Sve što trebate znati kada želite ostati u drugom stanju

 

Sve što trebate znati kada želite ostati u drugom stanju

To može biti srceparajuće i frustrirajuće iskustvo za vas i vašeg partnera

Začeće u teoriji zvuči jednostavno. Imaj odnos sa svojim parnterom i napravite bebu. Ali zamišljanje nije uvijek tako jednostavno. To može biti srceparajuće, frustrirajuće iskustvo za vas i vašeg partnera. I dok vam ne možemo tačno reći zašto možda imate problema s trudnoćom, nadamo se da će ove činjenice o pokušaju začeća pomoći.

Baby Making 101

Krenimo redom. Neka vaše tijelo bude spremno za rast bebe. Evo jednostavne liste onoga što treba prvo da uradite.

Priprema za trudnoću

Posjetite svog doktora na zakazanom sastanku (ili jednostavno budite sigurni da ste općenito dobrog zdravlja). Provjerite da li su vaše vakcine ažurne, da niste dužni da dobijete PAP bris, da ste fizički spremni za ono što dolazi.

Ako ste na nekim lijekovima, vi i vaš doktor ćete morati razgovarati o tome šta učiniti u vezi s tim. Možda ćete htjeti odustati od njih prije nego što zatrudnite. U drugim slučajevima najbolje je da vi i beba ostanete na lijekovima za vrijeme trudnoće.

Odustanite od nekvalitetne hrane uključujući procesiranu hranu, šećer i škrob.

Prestanite uzimati kontracepcijske pilule. Ako koristite neki drugi oblik prevencije trudnoće, onda ćete morati da zakažete sastanak da bi se to uklonilo. Dobra ideja je da se dozvoli jedan normalan period prije nego što pokušate da zatrudnite samo da biste vratili svoje tijelo na pravi put.

Ukinite nezdrave navike – pogotovo pušenje i alkohol. Ne postoji bolji razlog da prestanete piti od zdravlja vaše bebe.

Uzmite u obzir uzimanje suplemenata poput prenatalnih vitamina ili suplemenata s folnom kiselinom.

Za neke, odluka o osnivanju porodice nije bila planirana i mogla bi doći kao ogroman šok. Niste bili kod doktora. Niste počeli piti multivitaminske pilule. Niste čak ni ograničili unos kofeina. Uredu je. Ova kontrolna lista nije obavezna i šanse su da će sve biti sasvim u redu čak i ako ste imali nekoliko pića pre nego što ste bili pozitivni na trudnoću.

Sve je u ovulaciji

Pozitivan test na trudnoću – šta je slijedeće?

Postoji velika razlika između seksa i pokušaja začeća. Naravno, to dvoje idu ruku pod ruku i ponekad uspijete da začnete čak i bez pokušaja. Ali, kada se trudimo da napravimo bebu, sve se vrti oko vremena.

Može pomoći ako pratite ovulacije.

Do ovulacije dolazi kada se zrelo jaje oslobodi iz jednog od vaših jajnika i gurne u jajovod kako bi postalo spremno za oplodnju. Većina žena ovulira svakog mjeseca, oko 14. dana ciklusa (ako imate 28-dnevni ciklus). Neke žene imaju duže cikluse, neke imaju kraće, a neke ne ovuliraju svakog mjeseca, što čini cijelu stvar malo zbunjujućom.

Pa kada je najbolje vrijeme da imate seks? Jedanaestog do četrnaestog dana vašeg ciklusa. Ovo može dovesti do ovulacije i omogućava najbolje šanse da će sperma doći do jajeta. Ali seks tokom cijelog mjeseca neće odmoći.

Pokušajte i drugačije pozicije. „Reverse cowgirl, doggie style i spoon sex“ navodno su dobre poze za „pravljenje bebe“. Ne možemo proturječiti nauci!

12 mjeseci bezuspješno – šta sad?

Ako ste 12 mjeseci pokušali zatrudniti bez sreće, zakažite sastanak s vašim doktorom. On ili ona mogu vam pomoći da odlučite šta dalje. Ali evo nekoliko opcija:

Operacija

Jedna od stvari koje će vaš doktor provjeriti je da je vaša „oprema za pravljenje bebe“ u dobrom radnom stanju. Stanja kao što su PCOS (uvećani jajnici sa malim cistama), endometrioza (tkivo koje normalno oblaže matericu raste van materice), i fibroide (izrasline u materici) mogu izazvati komplikacije sa plodnošću. Operacija  može pomoći kod ovih problema.

Lijekovi

Postoji nekoliko lijekova koji mogu pomoći pri pokušaju začeća, ali vaš doktor će moći odrediti šta je dobro za vas. Klomifen citrat, metformin, bromokriptin i rekombinantne FSH injekcije kao što su Gonal F ili Puregone mogu se koristiti za pomoć u problemima ovulacije.

Postoje i lijekovi bez recepta kao što su Elevit, ulje jetre bakalara i vitamini koji mogu ili ne moraju pomoći u povećanju vaših šansi.

Biljni suplementi koji su predloženi da pomognu prilikom pokušaja začeća uključuju list crvene maline, list koprive, maslačak, lucerku, crvenu djetelinu i maku.

In-Vitro oplodnja (IVF)

IVF

To je najskuplji, ali i najefikasniji tretman za plodnost. IVF se vrši pomoću ICSI (intracitoplazmatska injekcija sperme), što omogućava embriologima da odaberu pojedinačnu spermu koja se ubrizgava u jajašce. Svaki ciklus IVF-a traje otprilike četiri do šest sedmica, i, nažalost, kao i običan način pokušaja da se zatrudni, može dovesti do negativnog testa na trudnoću na kraju i više frustracije, boli i ljutnje.

Komplementarna i alternativna medicina (CAM)

I akupunktura i joga su predložene kao prirodniji način da se zatrudni. Akupunktura može pomoći da se poveća protok krvi u karlici, broj spermija i kvalitet jaja za žene. Joga može pomoći izgraditi pozitivnu energiju, osloboditi se stresa i, nadajmo se, doprinijeti povećanju protoka krvi.

Ne zaboravite, niste sami.

Test za trudnoću

Kad pričamo o prirodnom začeću, sreća nije na našoj strani. Jedan u šest parova imaju problem sa začećem. Nedavne studiji pokazuju da 25-godišnjakijnje imaju samo 18% šanse da zatrudne u prva tri mjeseca pokušaja. Za 40-godišnju ženu taj broj se smanjuje na 7 posto.

Dakle, ako imate problema, zapamtite da postoje bezbrojni drugi parovi koji prolaze kroz istu stvar. Pronađite grupu za podršku; održavajte komunikacijsku liniju otvorenom sa svojim partnerom koji se vjerojatno osjeća usamljeno i frustrirano. I ostanite pozitivni. Dok je pravljenje bebe prirodna stvar, to se ne događa uvijek prirodno.

Sretno!

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave