Trudnoća u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim: šta je različito, a šta je zajedničko?

Iako apsolutno ne postoji razlog da žena zatrudni prije nego što bude u potpunosti spremna na to, nauka je dokazala da ipak postoji određena dob u kojem je trudnoća lakše podnošljiva, a tijelo se lakše oporavlja u periodu nakon poroda. Koje su, zapravo, razlike u trudnoćama u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama i kako je organizam u tim godinama pripremljen za trudnoću?

Dvadesete su, kako pretpostavljate, idealne za trudnoću zbog odličnog općeg zdravstvenog stanja i jačine organizma. Smanjen je rizik od komplikacija u trudnoći, kao što su gestacijski dijabetes, hronična hipertenzija, preeklampsija i druge. I što je najbitnije – imate dovoljno energije i za period trudnoće, ali i onaj poslije!

Tridesete već polako počinju nositi određeni rizik: povećane su šanse za preeklampsiju i gestacijski dijabetes, a poveća se i rizik od spontanog pobačaja. Ukoliko se odlučite na vještačku (IVF) oplodnju, vjerovatno će vam trebati više IVF ciklusa, nego što bi bilo potrebno ženama u dvadesetim. Interesantno je i da više žena u tridesetim godinama biva podvrgnuto carskom rezu, a smatra se da je razlog tome smanjen prag tolerancije boli za porod prirodnim, vaginalnim putem.

Četrdesete su, danas, postale česta dob za prvu trudnoću i, unatoč tome što su žene u toj dobi u potpunosti spremne na rađanje i odgajanje djeteta, trudnoća i porod u tim godinama nose jako puno rizika. Ukoliko je u pitanju višeplodna trudnoća, postoji veliki rizik od prijevremenog porođaja ili gubitka ploda. Bitno je povećan rizik od preeklampsije, gestacijskog dijabetesa, općih i ginekoloških bolesti koje mogu utjecati na tok trudnoće; a povećavaju se i šanse za komplikacije tokom poroda, posebno ukoliko je riječ o carskom rezu. Oporavak je, također, značajno teži.

No, šta je zajedničko trudnicama svih dobi? Nažalost – mogućnost da beba ima određenu hromosomsku abnormalnost: trisomije (Down, Edwards, Patau sindromi), aneuploidije i mikrodelecije.

Šanse da će beba imati neku od trisomija (najčešća je Down sindrom) u trudnoćama do 25. godine jeste 1 u 1,200, u tridesetim godinama je 1 u 350, dok je u četrdesetim šansa povećana na 1 u 100. Prilike da će bebi biti dijagnosticirani Edwards ili Patau sindrom također se povećavaju sa majčinom dobi, a dokazano je i da aneuploidija Klinefelterov sindrom (višak X hromosoma kod muškog spola) uglavnom biva prisutna kod beba čije su majke starije od 35 godina.

VERACITY neinvazivni prenatalni test je najbolji način da otkrijete da li je vaša beba genetski zdrava, a uz to možete saznati i spol bebe. Test možete uraditi već od 10.sedmice trudnoće, a procedura je iznimno jednostavna: Uzima se venska krv majke, nakon čega se uzorak šalje u laboratorij na genetsku analizu. Detaljniju analizu gena pružit će vam VERAgene test, koji detektuje 100 monogenskih oboljenja, trisomije, aneuploidije i mikrodelecije, a specifičan je i po tome što u testiranju zahtijeva i učešće oca.

Iako je nedvojbeno dokazana određena veza između genetike i majčine dobi, postoji i onaj nepredvidivi segment genetike, na koji uopće nemamo utjecaj: dokumentovani su određeni slučajevi gdje su bebama zdravih i mladih majki dijagnosticirane različite hromosomske abnormalnosti. Stoga – dopustite VERACITY testu da preciznim i tačnim rezultatima otkloni sve vaše sumnje i omogući vam bezbrižnu trudnoću!

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave