Treće dijete – da ili ne?

Ne zaboravite da ste sretni ako ste u mogućnosti da odaberete koliko djece ćete imati

 Imati troje djece danas se čini kao puno posla. Mnoge majke koje žele troje djece često se susreću sa šokiranim reakcijama svojih prijatelja i porodice. Ipak, kada osjetite želju za još jednom bebom, ne možete je jednostavno ignorisati. Umjesto toga, trebate istražiti svoja osjećanja. Dakle, ako se predomišljate oko još jednog djeteta, evo nekoliko prednosti i mana koje trebate razmotriti prije nego što se odlučite na taj korak.

Mane trećeg djeteta

  • Roditelji su službeno brojno nadmašeni.
  • Ako potičete iz male porodice, troje djece možda vam se čini čudnim.
  • Istraživanja pokazuju da je troje djece najstresnije za roditelje

1. Bit će ih više od vas. Jedan od najčešćih strahova kada je riječ o trećoj prinovi u porodici za roditelje je da će imati više djece nego ruku. Iako zvuči glupo, kad ste mama s malom djecom, sitnice poput trčanja u prodavnicu postaju borba.

2. Troje djece vam može izgledati čudno. Ako potičete iz manje porodice, troje djece će vam izgledati kao nepoznanica. Troje djece često može biti haotično, pa procijenite nivo vlastite tolerancije za sva žongliranja koja će neizbježno doći s trećom bebom.

3. Imati troje djece je najstresnije za roditelje. Istraživanja pokazuju da je troje djece zapravo najstresniji broj djece za roditelje. Ovo su loše vijesti ako se mislite zaustaviti na troje djece. Ipak, dobra je vijest ako planirate imati još djece. Prema istraživanjima, više djece donosi manje stresa. To se naziva „efektom odustajanja“.

Prednosti trećeg djeteta

  • Kao petočlanoj porodici, vaši izlasci su još uvijek lagani.
  • Vaša će djeca imati više od jednog brata ili sestre.
  • Imati troje djece možda je lakši prelaz nego što mislite.

1. Petočlana porodica je i dalje kompaktna, iako se čini da da je svijet napravljen za četveročlane porodice. Restorani, većina vozila i sve one nagradne igre za besplatni godišnji odmor na koja se prijavite, ali nikada ne pobijedite, dizajnirana su za četiri osobe. Ipak, s  trećim djetetom i dalje imate puno prilika. U većinu automobila možete smjestiti tri autosjedalice, možete se smjestiti u restoranu, a ionako vjerovatno nećete pobijediti u nagradnoj igri.

Zaključak: Ako ste porodica koja voli biti u pokretu, treće dijete vas neće usporiti.

2. Više braće i sestara znači više mogućnosti za vašu djecu. Zbog toga vaše dijete može imati jedinstven odnos sa svakim od svoje braće i sestara.

3. Troje djece je najlakši prelaz koji ćete ikada napraviti. Prelazak s nijednog na jedno dijete promijenit će svačiji život, prelazak s jednog na dvoje djece je za većinu izuzetno težak, ali treća beba je ipak drugačija. Odlično se uklapa u porodicu, zato jer kada dođete do treće bebe, osjećate se puno sigurnije u svoje sposobnosti i roditeljska ograničenja.

Sljedeći koraci

Ne postoji lista „za i protiv“ razloga za treće dijete. Na kraju, trebali biste formirati svoje mišljenje i razgovarati sa drugim mamama koje su donijele istu odluku. Ne zaboravite da ste sretni ako ste u mogućnosti da odaberete koliko djece ćete imati. Vodite se onim što vam srce govori. U svakom slučaju, vaša porodica je samo vaša.

Ako razmišljate o trudnoći, dogovorite pregled sa svojim doktorom ili babicom kako biste razgovarali o vašem zdravlju i potencijalnoj trudnoći. Razgovor o vašem zdravlju, lijekovima, prehrani i svim faktorima rizika može vam pomoći da odaberete najzdravije opcije tokom prvih nekoliko mjeseci fetalnog razvoja u trudnoći. Zapamtite, ako ste žena u fertilnoj dobi, trebate unositi 400 mikrograma folne kiseline dnevno PRIJE nego što zatrudnite, kako biste spriječili oštećenja neuralne cijevi.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave