracije i najvišeg kvaliteta za primjenu kod novorođenčadi, bez ukusa i mirisa. Nema bojazni od onečišćenja iz okeana. Ulje je visokog kvaliteta dobijeno u strogo kontrolisanim uslovima (potvrđeno od Evropske Agencije za bezbjednost).
  • Vitamin D3 za bebe – važan i neophodan vitamin, potreban za jake i čvrste bebine kosti i zube.
 • “Twist off” kapsula- najkonformniji način primjene – Tačno i precizno doziranje. Jednostavno okrenite, povucite i uklonite gornji dio kapsule, a sadržaj istisnite direktno u bebina usta.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave