Promjene na kosi u toku trudnoće

Promjene na kosi u toku trudnoće

Da li biste trebali koristiti tretmane za kosu ili je farbati u trudnoći?

Hormonalne promjene u toku trudnoće mogu utjecati na vašu kosu, zbog čega postaje gušća ili tanja. Saznajte više o mogućim promjenama kao i da li biste trebali koristiti tretmane za kosu ili je farbati u trudnoći.

Kosa može postati gušća

Vaša kosa ima prirodni životni ciklus. Svaka dlaka zasebno raste, a nakon 2 ili 3 mjeseca gura je nova dlaka iz te folikule (omotač u obliku cijevi koji okružuje dlaku ispod kože). Ovaj ciklus se mijenja u toku trudnoće.

Mnogim ženama kosa postane gušća otprilike u 15. sedmici trudnoće.

To se ne dešava zato što dlaka postaje deblja, već zato što kosa ostaje duže u fazi rasta, a to znači da manje dlake opada. Ovo se dešava zbog povećanog estrogena.

Kosa može postati tanja

Nekim ženama kosa opada više u trudnoći. To se dešava zbog smanjenja estrogena, a do toga dolazi iz mogućih razloga poput:

  • Prestanka konzumiranja oralnih kontracepcijskih pilula
  • Abortusa, pobačaja ili mrtvorođenja
  • Hormonalnog neuravnoteženja tokom trudnoće.

Također, često se dešava da ženama kosa počne opadati nakon trudnoće, kada se nivo estrogena vrati u normalno stanje. Zbog ovoga dlaka iz faze rasta prelazi u fazu mirnovanja, zbog čega više opada nego inače, do 3 ili 4 mjeseca nakon rođenja djeteta.

Gubitak kose inače nije razlog za brigu, s obzirom da se rast kose vrati u normalno stanje do perioda kada vaše dijete napuni 12 mjeseci.

Da li mogu farbati kosu u trudnoći?

Korištenje farbe nije poznato kao „štetna navika“ u trudnoći koja bi mogla imati loš efekat na rast vaše bebe, s ozbirom da vaša kosa ne upija dovoljno štetnih hemikalija koje mogu utjecati na vaš ili vašu bebu. Količina otrovne hemije u farbi za kosu nije velika.

Međutim, s obzirom da ne postoji dosta istraživanja o korištenju farbe u trudnoći, možda biste trebali odgoditi farbanje dok ne prođe prvo tromjesečje (prvih 12 sedmica trudnoće).

Neke druge stvari koje možete uraditi da smanjite izlaganje hemikalijama u bojama za kosu:

  • Nositi rukavice ako kosu farbate sami
  • Ne držati farbu na kosu duže nego što je potrebno prije ispiranja
  • Farbati kosu u prostoriji koja ima dobru ventilaciju
  • Dobro isprati tjeme nakon nanošenja
  • Pratiti instrukcije na pakovanju farbe
  • Ne miješati različite proizvode
  • Uraditi alergo-test prije nego što ofarbate kosu

Budite oprezni ako koristite druge hemikalije na kosi. Na primjer, neki tretmani za ispravljanje kose sadrže hemijski formaldehid. Iako ne postoji dokaz da može naškoditi nerođenom djetetu, poznato je da je kancerogen i trebao bi se izbjegavati.

Ako niste sigurni, pričajte s vašim doktorom o tome da li je tretman kose siguran za koristiti u toku trudnoće.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave