Strah kao prepreka začeću

Strah kao prepreka začeću

Nesvjesni uzroci mogu biti praćeni i ozbiljnim zdravstvenim problemima

Kad je riječ o neplodnosti, odnosno teškoćama sa začećem, ako su oba partnera zdrava, naglasak se stavlja na sve one nesvjesne uzroke.

Pri planiraju trudnoće i začeća, parovi zanemare svoje strahove kao moguću prepreku. Ipak, česta prepreka začeću su strahovi poput pitanja kakvi ćemo biti kao majka ili otac. Parovi koju su preživjeli pobačaj vrlo je moguće da osjećaju strah od nove trudnoće. Razne druge traume ili negativno razmišljanje mogu da utječu na začeće. Kod određenog broja žena postoji naslijeđeni strah od poroda. To obično znači da, ako je majka preživjela traumatično porođajno iskustvo, i Vi danas osjećate strah od trudnoće. Strah može i da nastane od negativanog stava prema seksualnosti i ženstvenosti. Također, stanje u kojem se žena boji trudnoće se naziva tokofobija.

Strah od trudnoće i poroda

Strah od trudnoće i poroda je stanje poznato kao tokofobija (italic). Nažalost sve je veći broj žena koji pate od tog straha od trudnoće i poroda. Kao jedan od razloga zbog kojeg dolazi do porasta tokofobnih žena navodi se što se u medijima o porodima uglavnom priča negativno. Često se govori o lošim iskustvima, traumama te lošim uslovima. Malo se prikazuju ona lijepa iskustva žena tokom trudnoće i poroda. Ženama često nedostaje dobra edukacija o tome što sve tijelo može te koje im se sve mogućnosti pružaju da bi im se olakšala trudnoća i porod.

Savjeti

Ako se Vaš strah veže za odnos s roditeljima i primijetili ste da često sebi govorite „Moja mama/moj tata nije baš roditelj za primjer.  Strah me da ću biti poput njih“ (italic) , pokušajte sebi reći glasno: „Bit ću onakva majka/otac kakva želim biti (italic)“. Ako niste sigurni hoćete li biti dobar roditelj i imate nedoumice, nastojte se dodatno edukovati. Pročitajte nekoliko knjiga i pretražite internet. Također, možete o roditeljstvu razgovarati s nekim iz Vašeg okruženje kome se divite i čiji stil roditeljstva potpuno podržavate. Zasigurno, i stučna pomoć je neohodna da bi se otklonili Vaši strahovi.

Ako ste doživjeli traumatično iskustvo pobačaja, zasigurno je priustna velika doza straha u Vama.  Ipak, vrlo je važno da sebi kažete da nije vaša krivica. Sigurno imate mnogo pitanja u glavi poput onih da li si mogla učiniti nešto da zaštitiš bebu, ali ništa od toga nije Vaša krivica jer nad time nemate kontrolu.  Porazgovarajte sa stručnom osobom kako bi se oslobodili svojih strahova.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave