Začeće kao nevjerovatan prirodni proces: 11 interesantnih činjenica

Začeće kao nevjerovatan prirodni proces: 11 interesantnih činjenica

Kada pokušavate da zatrudnite, može se činiti kao najjednostavnija stvarna svijetu ili najteža. Ali šanse nisu ni blizu velike koliko mislite

Priče starih žena i ideje podstaknute filmom su bogate kada se govori o plodnosti. Julia Boltt posmatra medicinske činjenice koje mogu promijeniti vaš pristup začeću.

Kada pokušavate da zatrudnite, može se činiti kao najjednostavnija stvarna svijetu ili najteža. Evo nekih od nevjerovantih činjenica o začeću.

 1. Šanse su…

Iako svi znaju nekoga ko je zatrudnio „slučajno“, šanse nisu ni blizu velike koliko mislite. U dvadesetim godinama, potrebno je otprilike 4 mjeseca da se zatrudni, do 30-e godine treba bar 8 mjeseci, a nakon 35. godine to može potrajati i do 18 mjeseci.

Tako da žena u 20im godinama ima 25% šanse da zatrudni svaki mjesec, dok žena u 40im godinama ima manje od 5% šanse mjesečno da zatrudni.

 1. Težina je bitna

Ako ste ozbiljno pothranjeni, nećete moći zatrudniti – minimalno 22% masnoće je potrebno za ovulaciju. U drugu ruku, pretilost i višak kila također mogu utjecati na ovulaciju.

 1. Nije samo jedan dan

Sperma može živjeti u ženskom reproduktivnom traktu do 3 dana nakon seksa, tako da čekanje dana ovulacije da imate odnos nije uvijek najbolji način. Prema naučnicima, najbolje šanse imate ako imate odnose do 2 dana prije ovulacije.

 1. Tajming je ključan

Ako niste sigurni kad vam je ovulacija, probajte koristiti kalkulator za ovulaciju. Mogu se pronaći u lokalnim apotekama. Znanje kada ovulirate i tajminga vaše plodnosti mogu povećati šanse začeća ili dijagnosticirati probleme prije vremena.

 1. Kontracepcijske pilule mogu imati efekat na šanse

Pilule nemaju vrijeme odgađanja kod povratka plodnosti. Međutim, druge kontracepcijske metode poput progestogena mogu uzrokovati odgađanje povratka plodnosti od 6 do 9 mjeseci.

 1. Život jajeta

Jeste li  znali da jaje živi samo od 12 do 24 sata nakon otpuštanja? Jednom kada ćelija jajeta sazrije i kada je otpušteno, ulazi u jajovod gdje ostaje od 12 do 24 sata. Ako nije oplođeno, prolazi kroz matericu i raspada se. Vaš nivo hormona vraća se na normalni, vaše tijelo odbacuje deblji sloj materice i vaša mjesečnica počinje.

 1. Super sperma

Nakon ejakulacije, sperma se nalazi u cerviksu oko 90 sekundi, a sperma koja je pokretljiva trebala bi doći do jajovoda u roku od 5 minuta. Nema potrebe da ležite s nogama podignutim u vis nakon odnosa, jer to ne pravi nikakvu razliku.

 1. Roza ili plava

U trenutku začeća, određuje se spol bebe, zajedno s genetikom. Iako postoji mnogo priča starih ljudi kako možete utjecati na spol bebe, nijedna nije istinita – postoji 50% šanse u svakom slučaju.

Sperma je ta koja određuje spol vaše bebe. Jaje nosi hromozom X, dok sperma nosi ili hromozom X ili Y. Ako sperma s hromozomom X oplodi jaje (XX), embrion će se razviti u djevojčicu, dok će se XY embrion, oplođen hromozomom Y, razviti u dječaka.

 1. Zatvaranje slučaja

Jednom kada se jaje oplodi, ono se zatvori i ogradi od ostale sperme. Oplođeno jaje ostane u jajovodima do 3 dana prij nego što dospije u matericu, gdje se lijepi za zid materice (ovo se zove implantacija). Neke žene primijete znakove u roku jednog do dva dana oko vremena implantacije.

 1. Drago mi je upoznati te

Jednom kada sperma uđe u jaje i započne proces oplođivanja, geni i hromozomi iz sperme i jajeta stvaraju zajedničku ćeliju. U roku 24 sata oplođivanja, počinje se ubrzano dijeliti na više ćelija, postajući blastocista. U roku od tri sedmice, ćelije počinju rasti, a bebine prve nervne ćelije su se već formirale.

 1. Dupla zabava

Starije žene imaju veću šansu da otpuste dva jajeta istovremeno (to se zove hiperovulacija), tako da su veće šanse za blizance kod žena starijih od 35 godina. Imati identične blizance nije genetika, to se dešava nasumično, ali imati dvojajčane blizance (dva oplođena jajeta u jednoj trudnoći) može biti povezano s porodičnom genetikom.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave