Trudnoća sa blizancima

Ako imate vrlo rane i uočljive simptome trudnoće poput mučnine ili povraćanja, možda ćete se zapitati imate li blizance. Također biste mogli sumnjati da imate blizance ako ste bili na umjetnoj oplodnji, posebno ako ste prenijeli više od jednog embrija ili ako ste koristili određene lijekove za plodnost kako biste zatrudnjeli. Također, zdravstveni radnici obično će vam preporučiti da se porodite u bolnici, a ne u domovima zdravlja ili kod kuće. Bolnice imaju potrebne prostorije za liječenje svih komplikacija trudnoće s blizancima, poput preranog poroda.

Ako ste trudni s blizancima, trebat će vam viši nivo njege, što znači više pregleda tokom trudnoće.

Vjerovatno vam neće trebati puno dodatnih krvnih pretraga, ali trebat će vam puno ultrazvuka.

Ako imate blizance s odvojenim posteljicama, općenito se preporučuje ultrazvuk na 12-13 sedmica, 20 sedmica, a zatim svaki mjesec do rođenja vaše bebe. Možda ćete imati češće ultrazvučne preglede od ovoga.

Blizanačka trudnoća s bebama koje  dijele jednu posteljicu mogla bi biti komplikovanija, pa se općenito preporučuje da se ultrazvučno pregledavate svake dvije sedmice od 12.sedmice trudnoće. Ako ste trudni s blizancima, češće ćete imati prenatalne preglede. Prijevremeni termini dobra su prilika za dobivanje podrške za zdravlje i način života ako vam zatreba. Također možete dobiti informacije o trudnoći, porodu, porodu i ranom roditeljstvu.

Blizanci koji dijele posteljicu mogli bi imati dodatne komplikacije. Ponekad im se dovod krvlju dijeli nejednako, što može uzrokovati zdravstvene probleme za oba blizanca. Ili, ako je posteljica nejednako podijeljena, to može značiti da jedan blizanac ne dobiva dovoljno hranjivih tvari i ne raste isto tako. Ne možete spriječiti nastanak nekih od ovih komplikacija. Ali, možete smanjiti rizik da ih dobijete ili spriječiti njihovo pogoršanje, tako što ćete otići na prenatalne preglede i obavijestiti svog opstetričara, doktora ili babicu ako imate bilo kakve simptome ili mislite da nešto nije u redu.

Emocionalno stanje

Nisu svi zdravstveni problemi u trudnoći fizički. Ako imate emocionalne promjene koje traju duže od dvije sedmice ili vam ometaju svakodnevni život, to može biti znak depresije ili drugog problema. Razgovarajte sa svojom babicom ili doktorom, o bilo kakvim emocionalnim promjenama.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave