Rast kose u trudnoći

 Poput mnogih simptoma trudnoće, uključujući jutarnju mučninu i akne, povećan rast dlaka može biti proizvod raznih hormona u vašem tijelu.

Vjerovatno ste primijetili promjenu na kosi otkako ste trudni. Ako ste sretni, to znači da vam je kosa sjajnija, gušća i ljepša nego ikada. Za druge, to bi moglo značiti da vam je kosa mrtvija i beživotnija nego ikad prije. Ipak, drugim ženama to nije problem i više se fokusiraju na rast dlaka po ostalim dijelovima tijela i već se pripremaju na lasersko uklanjanje dlaka.

Šta se dešava?

Zašto sve te nove dlake? Ako ste pomislili na hormone, u pravu ste. Poput mnogih simptoma trudnoće, uključujući jutarnju mučninu i akne, povećan rast dlaka može biti proizvod raznih hormona u vašem tijelu.

Vaša kosa normalno prelazi iz aktivne faze rasta u fazu mirovanja. Skoro 90% dlaka na glavi raste aktivno do 1 cm u periodu od jednog mjeseca, u dužini od 6 godina. Ostalih 10% ostaju u fazi mirovanja dva do tri mjeseca prije ispadanja.

U toku trudnoće povećanje nivoa hormona uzrokuje fazu mirovanja većeg dijela vaše kose, zbog čega kosa izgleda gusto. Za mnoge žene ovo je ostvareni san. Ipak, za druge mame višak proizvodnje hormona  uzrokuje povećani rast dlaka ne samo na glavi, već i na drugim dijelovima tijela.

Ove dlake se uglavnom pojavljuju na licu, iznad usana, na bradi i obrazima. Međutim, mogu se pojaviti i na prsima, leđima, stomaku i rukama. Razumljivo je ako se žene zbog toga osjećaju nesigurno.

Da li postoji razlog za brigu?

Koliko god se čini alarmantno da vam dlake rastu na neobičnim mjestima, najčešće ne postoji razlog za brigu. Iako se povećani rast kose čini sličnim hirzutizmu, to nije ista bolest.

Hirzutizam

Hirzutizam je bolest koja uzrokuje neproporcionalni rast grubih i tamnih dlaka. Bolest može biti uzrokovana genetički ili zbog abnormalnosti endokrinog sistema, poput sindroma policističkih jajnika i Cushing-ovog sindroma.

Hirzutizam se također može razviti zbog nekih lijekova koji utječu na vaše hormone, poput testosterona i androgenskih steroida.

Pored povećanog rasta dlaka, simptomi hirzutizma također uključuju produbljenje glasa, smanjenje grudi i povećanje mišićne mase, rast genitalija i neregularni menstruacioni ciklus.

Zavisno od uzroka hirzutizma, bolest se može liječiti na razne načine. Međutim, hirzutizam je najčešće hronična bolest i jednom kada liječenje prestane, ona se vrati. Za razliku od hirzutizma, rast dlaka u trudnoći je trenutačno i najčešće nestane nakon poroda.

 

Promjene  na kosi nakon poroda

Kako se vaši hormoni vraćaju na normalne nivoe, vaša kosa će također početi normalno rasti.

S obzirom da većina vaših dlaka i kose izlazi iz faze mirovanja, činit će vam se kao da vam opada previše kose, pogotovo zato što će ispadati odjednom.

Ako mislite da gubite previše kose ili primijetite nedostatak kose, posjetite svog doktora. Ovo bi moglo značiti da postoji neki medicinski problem ili vam fali vitamina i minerala.

Sada kada vaša kosa ponovo raste normalno, šta će se desiti sa svim dlakama koje su narasle? U većini slučajeva, ona će nestati u roku od 6 mjeseci nakon poroda. U međuvremenu, postoji nekoliko načina da ih se riješite.

U toku i nakon trudnoće, smatra se sigurnim da se brijete i čupate višak dlaka. Iako su izbjeljivanje i depilacija opcije, s ozbirom da se koristi hemija, vjerovatno ih je najbolje izbjegavati dok ste trudni.

Iako je trajno uklanjanje dlaka sigurno, većina žena se ipak odluči da koristi tu metodu nakon poroda, iz sigurnosnih razloga.

Želite lasersko uklanjanje dlaka?

Ne zaboravite da lasersko uklanjanje dlaka košta više od običnog uklanjanja.

Zapamtite, to je ipak trajno uklanjanje dlaka. Ako gledate na duži period, ono se može činiti isplativijim od čupanja dlaka voskom, brijanja i depilacije.

Kako imati zdravu kosu

Evo nekih savjeta kako da vaša kosa uvijek izgleda odlično:

  • Hranite se ispravno, unosite puno voća i povrća.
  • Mokra kosa je uvijek osjetljiva, pa se pažljivo brinite o njoj. Koristite široke češljeve koji neće čupati vašu kosu.
  • Ostavite je da se sama osuši kada god je to moguće, i izbjegavajte korištenje proizvoda za stiliziranje poput pegle za kosu.
  • Ako volite koristiti fen, smanjite temperaturu na najmanje.
  • Iako su visoki repovi i pletenice vrlo moderni, oni previše vuku vašu kosu, pa je probajte držati puštenom kada god je to moguće.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave