Prvih osam sedmica: Saznajte šta vam se događa kad ste trudni

 

Prva stvar koju žene primijete je da im kasni menstruacija. Najsigurniji način da saznate jeste  li trudni je uzimanje testa za trudnoću.

 

Vaše sedmice trudnoće počinju se brojati od prvog dana vaše zadnje menstruacije. To znači da u prvih 2 sedmice vi zapravo niste trudni, vaše tijelo se priprema za ovulaciju odnosno otpuštanje jaja iz vaših jajnika.

 

Vremenski okvir vaše trudnoće je:

Prvi dan: prvi dan vaše menstruacije

14. dan (ili malo prije ili poslije, zavisno koliko vam traje menstrualni ciklus): ovulirate u toku 24 sata ovulacije, jaje je oplođeno spermom ako ste imali seksualni odnos u zadnjih nekoliko dana bez kontracepcije

Otprilike 5-6 dana nakon ovulacije, oplođeno jaje se povezuje sa zidovima materice – to se zove implantacija. Sad ste trudni

U prvoj ste od prve tri sedmice

Prva stvar koju žene primijete je da im kasni menstruacija.

Najsigurniji način da saznate jeste  li trudni je uzimanje testa za trudnoću. Kad pomislite da biste mogli biti trudni, bitno je doći u kontakt s babicom ili doktorom da započnete njegu u trudnoći (antenatalnu njegu). To možete učiniti pozivajući ginekologa ili ginekologinju ili trudnički odjel u bolnici .

Stvari koje biste trebali imati na umu

U ranim danima i sedmicama trudnoće, možda nećete znati da ste trudni.

Ali možete uraditi par stvari:

Uzimajte 400 mikrograma suplementa folne kiseline dnevno, dok pokušavate zatrudniti, sve do 12. sedmice trudnoće. Uzmite u obzir uzimanje 10 mikrograma suplementa vitamina D.  Izbjegavajte neku hranu da se zaštitite od infekcija.

Najbolje što možete uraditi za bebino zdravlje je ne konzumirati cigarete, niti bilo kakav nikotinski proizvod.  Suplemente možete nabaviti u apotekama i supermarketima, ili vam ih može prepisati ginekolog.  Ako vitamin D ili folnu kiselinu želite uzimati u tabletama, pazite da ne sadrže vitamin A (ili retinol).

 

          Vaša beba u 4. sedmici

U 4. i 5. sedmici rane trudnoće, embrion raste i razvija se u materici.

Vanjske ćelije uzimaju tvari iz majčine krvi. Unutrašnje ćelije se formiraju prvo u dva, pa onda u tri sloja. Svaki od slojeva narast će u različite dijelove bebinog tijela:

  • Unutrašnji sloj postaje sistem za disanje i digestivni trakt, uključujući pluća, stomak, crijeva i mjehur.
  • Srednji sloj postaje srce, krvni sudovi, mišići i kosti
  • Vanjski sloj postaje mozak i nervni sistem, sočivo očiju, caklina zuba, koža i nokti

U ovim ranim sedmicama trudnoće, embrion se zakači za žumančanu kesicu koja pruža hranjive tvari.  Nekoliko sedmica poslije, posteljica se u potpunosti formira i preuzima prenos hranjivih tvari do embriona. Embrion je okružen kiselinom u amnionskoj vreći. Vanjski sloj ove vreće se razvija u posteljicu. Ćelije iz posteljice rastu duboko u zidu materice, uspostavljajući bogate izvore krvi. Uz pomoć ovoga, beba dobija kiseonik i hranjive tvari koje su joj potrebne.

4. sedmica trudnoće za mame

Začeće se najčešće dešava oko 2 sedmice nakon vaše zadnje menstruacije, otprilike kada ovulirate.

U prvih 4 sedmice trudnoće, vjerovatno nećete primijetiti nikakve simptome.

Prva stvar koju većina žena primijeti je kašnjenje menstruacije, ili neke druge simptome, poput osjetljivih grudi.  Većina žena trudnoću potvrdi testom za trudnoću. Možete otprilike znati kad je termin poroda. Ovaj datum može se promijeniti kad budete radili ultrazvuk.

Stvari koje biste trebali imati na umu

  • Šta očekivati na ovom putovanju
  • Postoji pomoć i podrška ako ste tinejdžer
  • Izbjegavajte konzumiranje alkohola kad zatrudnite ili dok pokušavate zatrudniti
  • Kako fizičke i emocionalne promjene u trudnoći mogu utjecati na vaš odnos s partnerom

 

Vaša beba u 5. sedmici

Nervni sistem vaše bebe se već razvija, i osnova za veće organe je već razvijena. U ovoj fazi, embrion je dug oko 2mm.  Srce se formira u obliku tube. Beba već ima neke od svojih krvnih sudova i krv počinje da cirkuliše.

Niz ovih krvnih sudova povezuje bebu i majku, i postat će popčana vrpca.  U isto vrijeme, vanjski sloj ćelija embriona razvija neuralni utor u obliku prazne tube. Ovo će kasnije postati bebin mozak i leđna moždina. Nedostatak na jednom kraju („repu“) neuralne tube dovodi do spina bifide. Nedostaci na kraju „glave“ dovode do anencefalije, kada se kosti lobanje ne formiraju pravilno. Folna kiselina sprječava spina bifidu. Trebali biste je početi unositi čim saznate da ste trudni (ili čak i prije, ako je moguće).

Majka u 5. sedmici

Ovo je vrijeme prve propuštene menstruacije, kad većina žena tek počinje pomišljati da su trudne.  Anatenalna njega (također poznata kao trudnička njega) je njega koju vam pružaju babice ili doktori u toku vaše trudnoće, da budu sigurni da ste vi i vaša beba u najboljem zdravstvenom stanju.

Započinjanje trudničke njege u ranoj trudnoći je bitno ako imate problem sa zdravljem, koji može utjecati na vašu trudnoću, poput problema sa srcem ili plućima, epilepsije, problema s mentalnim zdravljem, dijebetesa ili astme.

Vaš doktor ili babica će vas savjetovati u vezi s uzimanjem lijekova u toku trudnoće, i omogućiti njegu specijaliste ako je to potrebno vama ili vašoj bebi.  Nemojte prestajati uzimati lijekove koji su vam prepisani, dok se ne posavjetujete s doktorom ili babicom.

Stvari o kojima biste trebali razmišljati

Možete sebi napraviti spisak stvari koje trebate uraditi, poput uzimanja folne kiseline i bespletnih pregleda za zubnu njegu. Pričajte s vašom babicom, doktorom ili farmaceutom prije uzimanja ikakvih lijekova koje kupujete u apoteci dok ste trudni, ili bilo kakvih biljnih i homeopatskih lijekova.

 

Vaša beba u 6. sedmici

Do faze kad ste već trudni 6-7 sedmica, razvilo se veliko ispupčenje gdje se nalazi srce i još jedno ispupčenje na kraju glave neuralne tube. Ovo ispupčenje postat će mozak i glava. Embrion je savijen i ima rep, i pomalo izgleda kao pupoljak. U ovoj fazi, srce koje kuca se ponekad može vidjeti na vaginalnom ultrazvuku. Noge i ruke i razvoju postaju vidljive kao mali oticaji. Male rupice sa strane glave postat će uši, a oči će se razviti na mjestima zadebljenja.  Do sada je embrion već pokriven tankim slojem prozirne kože.

Majka u 6. sedmici

Normalno je osjećati razne emocije u trudnoći i svačije iskustvo je drugačije. Zdrava ishrana u trudnoć i sigurne hranjive tvari su bitne za dobrobit vas i vaše bebe. Prestanak pušenja u trudnoći jedna je od najbitnijih stvari koju možete učiniti za dobrobit vaše bebe.

 

Vaša beba u 7. sedmici

Do 7, sedmice, embrion je već narastaio do 10mm od glave do pete. Ovo mjerenje se zove udaljenost tjeme-trtica. Mozak raste brzo, zbog čega glava raste brže od ostatka tijela. Embrion ima veliko čelo, a oči i uši se nastavljaju razvijati. Unutrašnje uho se počinje razvijati, ali vanjsko uho se neće pojaviti za još nekoliko sedmica. Pupoljci udova počinju formirati hrskavicu, koja će se razviti u kosti ruka i noga. Ispupčenja ruka postaju duže a onda se krajevi poravnaju – to će postati šake. Nervne ćelije nastavljaju da se razmnožavaju i razvijaju kako se mozak i leđna moždina (nervni sistem) počinju formirati.

Majka u 7. sedmici

Vaša materica je narasla do veličine limuna u 7. i 8. sedmici.  Vjerovatno se osjećate umorno. Vaša prsa su vjerovatno bolna i povećana, i vjerovatno ćete morati mokriti više nego inače. Neke žene osjećaju mučninu, ili neke druge manje probleme u trudnoći, već nekoliko sedmica u ovom periodu.  Kod većine žena, osjećaj mučnine i povraćanje (jutarnja mučnina) počinje se poboljšavati do 14. sedmice.

Neke infekcije mogu škoditi trudnoći. Bitno je reći doktoru ili babici ako mislite da imate infekciju, da se mogu pobrinuti o vama što je prije moguće.  Možda imate krvarenje ili bolne desni u toku trudnoće. Bitna je dobra higijena usta i regularna zubna njega (besplatna za trudnice), te su najbolji načini za izbjegavanje problema te prirode.

Vaša beba u 8. sedmici

Do perioda 8. sedmice trudnoće, vaša beba se zove fetus, što znači potomak. Noge postaju duže. Različiti dijelovi noga još nisu u potpunosti razvijeni. Trebat će proći malo više vremena prije nego što se razviju koljena, zglobovi, bedra i nožni prsti. Fetus se još uvijek nalazi u amniotičkoj vreći i posteljica se nastavlja razvijati, formirajući strukture koji pomažu posteljici da se zakači za zidove materice.  U ovoj fazi, fetus i dalje uzima hranjive tvari iz žutanjka.

Vaša materica narasla je do veličine limuna. Vjerovatno se osjećate umorno i morate češće urinirati. Vjerovatno će vam kasniti druga menstruacija, ali neke žene dožive blago krvarenje u trudnoći.  Uvijek spomenite bilo kakvo krvarenje vašoj babici ili ginekologu, pogotovo ako se krvarenje nastavi i imate bolove u stomaku.

Stvari koje možete imati na umu:

  • Naučite o infekcijama koje mogu škoditi vašoj bebi, te kako da se zaštitite.
  • Saznajte i o vježbama za trudnice.
  • Napravite i imajte pri ruci listu stvari koje trebate uraditi, radi bolje organizacije.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave