Začeće: Da li znate kada ste ostali trudni?

Tačno kad se jaje oplodi, određuju se geni i spol vašeg djeteta. Ako sperma ima hromosom Y vaša beba bit će dječak, a ako ima hromosom X, onda će biti djevojčica.

Većinu vremena nećete znati tačan dan kad ste zatrudnili. Vaš doktor počet će brojati dane vaše trudnoće od prvog dana vaše zadnje menstruacije. To je otprilike 2 sedmice prije začeća.

Evo kako se začeće desi:

Ovulacija

Svakog mjeseca u vašim jajnicima, grupa jaja počinje rasti u malim kesicama napunjenim tekućinom, koje se nazivaju folikule. Eventualno, jedno od jaja se odvoji od folikule (ovulacija). To se inače dešava 2 sedmice prije iduće menstruacije.

Povišeni hormoni

Nakon što jaje napusti folikulu, folikula se razvije u nešto što se zove corpus luteum. Corpus luteum oslobađa hormone koji pomažu kod debljanja materičnog zida, pripremajući ga za jaje.

Jaje putuje do jajovoda

Nakon što se jaje otpusti, ide do jajovoda. Tu ostane oko 24 sata, čekajući spermu da ga oplodi. Sve se ovo dešava, otprilike, nakon dvije sedmice vaše zadnje menstruacije.

Ako se jaje ne oplodi

Ako se ne nađe sperma koja će oploditi jaje, ono ide dalje kroz matericu i raspada se. Vaš nivo hormona vraća se na normalan. Vaše tijelo izbacuje debele zidove materice, i vaša menstruacija počinje.

Oplodnja

Ako sperma uspije proći kroz jajovod i oploditi jaje, jaje se mijenja tako da ostatak sperme ne može ući.

Tačno kad se jaje oplodi, određuju se geni i spol vašeg djeteta. Ako sperma ima hromosom Y vaša beba bit će dječak, a ako ima hromosom X, onda će biti djevojčica.

Usađivanje: Put do materice

Oplođeno jaje ostaje u jajovodu  od 3 do 4 dana. Ali u roku od 24 sata oplodnje, počne se brzo dijeliti u više ćelija. Nastavlja se dijeliti dok se polako kreće kroz jajovod do materice. Idući korak je usađivanje u zid materice. To se naziva implantacija, tj. usađivanje.

Neke žene primjete fleke (ili blago krvarenje) 1 ili 2 dana nakon implantacije. Zid materice postaje deblji, a grlić materice se zatvara sluzom. Ostat će tu dok se beba ne rodi.

U roku od 3 sedmice, ćelije počinju da rastu, a bebine nervne ćelije su se već formirale.

Hormon trudnoće poznat kao hCG je u vašoj krvi od trenutka usađivanja. Ovaj se hormon uoči u testovima za trudnoću. Neki kućni testovi za trudnoću mogu uočiti hCG čak i do 7 dana nakon ovulacije.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave