Rani znak trudnoće: Krvarenje uzrokovano implantacijom

Rani znak trudnoće: Krvarenje uzrokovano implantacijom

Dešava se 6 do 12 dana nakon začeća i mogli biste ga zamijeniti regularnom menstruacijom

Ako uočite blago krvarenje, manje roza ili smeđe fleke, na vašem donjem vešu i mislite da biste mogli biti trudni, to bi moglo biti krvarenje uzrokovano implantacijom odnosno usađivanjem. To se dešava 6 do 12 dana nakon začeća i mogli biste ga zamijeniti regularnom menstruacijom.

To je zapravo rani znak trudnoće. Nije opasno i ne treba vam liječenje.

Obilno krvarenje, više od tipične menstruacije, je uzrok za brigu, s druge strane. Kontaktirajte doktora ako vam se ovo dešava i ako uz to imate povišenu temperaturu, hladno vam je a grčevi postaju sve jači.

Uzrok

Nakon što sperma oplodi jaje, ona postaje embrion. Onda putuje do materice, gdje se spaja sa zidovima. Ponekad, kako se embrion zalijepi, to uzrokuje blago krvarenje. Ovo ne stvara nikakve probleme bebi koja će se razviti.

Simptomi

Krv može biti blijeđe boje i slabijeg toka, za razliku od uobičajene menstruacije. Blagi grčevi su česti.

Ovo krvarenje često se dešava prije nego što krenu jutarnje mučnine.

Tretman

Prestat će samo od sebe. Ako ste zabrinuti da ste previše iskrvarili, pozovite svog doktora.Možda će htjeti znati koliko ste krvi vidjeli i koje je boje bilo.

Drugi uzroci krvarenja

Trudne žene mogu krvariti iz drugih razloga, osim implantacije. Ako je obilno krvarenje bez boli ili grčeva, pozovite doktora.

Ako ste trudni i vidite krv, uzrok bi mogao biti:

Seks. Ovo se ponekad dešava u početnim fazama, iako se može desiti u bilo kojem trenutku u trudnoći. Mogu se okriviti i hormonalne i fizičke promjene. Trebalo bi samo od sebe prestati.

Ektopična trudnoća. Dešava se kada se embrion zakači za vanjski dio materice. Možda ćete imati krvarenje uz bolove i grčeve. Opasno je, pa biste odmah trebali vidjeti svog doktora.

Pobačaj. Oko 15% poznatih trudnoća završe u toku prvog mjeseca. Većina žena krvari i ima grčeve poslije toga. Odmah pozovite doktora ako znate da ste trudni, a imate ove simptome.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave