Prije nego postaneš majka…

Prije nego postaneš majka…

Prije no što postaneš majka, po prvi puta, kroz tvoje tijelo prolazi mnogo misli, koje te u jednom trenu čine najsretnijom osobom na svijetu, u drugom te pak trenu gurnu u sumnje, hoće li to sve zaista uspjeti.  Briga i osjećaj najveće odgovornosti u životu, pojavljuju se u razdoblju trudnoće kada se pripremaš na dolazak novog člana i nadaš se da si se pobrinula za sve pa i najmanju malenkost.
Buduće majke po običaju počinju pripreme kupujući prvu malu robicu, razne dodatake, nastavljaju sa opremanjem dječje sobice i kupnjom dječjih kolica.
Maša, 27 godišnja trudnica, krenula je u tom smjeru: “Sa partnerom sam već nekoliko mjeseci željela zasnovati obitelj i kada sam napokon ugledala plus na testu za trudnoću, bila sam potpuno ushićena. Prvu kupovinu sam napravila već naredni dan, a kako sam bila tek u 6. tjednu trudnoće od pregleda me dijelilo mjesec dana. Dani su se vukli kao jedan dugačak ponedjeljak, pa sam se nekako zabavila traženjem savršenih dječjih kolica, stola za prematanje i tako dalje. Znam da je bilo rano, ali nisam si mogla pomoći.”
Maša zasigurno nije jedina trudnica koja je tako rano krenula u lov na “dječja blaga”, a ubrzo je shvatila da su njezini prioriteti bili složeni krivim redoslijedom,
“Kada sam vidjela da sve ono što sam prikupila sa ostalim dodacima iznosi približno 2500eur, nisam u prvi mah mogla vjerovati svojim očima! S druge pak strane sve mi se to činilo prihvatljivim, jer je to bilo za moju bebu, kojoj želim pružiti sve najbolje. Potom mi se u 12. tjednu  trudnoće sve preokrenulo naglavačke. Rezultat mjerenja nunhalnog nabora ukazivao je na mogućnost da se moja bebica rodi sa jednom od najčešćih kromosomskih anomalija, u tom su trenutku dječja kolica, dječja sobica i sva ostala robica izgubili svoju vrijednost. Jedino što sam željela bilo je da se moja beba rodi zdrava. Tada sam se po prvi puta srela sa prenatalnim testom NIFTY, kojega mi je preporučila moja ginekologica, objasnila mi je da test plaća sam pacijent i da nakompletnija verzija testa košta 650eur. “
“ 650eur, razmišljala sam. To je pola cijene kolica koje želim kupiti. Kolica koja ćemo koristiti nekoliko mjeseci i koja su duplo skuplja od testa, koji će mi sa visokom pouzdanošću i bez rizika pokazati hoće li se moja beba roditi zdrava i ostati genetski zdrava čitav život. Znate i sami kako je to, zdrav si i želiš sve na svijetu, bolestan si i želiš samo jednu stvar – zdravlje. Tako je bilo i kod mene; željela sam biti potpuno sigurna, i znati hoće li moja beba biti zdrava ili ne, kako bi se u slučaju neke bolesti mogla psihički i fizički pripremiti, potražiti najbolju moguću terapiju koju medicina danas nudi.”
Maša je napravila NIFTY test i rezultate prenatalnog testa dobila je sedmi dan. Test se izvodi vađenjem krvi trudnice, sa pouzdanošću većom od 99% izražava rizik koji dijete u trbuhu ima da se rodi sa nekom od najčešćih genetskih bolesti.
“ Hvala Bogu, rezultati testa su bili odlični i tako sam smireno proživjela preostali dio svoje trudnoće.
Kada se vratim unazad, ne mogu vjerovati da sam u prvim tjednima trudnoće razmišljala o svoj onoj opremi za bebicu, u međuvremenu mi se zdravlje samo po sebi podrazumijevalo, pa na prenatalne testove uopće nisam pomišljala. Znam da je to bila moja prva trudnoća i da o mnogočemu nisam vodila računa, niti bila svjesna, pa tako nisam niti imala dobro posložene prioritete. Sada svakome najprije preporučam da napravi NIFTY test i da se prije svega pobrine za dravlje svoje bebice. Za informaciju o zdravlju svoje bebice roditelji  moraju biti spremni platiti 650eur, puno slušam o tome kako se to budućim roditeljima čini puno. Kada pomislim na sebe – 2500eur sam potrošila na opremu za bebicu, prije nego sam napravila NIFTY. Sada sam izabrala malo povoljnija dječja kolica, stavljajući na prvo mjesto zdravlje svoje bebice.”
Više o NIFTY testu možete pronaći na www.nifty-test.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave