Proces začeća i zabrinutnosti koje se vežu za ovaj pojam

Proces začeća i zabrinutnosti koje se vežu za ovaj pojam

Začeće je vrijeme kada sperma putuje kroz vaginu, u maternicu i oplođuje jajašce koje se nalazi u jajovodu. Začeće – i na kraju trudnoća – mogu uključivati ​​iznenađujuće složen niz koraka. Sve mora doći na svoje mjesto kako bi se trudnoća mogla desiti.

Pogledajmo pobliže šta je začeće, kada i kako se ono događa i potencijalne komplikacije koje bi mogle utjecati na trudnoću u svakoj fazi.

Začeće se događaju tokom dijela ženskog menstrualnog ciklusa koji se naziva ovulacija. Prvi dan menstrualnog ciklusa doktori smatraju prvi dan ciklusa.  Ovulacija se obično događa oko sredine ženskog menstrualnog ciklusa. To će pasti oko 14. dana u 28-dnevnom ciklusu, ali važno je zapamtiti da čak i normalne duljine ciklusa mogu varirati. Tokom ovulacije, jedan od jajnika oslobađa jaje, koje zatim putuje niz jajovod. Ako je u jajovodu žene prisutna sperma kad se to dogodi, sperma može oploditi jaje. Obično jaje ima oko 12 do 24 sata gdje se može oploditi spermom. Međutim, sperma može živjeti nekoliko dana u ženskom tijelu. Stoga, kada jajnik oslobodi jaje, sperma koja je već prisutna čak nekoliko dana prije, mogla bi je oploditi. Ili, ako žena ima odnos tokom ispuštanja jaja, sperma može oploditi upravo otpušteno jaje. Začeće se svodi na vrijeme, zdravlje ženskog reproduktivnog trakta i kvalitetu muške sperme.

Većina doktora obično preporučuje nezaštićeni spolni odnos počevši od tri do šest dana prije ovulacije, kao i dan kada ovulirate ako želite zatrudnjeti. To povećava vjerovatnost da će spermija biti prisutna u jajovodu kako bi oplodila jajašce kada se oslobodi.

Začeće zahtijeva nekoliko koraka da se podudare. Prvo, žena mora osloboditi zdravo jaje. Neke žene imaju medicinska stanja koja ih sprečavaju da potpuno ovuliraju.

Žena također mora otpustiti jaje dovoljno zdravo za oplodnju. Žena je rođena s brojem jaja koje će imati tokom svog života. Kako stari, kvaliteta njezinih jaja se smanjuje.  Za postizanje i oplodnju jajne stanice također je potrebna visokokvalitetna sperma. Sperma mora proći kroz grlić maternice i maternicu u jajovode kako bi oplodila jaje. Ako čovjekova sperma nije dovoljno pokretna i ne može tako daleko putovati, začeće se ne može dogoditi.

Ženski vrat maternice također mora biti dovoljno fleksibilan da sperma tamo može preživjeti. Neki uvjeti uzrokuju da sperma umre prije nego što dođe ​​do jajovoda. Neke žene mogu imati koristi od tehnologije potpomognute reprodukcije kao što su intrauterina oplodnja ili in vitro oplodnja ako postoje problemi koji sprečavaju zdravi spermij da prirodno naiđe na zdravo jaje.

Gdje se događa začeće?

Sperma obično oplodi jaje u jajovodu. To  je put od jajnika do ženske maternice. Jedno jaje traje oko 30 sati u putovanju iz jajnika niz jajovod. Kako jaje putuje niz jajovod, on se nalazi u određenom dijelu koji se zove ampullar-isthmic spoj. Ovdje sperma obično oplodi jaje.

Ako je jaje oplođeno, obično će brzo ući u maternicu i implantat. Doktori nazivaju oplođeno jajašce zametkom.

Nažalost, samo zato što je jajašce oplođeno, to ne znači da će doći do trudnoće.

Moguće je imati oštećene jajovode zbog historije upale zdjelice ili drugih poremećaja. Kao rezultat toga, embrij se može usaditi u jajovod (neprikladno mjesto), što bi uzrokovalo stanje koje se naziva izvanmaternična trudnoća. To izaziva hitnu medicinsku intervenciju, jer trudnoća se ne može nastaviti i može uzrokovati oštćenje jajovoda.

U nekim slučajevima, sluznica maternice nije dovoljno debela za usađivanje. U drugim slučajevima, jaje, sperma ili dio embrija možda nisu dovoljno kvalitetni da bi se uspješno implantirali.

Kako začeće rezultira trudnoćom?

Nakon što sperma oplodi jaje, stanice u embriju počinju  se brzo dijeliti. Nakon otprilike sedam dana, embrij je masa umnoženih stanica poznatih kao blastocista. Ovaj blastocista idealno će se usaditi u maternicu. Kako jaje putuje kroz jajovod prije implantacije, razine hormona progesterona počinju rasti. Povećani progesteron uzrokuje zgušnjavanje sluznice maternice.

U idealnom slučaju, kada oplođeno jajašce stigne u maternicu kao embrij blastocista, obloga će biti dovoljno gusta da se može implantirati.

Sve u svemu, od tačke ovulacije do implantacije, ovaj proces može trajati jednu do dvije sedmice. Ako imate 28-dnevni ciklus, ovo vas doista vodi na 28. dan – obično dan kadapočinje menstruacija. U ovom trenutku većina žena može uzeti test trudnoće kod kuće kako bi vidjeli jesu li trudne.

Testovi trudnoće kod kuće (testovi urina) djeluju reagirajući s hormonom koji je prisutan u vašem urinu poznat kao ljudski korionski gonadotropin (hCG). Također poznat kao “hormon trudnoće”, hCG se povećava kako trudnoća napreduje.

Imajte na umu nekoliko stvari prilikom testa trudnoće kod kuće:

Prvo, testovi se razlikuju u svojoj osjetljivosti. Neki mogu zahtijevati veće količine hCG da bi se dobio pozitivan rezultat. Drugo, žene proizvode hCG u različitim brzinama kada zatrudne. Ponekad test trudnoće može dati pozitivan  jedan dan nakon kašnjenjaciklusa, dok drugi moraju uzeti sedmicu dana nakon propuštenog ciklusa kako bi vidjeli pozitivan rezultat.

Zabrinutost vezana za začeće.

Začeće ne znači uvijek da će se dogoditi trudnoća i da će trajati do kraja.

Ponekad, žena može imati pobačaj u trudnoći prije implantata embrija ili ubrzo nakon toga. Može doći do krvarenja povezanog s pobačajom u vrijeme kada očekuje svoje razdoblje i nikada ne shvaća da je do začeća došlo.

Može se pojaviti nekoliko drugih stanja, kao što je oštećena jajašca. To je kada se oplođena jajašca implantira u maternicu, ali se ne razvija dalje. Na ultrazvuku doktor može vidjeti  praznu gestacijsku vrećicu. Procjenjuje se da je 50 posto svih ranih pobačaja posljedica kromosomskih abnormalnosti. Ako spermija i jaje nemaju 23 kromosoma, embrij se ne može razvijati kako se očekivalo.

Neke žene mogu doživjeti gubitak trudnoće bez poznatog uzroka. To je razumljivo teško za sve uključene. Međutim, to ne znači da žena ne može ponovno zatrudnjeti u budućnosti.

Šta se smatra začećem u IVF-u?

In vitro oplodnja (IVF) je potpomognuta reproduktivna tehnologija koja uključuje korištenje sperme za oplodnju jaja u laboratorijskim uvjetima. To stvara embrij.

Doktor zatim stavlja embrij u maternicu, gdje će se idealno usaditi i doći će do trudnoće.

U slučaju prirodne trudnoće doktori često procjenjuju datum rođenja djeteta. To ne bi bilo tačno za osobu koja prolazi kroz IVF, jer se koncepcija (oplodnja jajašca sperme) tehnički događa u laboratoriju. Liječnici mogu koristiti različite metode za procjenu roka za IVF trudnoću. Često koriste datum kada su jaja oplođena (formiran je embrij) ili kada su embriji preneseni.

U prirodnoj ili potpomognutoj trudnoći važno je zapamtiti da, iako datum dospijeća može dati datum za planiranje, ali veoma malo žena se porodi na planirani datum.

Ako ne zatrudnite nakon godinu dana nezaštićenog odnosa (ili šest mjeseci ako ste stariji od 35 godina), raspitajte se o mogućim uzrocima i tretmanima koji mogu povećati vaše šanse za začeće i trudnoću..

roditelj.ba