Šta je implantacijsko krvarenje

Otprilike trećina žena doživi implantacijsko krvarenje u prvih nekoliko sedmica trudnoće. Evo šta je to – i trebate li se brinuti.

Šta je implantacijsko krvarenje?

Implantacijsko krvarenje je potpuno normalno i javlja se otprilike pet do 12 dana nakon začeća, nakon što je sperma oplodila jajnu ćeliju i novonastali embrion nastavlja putovanje kroz jajovod i u maternicu.

Do ovog trenutka, unutarnja sluznica maternice već se počela zgušnjavati kako bi podržala bebu – ako nema embrija, ova sluznica postaje menstruacija. S druge strane, ako postoji embrij, on se veže za ovu sluznicu i, kako se to dogodi, male krvne žile u sluznici mogu pući. Ova krv može izaći iz maternice, a zatim i iz vagine, a to se naziva implantacijskim krvarenjem.

Znakovi i boja implantacijskog krvarenja

Krv implantacijskog krvarenja je obično ružičasta ili smeđa, ali može biti i crvena. Može se pojaviti na jednom mjestu na donjem vešu ili bi krvarenje moglo potrajati nekoliko dana. Za većinu žena obično je puno lakše od menstruacije. Možete dobiti i blage grčeve kod implantacijskog krvarenja.

Ako pokušavate zatrudnjeti, čekanje između trenutka kada mislite da ste ovulirali i očekivanog datuma sljedeće menstruacije – često se naziva dvosedmičnim čekanjem – može biti ispunjeno nervoznim uzbuđenjem i puno čekanja i traženja znakova. Ako pažljivo pratite menstruaciju, vjerojatno ćete primijetiti implantacijsko krvarenje nekoliko dana prije nego što bi pravo krvarenje trebalo stići. Ali ako ne pratite, ako vam menstruacija nije konzistentna, ili ako je vaš normalni ciklus kraći od 28 dana, postoji velika vjerovatnoća da će doći do zabune.

Neke žene imaju vrlo lagane menstruacije. Neke žene ionako imaju lagano krvarenje usred ciklusa. Također, mnoge žene ne prate kada će im doći menstruacija, pa će vidjeti malo krvarenja i reći, oh, u redu, to je moja menstruacija.

 

Da li bih trebala biti zabrinuta zbog implantacijskog krvarenja?

Dobra vijest je da vas implantacijsko krvarenje ne treba brinuti. Zapravo, za mnoge žene to bi mogao biti radostan prvi znak trudnoće. Ako mislite da ste doživjeli implantacijsko krvarenje, najbolje je pričekati nekoliko dana, a zatim napraviti test na trudnoću. Sretno!

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave