Vitamini u trudnoći

Značaj upotrebe suplemenata tokom trudnoće

Piše: dr. Mahmutbegović Emir, spec. ginekolog, voditelj eginekolog.ba 

Mahmutbegović Emir rođen je 22.09.1981. u Bugojnu, Bosna i Hercegovina. Diplomirao je 2009. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a naučno zvanje mr.sc. stekao je 2012. godine na Odjelu za genetiku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Završio je specijalizaciju ginekologije i akušerstva u junu 2016. godine i od tada radi kao ginekolog u Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo. Godine 2014. završio je postdiplomski tečaj Ultrazvuk u akušerstvu i ginekologiji u Zagrebu, Hrvatska. 2016. godine završio je ” Tečaj ginekološke citologije (licencirani ginekološki citolog)” i ” Tečaj praktične kolposkopije” u Beogradu. Aktivan je kao predavač na domaćim i međunarodnim kongresima. Njegovi istraživački naučni interesi uključuju genetiku u ginekologiji, patologiju trudnoće i trombofiliju. 2017. godine stekao je zvanje Doktora nauka iz oblasti genetike i bioinžinjeringa / PHD Genetics and Bioenegineering na Internacionalnom Univerzitetu Burch u Sarajevu.

Šta je značajno za ishranu tokom trudnoće?

Period trudnoće predstavlja jedan od najzahtijevnijih perioda za pravilnu ishranu u životu žene. Adekvatna prehrana u trudnoći daje podlogu za normalan razvoj bebe, te gradi energetske rezerve za sam porod i period dojenja bebe. Metabolizam u trudnoći zahtijeva dodatni prehrambeni unos dobro balansiranom i raznovrsnom ishranom. Obično su potrebni i dodaci ishrani (vitamini i minerali u trudnoći) jer je teško izbalansirati hranom sve nutrijente koji su vam potrebni u trudnoći za normalan rast i razvoj bebe.

Zašto su mi potrebni suplementi – vitamini i minerali u trudnoći ?

Vitaminsko-mineralna suplementacija sadrži vitamine i minerale neophodne za normalan tok trudnoće, kao rast i razvoj bebe tokom čitave trudnoće. Pakovanja vitamina u trudnoći su obično specijalno  dizajnirana da sadrže sve neophodne suplemente bitne za  trudnoću.

Zašto mi je potrebna folna kiselina – folat tokom trudnoće ?

Folna kiselina  se u organizmu pretvara u folat, koji je u suštini aktivna forma folne kiseline, koja samo kao takva djeluje na mnoge procese u organizmu trudnice. Trudnica ima potrebu za folatom jer on doprinosi normalnom sastavu krvi, rastu i razvoju novih tkiva bebe. Međutim, nisu sve žene u stanju da iskoriste folnu kiselinu zbog mogućeg nedostatka enzima usljed čega ne mogu da pretvore folnu kiselinu u aktivnu formu folat, koji je nužno potreban za zdrav razvoj novorođenčeta. Jedna od dvije žene ne može kompletno da transformiše folnu kiselinu u biološki aktivan oblik. Preparati koji u svom sastavu sadrže folate (metafolat – Femibion) ne zahtijevaju pretvorbu u organizmu, nego već imaju  aktivnu folnu kiselinu – folat koja može direktno djelovati na normalan razvoj bebe.

Zašto su mi potrebne Omega – 3 masne kiseline tokom trudnoće?

Omega-3 masne kiseline su neophodne za razvoj mozga beba te predstavljaju važnu komponentu za razvoj  ćelija retine oka. Omega-3 masne kiseline – DHA smanjuju učestalost prijevremenih porođaja, povećavaju težinu novorođenčeta i mogu biti korisne u slučajevima visoko rizičnih trudnoća. DHA poboljšava oštrinu vida kod dojenčadi, pažnju, također utiče na razvoj kognitivnih i motoričkih sposobnosti beba nakon rođenja.

U trudnoći su još bitni :

Vitamini B kompleksa /Vit B1,Vit B2 ,Vit B6/

uključeni su u metabolizam proteina, masti i ugljikohidrata.Učestvuju u normalnom funkconisanju nervnog sistema i pomažu djelovanju folata.

Vitamin C

U trudnoći potrebe za vitaminom C rastu za dodatnih 10 mg/dan i veoma je bitan za normalnu funkciju imuniteta trudnice.

Vitamin D

Vitamin D kontroliše količinu kalcija i fosfata u tijelu, koji su potrebni za razvoj kostiju, zuba a utiču i na zdravlje mišića. Naša tijela proizvode vitamin D kada je naša koža izložena ljetnom suncu (od kraja aprila – do kraja septembra). Ne zna se tačno koliko je vremena potrebno na suncu da se napravi dovoljno vitamina D da bi se zadovoljile tjelesne potrebe ali u principu svi stariji od 4 godine, uključujući trudnice i dojilje, trebali bi razmotriti dodatno uzimanje vitamina D (bar u periodu od septembra do aprila kad je količina sunčevih zraka smanjena).

Jod

Jod je značajan za proizvodnju hormona štitne žlijezde koji su neophodni za normalan razvoj bebe.

Također, u trudnoći su potrebni još Fe, kalcij, Mg, vitamin E, cink koji se mogu unijeti u organizam u neophodnoj količini adekvatnom ishranom, a nekada ipak u formi suplemenata.

Ovdje su navevedene dnevne potrebe nekih suplemenata tokom trudnoće :

  • Folati 0.4 mg ( 0.6 mg drugi i treći trimestar )
  • Kalcijum – min. 250 mg
  • Jod 150 mcg
  • Vitamin D 200 – 600 i.j.
  • Fe 27 mg

Kada trebam koristiti suplemente (vitamine i minerale ) za trudnoću ?

Ako planirate trudnoću, preporuka je da mjesec dana prije  začeća koristite suplemente; ukoliko je riječ o neplaniranoj trudnoći, preporučuje se da započnete upotrebu suplemenata od trenutka kada saznate da ste trudni.

Vitamine i minerale treba piti tokom cijele trudnoće, ali i tokom perioda dojenja kada se nastavljaju povećane potrebe majke za hranjivim tvarima.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave