Začeće nakon 35. godine: Kakve su mi šanse?

Začeće nakon 35. godine: Kakve su mi šanse?

 S obzirom na to, ne samo da je moguće roditi zdravu bebu nakon 35. godine, već je i poprilično često.

Nadate se da ćete napraviti bebu i pitate se koje su vam šanse u „naprednijim godinama majčinstva“ (medicinski izraz za trudnice starije od 35 godina). Dob je jedna od ključnih faktora koji predviđa vašu sposobnost da zatrudnite. Vaša plodnost postaje slabija kada napunite 30 godina i poslije toga samo opada dok ne dođete do menopauze.

S obzirom na to, ne samo da je moguće roditi zdravu bebu nakon 35. godine, već je i poprilično često. Evo kakve šanse imaju „starije“ majke.

Brojevi

Najveću plodnost doživite u 20im godinama. Zdrave žene te dobi koje pokušavaju da zatrudne imaju 1 od 4 šanse  da zatrudne, u samo jednom menstrualnom ciklusu. Drugim riječima 25 od 100 žena uspjet će u jednom mjesecu.

Do 40ih godina, prosječna zdrava žena ima samo 5% šanse da zatrudni u toku jednog ciklusa.

U isto vrijeme, mogućnost pobačaja raste s vašim godinama. Prosječna 40-godišnjakinja ima 40% šanse da izgubi trudnoću,u uporedbi s 15% za nekoga u 20im godinama.

Kada napunite preko 45 godina, Američki koledž za akušere i ginekologe kaže da se prirodna trudnoća vjerovatno neće desiti.

Razlozi opadanja plodnosti

Kako starite vi, tako i vaša jajašca. A i sve ih manje imate. Rođeni ste sa svim jajašcima koje ćete ikada u životu imati, oko 1 milion. Do puberteta, imat ćete oko 300.000 preostalih jajašaca. U 37. godini, imat ćete samo oko 27.000 – ili 2.5% od početnog broja. To je bitno jer što manje jajašaca imate, to su manje šanse za začeće.

Čak iako zatrudnite, vaša starija jajašca mogu imati abnormalne hromosome, što može povećati šanse pobačaja. Također, žene koje imaju više od 35. godina imaju veće šanse da imaju probleme poput endometrioze i fibroida maternice, zbog kojih je teže zatrudniti.

Također je bitna i kvaliteta sperme vašeg partnera. Kako muškarci stare, njihova sperma pliva sporije i počinje gubiti oblik. Ali kvalitet sperme ne opada previše prije 60. godine.

Vaše opcije

Neke starije žene koje pokušavaju zatrudniti mogu trebati više od jednog pokušaja i malo pomoći od Majke prirode. U tom slučaju, nekoliko tipova reproduktivne medicine može pomoći da zatrudne.

Ako imate manje od 35 godina, vaš doktor vam može preporučiti tretmane za plodnost, ako ste bili neuspješni u začeću više od godinu dana. Okvir se smanjuje na 6 mjeseci, ako imate više od 35 godina. A ako postoji bilo kakav medicinski problem koji bi mogao naškoditi vašim šansama da zatrudnice, vaš doktor bi vas mogao posavjetovati da odmah potražite pomoć za plodnost. Mogu preporučiti:

Lijekove koji stimulišu proizvodnju jajašaca

In-vitro oplodnja (IVF)

Ako znate da želite imate bebu jednog dana, ali trenutno niste spremni, jedna od opcija je da zaledite oplođeno jaje za kasniju oplodnju. Kvalitet embriona vjerovatno će biti najveća kada se uzme u vašim najplodnijim godinama. Klinika će testirati vaša jajašca da provjere da li je to moguće izvesti, ili za šanse da će trudnoća biti uspješna.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave