Savjeti za njegu kože u trudnoći

Savjeti za njegu kože u trudnoći

U razvoju strija veliku ulogu ima vremenski period u kojem se volumen tijela povećava

 

Dr. Dinko Kaliterna, specijalista dermatovenerologije, Poliklinika Poliderma d.o.o – Ulica grada Vukovara 284d, Zagreb

 

 Trudnoća, koliko god bila lijepa nažalost, ostavlja trag na tijelu žene. Za tijelo žene, trudnoća i porod su najveći izazov ali i opterećenje. Kako bi trudnoća prošla što bezbolnije i bez tragova, potrebno je kožu i tijelo na to pripremiti. Svaka žena morala bi ući u trudnoću pripremljena, u smislu da je jačala mišiće male zdjelice što omogućava izrazito lak porod, bolji seksualni život i sprječava nekontrolirano mokrenje u menopauzi.

Najveći izazov za kožu u trudnoći predstavlja rastezanje, zbog čega koža u trudnoći puca, te nastaju strije. Do rastezanja kože dolazi zbog povećanja tjelesne težine i volumena. Ako je rastezanje naglo, koža puca i nastaju strije. Zato je potrebno kontrolirati debljanje u trudnoći. U razvoju strija veliku ulogu ima vremenski period u kojem se volumen tijela povećava, čime se mjeri intezitet pucanja kože i nastanka strija. Primjerice, veće su šanse za nastanak strija ako u kratkom roku kilaža poraste za 5kg, nego umjereno za 15 kg..

Osobito rizičnu skupinu među ženama za razvoj strija čine trudnice koje imaju kapilare, tj. vene na nogama, te postojeće strije. Vrlo je važno paziti da se ne debljate prekomjerno. Najgore je naglo debljanje jer dolazi do nekontrolirano brzog rastezanja kože. Potrebno je paziti da se debljate postupno jer se tad koža pripremi na rastezanje. Kod naglog debljanja, koža se ne može pripremiti i zato puca uz nastajanje strija. Idealno je u trudnoći dobiti oko 12 kg, max 15 kg. Najveća opasnost je zadnjih mjesec do dva prije poroda jer dijete naglo raste te se brzo rasteže koža zbog povećanja trbuha.

Većina žena radi veliku grešku jer počne koristiti sredstva za prevenciju strija prekasno. Primjerice u 6. ili 7. mjesecu trudnoće ne dobiju ni jednu striju te se opuste i ne koriste preventivno ulje. Potrebno je započeti s pripremom kože odmah na samom početku trudnoće te kožu postupno pripremati. Jako je bitna hidratacija kože i obnova kože koja mora biti iznutra i izvana potaknuta radom organizma. Potrebno je jesti minimalno 3 do 4x tjedno ribu ili meso uz što više svježeg voća i povrća. Izbaciti kruh i tjesteninu te posebno šećer, mlijeko i mliječne proizvode. Piti barem 2 do 3 l vode. Savjetuje se jesti hranu bogatu vitaminom C, sumporom, bakrom i cinkom.

Ishrana u trudnoći

Isto tako se mogu uzimati tablete navedenih dodataka prehrane. Sumpor se može uzimati u obliku praha ili MSM tableta. Navedeni dodaci prehrani su posebno važni za jačanje kolagena. Kako se koža rasteže, potrebno je dubinski nahraniti kožu da ne popuca. Uloga dodataka prehrani veoma je važna za dobar rad organizma, koji se odražava na stanje naše kože. Ulje B4 ima ulogu da nahrani i ojača kožu.

Glavni sastav ulja B4 čine najkvalitetnija ulja koja najefikasnije hrane, njeguju i obnavljaju kožu. Cilj ulja B4 je prevencija razvoja strija i ublažavanje novonastalih strija. Nije moguće 100% spriječiti niti ukloniti strije ali se može dosta pomoći ako se držite navedenih uputa. Najbitnije je odmah započeti redovitom primjenom ulja B4, barem 2x dnevno na mjestu razvoja strija, a to su najčešće regije grudi, trbuha, bokova, bedara i stražnjica. Dodatnu pomoć čini kombinacija ulja B4 i losiona Body repair. Ulje B4 čini veliku pomoć u prevenciji razvoja strija i njihovom ublažavanju te je provjereno njegovo djelovanje primjenom na više od 1000 trudnica. Ulje se koristi i nakon poroda kao njega za oporavak kože i ublažavanje strija.

 

Dinko Kaliterna rođen je 1971. u Splitu, gdje je završio medicinsku školu. Medicinski fakultet u Zagrebu upisao je 1990. godine, a diplomirao je 1996. godine. Stažiranje obavlja u K.B. Merkur u Zagrebu i nakon završetka državnog ispita 1997. godine završava vojni rok koji je proveo radeći kao doktor.

Specijalizaciju iz dermatovenerologije započinje 2000. godine na Zavodu za dermatologiju i spolne bolesti Šalata. Tokom specijalizacije boravi i radi ukupno 6 mjeseci profesionalnog usavršavanja na visoko cijenjenim klinikama za dermatovenerologiju, a 2002. upisuje poslijediplomski studij dermatovenerologije. Godine 2004. dr. Dinko Kaliterna osniva polikliniku Poliderma. Autor je i koautor brojnih stručnih članaka.