Sve što trebate znati o trudnoći s blizancima

Sve što trebate znati o trudnoći s blizancima

Saznanje da ste trudni sa blizancima je uzbudljivo i neodoljivo!

Kao i kod svih trudnoća, možete pomoći u ublažavanju svih strahova tako što ćete se pobrinuti da vi i vaš partner budete obrazovani i informisani o dvostrukoj trudnoći. U nastavku smo naveli neke od ključnih tačaka i glavne razlike u vezi trudnoće blizanaca i pojedinačne trudnoće.

Zapamtite, ako ste informisani i razumijete šta se događa vašem tijelu i zašto – to će vam pomoći da uklonite strah i ohrabrite se. Pogledajte naš Ultimativni prenatalni program Birth Beat kako biste saznali sve što trebate znati u pripremi za rođenje.

Kako se dešavaju trudnoće s blizancima?

Postoje dvije vrste blizanaca: dvojajčani i identični

Trudnoće identičnih blizanaca javljaju se kada se oplođeno jaje razdvoji na pola i stvori dva genetički identična embrija. Ovisno o tome kada se to dogodi, bebe mogu dobiti vlastitu gestacijsku vrećicu i posteljicu ili, ako se razdvoje kasnije, dva embrija mogu dijeliti vrećicu, a u nekim slučajevima i posteljicu. Ovakve trudnoće događaju se sasvim slučajno – ne možete naslijediti gen zbog kojeg ćete vjerojatno imati identične blizance.

Dvojajčane trudnoće nastaju kada dvije odvojene sperme oplode dva odvojena jajašca. To znači da su dva embriona  jednako jedinstvena kao i svaki drugi, jedina stvar koju zajednički dijele je maternica u isto vrijeme! To je tip dvostruke trudnoće koja se može odvijati u porodicama; neke žene imaju veću vjerojatnost da istovremeno oslobode dva jaja.

Postoji nekoliko faktora koji mogu utjecati i povećati šanse za trudnoću blizanaca, uključujući:

Ako ste stariji od 45 godina, vaša šansa da imate blizance povećava se na 17%.

Prolazak kroz tretman neplodnosti pri čemu se lijek koristi za stimuliranje jajnika, čime se povećavaju šanse da se dva jajašca oslobode. Žene koje se podvrgavaju IVF-u također imaju veće šanse za blizance, jer se općenito više od jednog embrija nalazi u maternici.

Žene s većim BMR-om (bazalnim metabolizmom) imaju veće šanse za dvostruke trudnoće, iako ironično može biti teže zatrudniti.

Još jedna zanimljiva statistika – žene koje su u top 25. postotku za visinu imaju veću vjerojatnost da imaju blizance. Priroda misli da je malo više mjesta za dvoje možda ?!

Kako znate da nosite blizance?

Neće biti načina da se sa sigurnošću zaključi da nosite blizance dok ultrazvuk ne potvrdi da postoje dvije bebe!

Međutim, postoji nekoliko znakova i simptoma mnogih iskustava mama s blizancima koji mogu ukazivati na više od jednog djeteta u tim ranim sedmicama. Ako ste upravo otkrili da ste trudni i želite znati postoje li neki rani znakovi da u prvih nekoliko sedmica nosite blizance – čitajte dalje!

Uobičajeni simptomi trudnoće često se mogu pojaviti ranije ili su izraženiji u dvostrukoj trudnoći. To je zato što vaše tijelo ne raste samo za jednu bebu nego za dvije, što znači dvostruko više energije koja se koristi, dvostruko više korištenog prostora (veći stomak ranije!) I češće veći nivo hormona trudnoće.

Česti simptomi trudnoća s blizancima mogu uključivati:

Ekstremna jutarnja mučnina – jutarnja mučnina je uobičajena pojava, pogotovo u prvih 12 sedmica. Međutim, trudnice s blizancima često navode da se osjećaju veoma mučno i loše.

Netolerancija na hranu – uobičajena je i pojava određenih namirnica koje obično volite kada ste trudni, ali posebno u slučaju trudnoće blizanaca. Hrana na koju mame reaguju uključuje isključivo; meso, riba, kafa i zeleno povrće.

Veoma mekane grudi – opet, vrlo često, ali izraženije kod slučaja blizanaca

Više umora nego inače

Prikazuju se ranije nego inače – iz očiglednih razloga da rastu dvije bebe, a u nekim slučajevima i dvije placente.

Potrebno je češće jesti

Veća brzina otkucaja srca u mirovanju – vrlo je uobičajeno da se broj otkucaja srca u mirovanju tokom trudnoće povećava, ali je još češći kod blizanaca.

Visok nivo HGC-a – to je hormon koji se testira u testovima trudnoće i većina (ali ne u svim slučajevima) žena koje su trudne s blizancima imat će viši nivo od normalnog nivoa ovog hormona.

 

Postoje li veći rizici u trudnoći s blizancima?

Budući da postoji više od jedne bebe, postoji više varijabli, tako da neizbježno postoji veći nivo rizika povezan s trudnoćom blizanaca.

Postoje veći rizici za majku, kao što je veća vjerojatnost od sljedećih problema vezanih uz zdravlje trudnoće kao što su:

  • Visoki krvni pritisak
  • Gestacijski dijabetes
  • preeklampsija
  • Gastrointestinalni problemi kao što je zatvor
  • Veća je vjerojatnost da će biti potreban c-odjeljak
  • Rani simptomi poroda dovode do mirovanja
  • Poslijeplodna depresija i anksioznost
  • Postoje i dodatni rizici za bebe kao što su:
  • Pobačaj
  • Rani porod

Kada otkrijete da imate blizance, postoje stvari koje možete učiniti kako biste osigurali smanjenje rizika. Redovita, kvalitetna prenatalna neja važna je, a uz to;

Odmarajte

U vama raste ne jedan nego dva čovjeka! Za to je potrebna ogromna količina energije, tako da ako postoji način možete raditi u dodatnim pauzama i spavati po danu – to učinite!

Dobro jedite

Sva energija koju vaše tijelo koristi za uzgoj dvije beba (i u mnogim slučajevima, dvije placente) mora biti zamijenjena, tako da trebate osigurati da jedete odgovarajuće količine za potporu trudnoće. Lakše je reći nego učiniti kad se osjećate mučnije nego inače, znamo! Radite sa svojim doktorom na tome kako biste bili sigurni da jedete dovoljno ispravne hrane jer će vaše tijelo imati jedinstvene prehrambene potrebe za to vrijeme.

Pokušajte ostati aktivni

Važno je pokušati i ostati što aktivniji, provodeći svoje svakodnevne rutine što je duže moguće. Lagana do umjerena tjelesna aktivnost korisna je za vas i vaše bebe, stoga činite ono što se osjećate ugodno. Kao i kod bilo koje trudnoće, uvijek se posavjetujte sa svojim doktorima i / ili babicama kako biste bili sigurni da je ono što radite sigurno za vas i vašu trudnoću.

Unosite mnogo vode

Biti dehidriran može biti uzrok prijevremenog porođaja, što je veći rizik u trudnoći blizanaca. Budite sigurni da pijete puno vode tokom cijelog dana, iako ćete se možda željeti opustiti u posljednjih nekoliko sati prije spavanja kako biste izbjegli previše nepotrebnih odlazaka u toalet tokom noći (što će se ionako vjerojatno dogoditi!).

Biti trudna s blizancima može biti naporno i velika stvar, pogotovo kada prvi put saznate, ali nema potrebe za pretjeranom zabrinutošću. Dok trudnoća s blizancima može doći s nekim dodatnim rizikom i razmatranjima, uz dobru prenatalnu njegu, obrazovanje i pripreme, možete uveliko smanjiti mnoge od tih rizika.

Jesu li potrebne bilo kakve dodatne provjere ili ispitivanja?

Općenito, budući da postoji više rizika povezanih s trudnoćom blizanaca, radit ćete više testova. Vjerojatno ćete imati češće skeniranje od uobičajene trudnoće, pogotovo u posljednjih nekoliko sedmica kako biste pratili rast blizanaca (provjera kako bi se osiguralo da rastu znatno brže od drugih), te također provjeriti njihovo pozicioniranje koje će utjecati na razvoj blizanaca. Također da s eprovjeri vaša sposobnost prirodnog rađanja.

Je li normalan vaginalni porod još uvijek moguć kad imate blizance?

Kratak odgovor je da, moguće je imati vaginalni porod kada imate blizance. To dolazi uz više varijabli tako da postoji veća vjerojatnoća da vaš doktor preporučiti carski rez.

Postoje mnogi faktori koji će utjecati na to možete li imati vaginalni porod. To može uključivati vaše zdravlje, bez obzira ste ranije rađali na carski rez, zdravlje beba i položaj beba.

Imajte na umu da se do trećine blizanaca rodi vaginalno, tako da samo zato što imate blizance ne znači automatski da trebate rađati na carski rez. Najbolje je da budete spremni za sve mogućnosti, da se obrazujete o svojim mogućnostima i budete spremni da vaše rođenje ne ide uvijek prema planu – baš kao i kod pojedinačnih trudnoća.

Rađaju li blizanci prije i jesu li oni manji od “normalnih” beba?

Prosječna dužina trudnoće blizanaca je 35 sedmica, za razliku od 39 sedmice za jednoplodne trudnoće. Manje od polovine trudnoća blizanaca trajat će više od 37 sedmica.

Iz tog razloga, blizanci su često manji od samo jedne bebe. Zanimljivo je da su blizanci obično prosječne veličine do otprilike 30 sedmica. Nakon toga počinju usporavati u odnosu na kada je samo jedna beba, jer se takmiče za više hranjivih tvari.

Blizanci su izloženi većem riziku od preranog rođenja zbog mnogih razloga, uključujući veću vjerojatnost spontanog prijevremenog porođaja i komplikacije koje zahtijevaju da se bebe rode ranije. Budući da se blizanci često rađaju rano ili prerano, vjerojatnije je da će zahtijevati posebnu njegu, što znači duži boravak u bolnici i dodatno praćenje. Vaš doktor može o tome dalje razgovarati s vama na temelju vaše  situacije.

Je li moguće dojiti blizance?

Da!

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave